Δήμος Κοζάνης: Πως θα λειτουργούν οι λαϊκές αγορές μετά την ΚΥΑ για 100% πληρότητα



Ενημερώνουμε το καταναλωτικό κοινό, ότι πλέον από σήμερα 15-6-21 οι λαικές αγορές του Δήμου Κοζάνης, τίθενται σε λειτουργία με βάση το α’ σχετικό. Συγκεκριμένα το σύνολο των εκθετών εγκαθίσταται σε κάθε λαική αγορά με κενό διάστημα 1,00μ εκατέρωθεν των παγκων. Αντίθετα η παράλληλη λαική αγορά στο Νιαημερο, καταργείται

Υπενθυμίζουμε ότι η χρήση της μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο για τους επαγγελματίες, όσο και για το καταναλωτικό κοινό. Ιδιαίτερα παρακαλούμε το καταναλωτικό κοινό να τηρεί αποστάσεις 1,50μ τουλάχιστον και να μη σχηματίζει ουρές άνω των πέντε ατόμων. Οι εκθέτες των λαϊκών, υποχρεωτικά, θα πρέπει να διαθέτουν απολυμαντικό υγρό για χρήση από το κοινό, θα πρέπει να απολυμαίνουν συχνότατα ταμειακές μηχανές, ζυγιστικά όργανα, χώρους απόθεσης προϊόντων. Θα πρέπει να παρέχουν στο καταναλωτικό κοινό μαζί με τη σακούλα και γάντια μιας χρήσεως. Οι εκθέτες, επίσης, πρέπει να τηρούν απαρέγκλιτα τον κανονισμό καθαριότητας και με το πέρας της λαϊκής να συγκεντρώνουν το σύνολο των απορριμμάτων σε κλειστές σακούλες ή κουτιά. Η μη συμμόρφωση με τα παραπάνω αποτελεί λόγο αποβολής από τις λαϊκές του Δήμου. Οι πωλητές και οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι επίσης στην πραγματοποιηση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (Self test) τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. 

Υπογραμμίζουμε ότι η πληρότητα λόγω αυξημένης αγροτικής παραγωγής είναι μεγάλη, η δε απόσταση μεταξύ των πάγκων πρέπει να είναι ένα μέτρο με τον ενδιάμεσο χώρο ελεύθερο από κάθε αντικείμενο.

Τα μήκη των εκθετηρίων παγκων πρέπει να μην ξεπερνουν, τα καθορισμένα σύμφωνα με το άρθρο 8 του κανονισμού λαικών αγορων, μήκη (δηλαδή παραγωγοί 4μ, εμποροι οπωροκηπευτικών 8μ, εμποροι αλιευμάτων 4μ, κοτόπουλων-ελιών 6μ, βιομηχανικών 7μ κτλ) Αν δεν υπάρχει η απαιτούμενη απόσταση ασφαλείας, το μήκος των εκθετηρίων πάγκων θα μειώνεται περαιτέρω

Η λαική αγορά Αριστοτέλους περιλαμβάνει περαν της ομωνυμης οδου και κάθετες οδους, οι οποίες είναι διαγραμμισμένες και στις οποίες θα τοποθετηθούν εκθέτες. Υπενθυμίζουμε τους επαγγελματίες, ότι δεν πρεπει να σταθμευουν τα οχήματα τους, σε τμήματα των καθέτων οδών, στα οποία υπάρχει ήδη διαγράμμιση. 

Στους χώρους, των λαϊκών αγορών, από νωρίς το πρωί, θα βρίσκεται κλιμάκιο της Υπηρεσίας το οποίο θα τοποθετεί τους εκθέτες και θα μεριμνά για την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία.

Οι έλεγχοι θα είναι συστηματικοί και αυστηροί.

Επίσης τονίζουμε ότι παύει η λειτουργία της παραλληλης λαικής αγοράς στο Νιαημερο. Διεξηχθεί για 21 φορές, από 23-1-21 και αποτελεσε μια εναλλακτική διέξοδο τόσο για το καταναλωτικό κοινό, το οποίο μπορουσε να πραγματοποιησει τις αγορές του, σε συνθηκες μειωμένου συνωστισμού και με ευκολη πρόσβαση και στάθμευση, όσο και τους εκθέτες όπου μπορουσαν να διαθέσουν την παραγωγή ή τα εμπορευματα τους και να εξασκήσουν το επάγγελμα τους. Ο μέσος όρος των εκθετών που δραστηριοποιήθηκε κάθε Σάββατο ήταν 37, ενώ ο μέγιστος αριθμός των εκθετών ήταν 72. Η παράλληλη λαική αγορά απέκτησε το δικό της κοινό, το οποίο και δεν συνήθιζε να επισκέπτεται την κύρια λαική αγορά Αριστοτέλους. Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν σαν ευρήματα από εμπειρική ερευνα πεδίου (και διαδικτυακή) για θέματα Λαικών αγορών, που πραγματοποιηθηκε από την Υπηρεσία μας, τον Απριλίο.  Την ερευνα μπορείτε να δείτε στο επισυναπτομενο αρχείο.

Το παρόν έγγραφο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου στη θέση Ανακοινώσεις και παράλληλα στην ενότητα «Επιχείρηση  – > Υπαίθριο Εμπόριο»

Παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των ανωτέρω.

Ο Αντιδήμαρχος

Κώστας Κυριακίδης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.