Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» στη Βουλή για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών εξεδρών στην λίμνη Πολυφύτου



Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Η τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου της Κοζάνης κατασκευάστηκε το 1971, επί απαλλοτριωμένων χιλιάδων στρεμμάτων, που αποζημιώθηκαν με 2.000 δρχ/στρέμμα. Μετέπειτα, εκδόθηκαν άδειες αλίευσης στους κατοίκους, πέριξ της λίμνης.

Αυτή την στιγμή, με την αλιεία απασχολούνται 165 νέοι, επί το πλείστον, με 65 σκάφη, ενώ ζουν εξ’ αυτής της επαγγελματικής δραστηριότητας, συνολικά, με τις οικογένειές τους, περί τα 500 άτομα. Η ΔΕΗ, εν τω μεταξύ, εκπόνησε σχέδια και φημολογείται ότι εξέδωσε και Άδειες για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών εξεδρών στα αποδοτικότερα σημεία των ψαροτόπων της λίμνης, αδιαφορώντας πλήρως για το μέλλον των αλιέων και των οικογενειών τους. Κατά τα σχέδια αυτά, οι πλωτές εξέδρες θα καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις, ενώ σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η υδρόβια ζωή κάτωθεν αυτών θα αρχίσει να υποβαθμίζεται ραγδαία, συνεχώς, μέχρι της τελικής εξαφανίσεώς της.

Με δεδομένα όλα τα ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να παρέμβετε κατάλληλα, προς ακύρωση των ως άνω προθέσεων της ΔΕΗ να εγκαταστήσει πλωτές φωτοβολταϊκές εξέδρες στην τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου Κοζάνης, δεδομένων των βλαβών που θα προκληθούν στην υδρόβια ζωή της εν λόγω λίμνης αλλά και της τεράστιας οικονομικής ζημιάς στους περί την λίμνη διαβιούντες αλιείς;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.