Τι αλλάζει στη ζωή του νέου εργαζόμενου και του 35άρη από την 1/1/2022



Μια ακόμη απόφαση που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή του για 10ετίες καλείται να λάβει ο νέος εργαζόμενος έως το τέλος του χρόνου. Μετά το δικαίωμα που δόθηκε στον αυτοαπασχολούμενο να διαλέγει τις ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώνει κάθε μήνα διαλέγοντας ουσιαστικά και το ύψος της σύνταξης που θα πάρει, τώρα του δίνεται το δικαίωμα να επιλέξει αν θα «μεταπηδήσει» στον καινούργιο τρόπο υπολογισμού της επικουρικής του σύνταξης: τον κεφαλαιοποιητικό.

Για τον νέο εργαζόμενο που θα κολλήσει το πρώτο του ένσημο μετά την 1/1/2022 δεν θα υπάρχει δικαίωμα αλλά υποχρέωση. Όσοι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα του δημοσίου τομέα όσοι μηχανικοί και δικηγόροι ασφαλιστούν για πρώτη φορά από το νέο έτος, θα βλέπουν (και από το κινητό τους) τις ασφαλιστικές εισφορές της επικουρικής ασφάλισης, να προστίθενται κάθε μήνα σε έναν «ατομικό κουμπαρά». Με τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, θα γίνεται ο «λογαριασμός». Εκτός από το «κεφάλαιο» (το οποίο θα είναι εγγυημένο από το κράτος) θα προστίθεται και η απόδοση η οποία θα εξαρτάται από το πόσο σωστά θα έχουν επενδυθεί τα χρήματα των ασφαλιστικών εισφορών από το καινούργιο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποητικής Ασφάλισης που θα δημιουργηθεί. Η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι τέτοιου είδους ταμεία μπορεί να εξασφαλίζουν αποδόσεις (καθαρές αποδόσεις πάνω από τον πληθωρισμό) που ξεπερνούν το 1,5-2%. Υπάρχουν παραδείγματα όπου οι ετήσιες αποδόσεις φτάνουν και πάνω από το 4-5%.

Για τους εργαζόμενους ηλικίας έως 35 ετών, η ασφάλιση στο νέο ταμείο θα είναι προαιρετική. Δηλαδή, θα μπορεί να επιλέξει ο ίδιος, από την 1/1/2022 να ανοίξει έναν ατομικό κουμπαρά στον οποίο και θα αρχίσουν να προστίθενται οι ασφαλιστικές εισφορές ή όχι. Προφανώς, οι ασφαλιστικές εισφορές που έχει καταβάλλει μέχρι τώρα στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, δεν θα πάνε χαμένες. Θα λειτουργήσει –όταν έρθει η ώρα συνταξιοδότησης- ένας μηχανισμός αντίστοιχος με αυτόν της διαδοχικής ασφάλισης.

Στην πράξη τι θα αποφασίσει ο 30άρης ή ο 35άρης;

– Αν θα συνεχίσει με το υφιστάμενο σύστημα το οποίο του αποδίδει περίπου 0,45% των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλει σε ετήσια βάση για την επικουρική του σύνταξη.
– Αν θα διεκδικήσει κάτι περισσότερο μεταπηδώντας στο νέο ταμείο. Οι ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλλονται κάθε μήνα δεν θα αλλάξουν. Αυτό που θα αλλάξει θα είναι ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης.

Το νομοσχέδιο για την νέα επικουρική σύνταξη, παρουσιάζεται την Τετάρτη στο υπουργικό Συμβούλιο από τον αρμόδιο υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου ενώ η δημοσίευσή του θα γίνει πιθανότατα την προσεχή Πέμπτη.

Από το fpress.gr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Τι αλλάζει στη ζωή του νέου εργαζόμενου και του 35άρη από την 1/1/2022

  1. GIA POIA SUNTAKSH MILANE? THN SUNTAKSH STON AH GIWRGH? POIOS( THA ZHSEI) THA PERIMENEI STA 70 POU THN PANE NA PAREI SUNTAKSH? PALI NA ARPAKSOUNE XRHMA APOFASIZOUNE!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.