Ένα διαφορετικό προσκύνημα προς τιμήν του Αγίου Παϊσίου στο χωριό Αγία Βαρβάρα της Κόνιτσας

 

Η Δεντροκκλησιά Αγίου Παϊσίου βρίσκεται 22 χιλιόμετρα βόρεια της Κόνιτσας, μόλις λίγα μέτρα μετά τη διασταύρωση για το χωριό Αγία Βαρβάρα, δίπλα στον επαρχιακό δρόμο με κατεύθυνση προς τον Αμάραντο.

Το δέντρο είχε υποστεί αρκετές φθορές στο παρελθόν από πυρκαγιές (φωτιές περαστικών, μπάρμπεκιου κτλ) με αποτέλεσμα κάθε χρόνο η κατάσταση του να επιδεινώνεται και να είναι έτοιμο να καταρρεύσει! Τα σημάδια της καταστροφής διαφαίνονται εάν κάποιος παρατηρήσει κοιτάξει το σημείο που βρίσκεται η μικρή καμπάνα.

Πριν λίγα χρόνια, χάρη στην ιδέα και την εκπλήρωση τάματος ενός κατοίκου του χωριού Αγία Βαρβάρα, το αδύναμο δέντρο θωρακίστηκε εσωτερικά με πέτρα και μετατράπηκε σε προσκυνηματικό τόπο προς τιμήν του Άγιου Παΐσιου, ο οποίος στα νεανικά του χρόνια περνούσε από την περιοχή για να εκτελέσει ξυλουργικές εργασίες και επισκευές σε ντόπιες οικίες.

Εσωτερικά υπάρχει η εικόνα του Αγίου Παϊσιου πλημμυρισμένη από τάματα πιστών και μια εσοχή, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ανάψει κερί .

Δίπλα στη δεντροκκλησιά έχουν κατασκευαστεί πετρινα πεζούλια, για να μπορουν οι επισκέπτες να ξαποσταίνουν, και έχει τοποθετηθεί ένας επιβλητικός ξύλινος σταυρός υψους 4 μέτρων.

Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστα παρόμοια εκκλησάκια – τόποι προσκυνήματος μέσα σε δέντρο- και προκαλούν το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Η δεντροκκλησιά κατέχει την δεύτερη θέση στα αξιοθέατα της Κόνιτσας σύμφωνα με τον παγκόσμιο οδηγό TripAdvisor.

Παραπλεύρως αυτής, είναι η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, στα ογδόντα μέτρα υπάρχει εκκλησάκι προς τιμήν του Άγιου Κοσμά του Αιτωλού και δίπλα από αυτό το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου με θέα τον ποταμό Σαραντάπορο.

Ένα όμορφο θρησκευτικό παρκο, μόλις 20 λεπτά από τη Κόνιτσα, που πλέον αποτελεί πόλο έλξης για όσους επισκέπτονται τη περιοχή και τα γύρω χωριά.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Ένα διαφορετικό προσκύνημα προς τιμήν του Αγίου Παϊσίου στο χωριό Αγία Βαρβάρα της Κόνιτσας

  1. Ο νεοφανής άγιος Παΐσιος υπήρξε γνήσιος ενσαρκωτής του ορθοδόξου μοναχικού ιδεώδους. Θεωρείται από τους πρωτεργάτες της αναβίωσης του σύγχρονου μοναχισμού στο Άγιο Όρος.
    Υπήρξε ζηλωτής της Ορθοδόξου πίστεως, στηλιτεύοντας τη σύγχρονη παναίρεση του οικουμενισμού
    Ο τάφος του έγινε τόπος προσκυνήματος των πιστών. Η μνήμη του εορτάζεται στις 12 Ιουλίου,.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.