Επίσκεψη της Καλλιόπης Βέττα στο Δήμο Βοΐου – Κατάθεση Κοινοβουλευτικής Ερώτησης για τη μετεγκατάσταση των χωριών που είχαν πληγεί από τον σεισμό του 1995



Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή του Δήμου Βοίου.
Αρχικά, επισκέφθηκε τη Σιάτιστα όπου, μαζί με τον Συντονιστή της τοπικής Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Κώστα Δούβλο, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Βοίου κ. Χρήστο Ζευκλή.

Στην συνάντηση, έγινε ευρεία αναφορά στο πρόβλημα με την μετεγκατάσταση των οικισμών που είχαν πληγεί από τον σεισμό του 1995, θέμα για το οποίο η κ. Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση

Συνομολογήθηκε ότι οι κάτοικοι βρίσκονται σε μια ιδιότυπη ομηρεία, ενώ εκτιμήθηκε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, για την ταχεία επίλυση του ζητήματος.

Παράλληλα, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για τις προτεραιότητες του δήμου και το πρόγραμμα Τρίτση, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις αναγκαίες πολιτικές για την ανάσχεση της υψηλότατης ανεργίας στην περιοχή. Στη συνέχεια, η κ. Βέττα, επισκέφθηκε την κεντρική αγορά της Σιάτιστας, όπου μίλησε με πολίτες και επιχειρηματίες της περιοχής για τις τοπικές και κεντρικές εξελίξεις.

Έπειτα, μαζί με το μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Κοζάνης κ. Παναγιώτη Παρλίτσιο, επισκέφθηκε τη Νεάπολη όπου συναντήθηκε με την Aντιδήμαρχο κ. Ευανθία Νικολαίδου και τον Πρόεδρο ΔΕΥΑΒ κ. Ναούμ Τσιαούση.
Κύριο θέμα που συζητήθηκε ήταν το πρόβλημα με την ύδρευση της περιοχής, ενώ στη συνάντηση -όπως και στις επαφές που είχε αργότερα με κατοίκους της πόλης- κεντρικό θέμα ήταν, ξανά, η αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας.
Το ίδιο πρόβλημα, τέλος, με την δυσκολία στην εξεύρεση εργασίας και τη μετανάστευση των νέων, κυριάρχησε στις συνομιλίες που είχε η κ. Βέττα με πολίτες του Τσοτυλίου, το οποίο επισκέφθηκε αργότερα.

Τέλος, όπως αναφέρθηκε, η κ. Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τα Υπουργεία: Εσωτερικών, Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με θέμα «Διαδικασίες μετεγκατάστασης και άμεση διανομή οικοπέδων στους δικαιούχους των επτά χωριών του Βοϊου Κοζάνης που επλήγησαν από τον σεισμό της 13.05.1995».

Στην ερώτηση καταγράφεται το χρονικό των ενεργειών που έχουν γίνει έως σήμερα, όπως και των αντίστοιχων εκκρεμοτήτων, για τη μετεγκατάσταση και την διανομή των οικοπέδων στους δικαιούχους σεισμοπαθείς της περιοχής.

Όπως τονίζεται, η καθυστέρηση είναι πολύ μεγάλη και δεν εξωραΐζεται με μικροπολιτικούς διαγκωνισμούς και αποσπασματικές και λειψές λύσεις όπως η απαλλαγή από τον φετινό ΕΝΦΙΑ, για την οποία επαίρεται η, κατά τα άλλα, αδρανέστατη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και σε αυτό το ζήτημα.

Τέλος, τίθενται τα ερωτήματα:

1. Πότε θα ολοκληρωθεί η διανομή οικοπέδων στους δικαιούχους που υπέστησαν τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού της 13/5/1995, ώστε να κάνουν χρήση τους όσοι το επιθυμούν;

2. Πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης των σεισμόπληκτων οικισμών στον οικισμό της Νεάπολης, κάτι που θα συμβάλλει και στη συνολική ανάπτυξη της περιοχής;

3. Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί τα τελευταία δύο έτη για την οριστική επίλυση του ζητήματος που αφορά τα επτά (7) σεισμόπληκτα χωριά του Βοΐου Κοζάνης; Ποιες ενέργειες απομένουν να γίνουν και με ποιο χρονοδιάγραμμα; Που οφείλονται οι νέες καθυστερήσεις που παρατηρούνται, 26 και πλέον χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό; Παρακαλείται ο κάθε ερωτώμενος υπουργός να καταθέσει στο Σώμα, εντός της προθεσμίας που ορίζει ο κανονισμός της Βουλής και κατά λόγο αρμοδιότητας, τα σχετικά με την υπόθεση έγγραφα των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών ευθύνης του.

4. Προτίθενται να προβούν σε κάποια μόνιμα –και όχι εμβαλωματικά- ανακουφιστικά οικονομικά μέτρα, π.χ. για τη μόνιμη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων στα σεισμόπληκτα χωριά, έως ότου επιλυθεί οριστικά η διαδικασία αποκατάστασης των σεισμοπαθών;

Γραφείο Βουλευτή
Καλλιόπη Βέττα

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.