Η Κοζάνη του μέλλοντος: Στις «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030» φιλοδοξεί να συμπεριληφθεί ο Δήμος Κοζάνης



Στις «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030» φιλοδοξεί να συμπεριληφθεί η Κοζάνη, όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 23 Ιουνίου.

Ο κ. Μαλούτας ανακοίνωσε την απόφαση υποβολής πρότασης για τη ένταξη του Δήμου στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030», το φθινόπωρο του 2020. Η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να αναδείξει ευρωπαϊκές πόλεις, ζωντανά εργαστήρια μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα, η δεκαετής εμπειρία των οποίων θα αξιοποιηθεί από το σύνολο της Ευρώπης.

Η δράση «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030», προωθεί τον μετασχηματισμό της πόλης, σε μια «ουδέτερη για το κλίμα και έξυπνη» πόλη και υιοθετεί τρόπους παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας μέσα από ανανεώσιμες πηγές και προηγμένες τεχνολογίες, με χρήση έξυπνων δικτύων και ευέλικτων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας, ενώ επιδιώκει δομικές αλλαγές στη συμπεριφορά του πολίτη.

Η συγκεκριμένη προσπάθεια, απαιτεί τη συμμετοχή ολόκληρου του τοπικού οικοσυστήματος, από τη βάση προς την κορυφή, (Δήμος, κοινωνία των πολιτών, αγορά, επενδυτές, ακαδημαϊκός χώρος κ.α.).

Το πρόγραμμα υποστηρίζει την διάδοση των Τεχνολογιών Αιχμής, Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) που είναι απαραίτητες για την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της περιοχής, την τόνωση και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Η έγκριση μια τέτοιας πρότασης, έχει σαν συνέπεια την διαμόρφωση ενός επιχειρησιακού σχεδιασμού για την μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα ως το 2030 και την ανάλογη ισχυρή χρηματοδότηση για να επιτευχθεί ο στόχος.

Ο Δήμος Κοζάνης θα τύχει ευρωπαϊκής προβολής, θα επαναπροσδιορίσει την ταυτότητα του (city re-branding) και θα λειτουργήσει ως πρότυπο καλής πρακτικής τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.