Θα συνεχίσει να είναι στο “γύψο” η Δημοκρατία στην Αυτοδιοίκηση;



Από το news-ta.gr:

Δεκαπέντε μήνες έχουν συμπληρωθεί αφότου , η σημαντικότερη δημοκρατική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης , η πεμπτουσία του δημοκρατικού αυτού Θεσμού , έχει εν μέρει ανασταλεί.

Οι συνεδριάσεις των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, με επίκληση της πανδημίας , έχουν πάψει να πραγμοποιούνται δια ζώσης αλλά με τηλεδιασκέψεις . Και αυτό κυρίως μετά το φθινόπωρο που μας πέρασε.

Μέχρι τότε και για 7-8 μήνες , η συντριπτική πλειοψηφία των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων , ” συνεδρίαζε” με τη διαδικασία της ” δια περιφοράς” των θεμάτων απαντώντας απλώς μέσω email αν συμφωνεί ή διαφωνεί με αυτά. Χωρίς φυσικά να έχει τη δυνατότητα η αντιπολίτευση όλο αυτό το διάστημα να ασκήσει στοιχειώδη έλεγχο στις Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές , να θέσει θέματα για συζήτηση στα Συμβούλια κα .

Και το σημαντικότερο είχε αφαιρεθεί ουσιαστικά η δυνατότητα παρακολούθησης και παρέμβασης των ίδιων των πολιτών .

Ακόμη και με τις τηλεδιασκέψεις σήμερα , το τελευταίο εξακολουθεί να συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων , με τους πολίτες να μην έχουν δυνατότητα να τις παρακολουθήσουν έστω και μέσω του Διαδικτύου .

Παρότι σε πολλούς δήμους- Περιφέρειες υπάρχουν σχετικές υποδομές και όλοι έλαβαν ” αστρονομικές” έκτακτες επιχορηγήσεις αυτό το διάστημα και θα μπορούσαν να διαθέσουν γι αυτό τον σκοπό , ένα πολύ μικρό ποσό.

Το σημαντικότερο δε είναι ότι σ’ αρκετές περιπτώσεις λόγω της κακής κατάστασης του Δικτύου , δεν είναι δυνατή η συμμετοχή Δημοτικών Συμβούλων στις τηλεδιασκέψεις και κυρίως η ομαλή διεξαγωγή τους.

Ωστόσο τώρα που με απόφαση της κυβέρνησης ΟΛΑ άνοιξαν και επιτρέπονται ακόμη και οι τελετές με εκατοντάδες προσκεκλημένους ή σ΄ένα τραπέζι καφετέριας ή σουβλατζίδικου να κάθονται μέχρι και δέκα άτομα , είναι αδιανόητο , τα Δημοτικά Συμβούλια να μην επανέλθουν στις δια ζώσης συνεδριάσεις τους. Δεδομένου μάλιστα ότι ακόμη και η Βουλή συνεδρίασε πρόσφατα σε πλήρη ολομέλεια.

Το σημερινό ” καθεστώς” όσο και αν είναι ” βολικό” για Δημοτικές-Περιφερειακές Αρχές και Δημάρχους- Περιφερειάρχες ( γι αυτό και κανείς τους δεν αντιδρά) αποτελεί βαθύτατη δημοκρατική οπισθοδρόμηση .

Οποιαδήποτε δε τυχόν συνέχιση του, αποκρύπτει συγκεκριμένες σκοπιμότητες

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.