Τα κρυπτονομίσματα κατακτούν τη θέση που τους ανήκει



Κάποτε η αγορά των κρυπτονομισμάτων αποτελούσε ένα πεδίο αντιπαράθεσης για εκείνους που θεωρούσαν όλη αυτή την ιστορία σαν μία φάρσα και όσους προέβλεπαν ότι υπάρχει χώρος για μεγάλες εξελίξεις με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Τα κρυπτονομίσματα είναι βασισμένα στο blockchain, μία υπέροχη τεχνολογία που επιτρέπει σε έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε όλον τον κόσμο να δουλεύουν μαζί για τον ίδιο σκοπό.

Συναλλαγές όπως οι επενδύσεις, οι πληρωμές τροφείων ή απλώς η αγορά συνηθισμένων αγαθών και υπηρεσιών αποτελούν μέρος της καθημερινότητας όσων ασχολούνται με την αγορά, καθώς αυτές οι γνώριμες σε όλους μεταφορές κεφαλαίων αποτελούν το 50% των κρυπτονομισμάτων.

Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία μπορεί κάποιος να κάνει με αυτά: από το να αγοράσει ένα αυτοκίνητο Tesla έως σε συναλλαγές σε online καζίνο. Στο κάτω κάτω, μία από τις πρώτες συναλλαγές που έγιναν με Bitcoin πριν από αρκετά χρόνια ήταν η αγορά μίας πίτσας! Η συνήθεια που θέλει τα κρυπτονομίσματα να συνεχίζουν να χρησιμεύουν για καθημερινά αγαθά υπάρχει εδώ και χρόνια και αποτελεί ουσιαστικά τον λόγο για τον οποίο το Bitcoin δημιουργήθηκε.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει πάντως από τότε που μία πίτσα κόστιζε όσο ένα Bitcoin… Το ράλι των κρυπτονομισμάτων έχει καταρρίψει κάθε προγνωστικό, ενώ η δημιουργία νέων έγκειται πλέον στη φαντασία όσων το εκκινούν. Το πιο εντυπωσιακό είναι, όμως, η αποδοχή που έχουν ακόμη και τα πιο απίθανα κρτυπτονομίσματα. Πολύ πρόσφατα αυτό που δημιουργήθηκε μία Δευτέρα με το όνομα Internet Computer, έφτασε τα 35,8 δις δολάρια σε συνολική αξία μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες!

Σύμφωνα με τα ψηφιακά έντυπα που ασχολούνται με την αγορά, το Internet Computer κατάφερε σε αυτό το διάστημα να φτάσει στην αξία των 289 δολαρίων ανά νόμισμα. Την ημέρα της κυκλοφορίας του έφτασε στα 90 δις δολάρια συνολικής αξίας, με τιμή στα 731 δολάρια για κάθε νόμισμα! Τελικά, η σκόνη κατακάθισε και το Internet Computer συναλλάσσεται πλέον σε μία τιμή 146 ανά νόμισμα και συνολικά 18 δις δολάρια.

Οι ιδρυτές του, το Ίδρυμα Dfinity, είναι πάντως κάτι παραπάνω από ικανοποιημένοι κι ελπίζουν ότι το Internet Computer θα γίνει η αποκεντρωμένη εκδοχή του internet! Η τεχνολογία blockchain του εν λόγω κρυπτονομίσματος χρησιμοποιεί μικρά συμβόλαια, όπως ακριβώς κάνει το Ethereum, τα οποία δίνουν ώθηση σε έναν αριθμό εφαρμογών και πλατφορμών. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να δημιουργήσει μία αποκεντρωμένη εφαρμογή όπως τα DeFi (δηλαδή, decentralized finance – αποκεντρωμένη χρηματοδότηση). Οι συγκεκριμένες εφαρμογές αναπαράγουν οικονομικά συστήματα αλλά με βάση τα κρυπτονομίσματα και οι υπεύθυνοι ανάπτυξης μπορούν να στήσουν ιστοσελίδες ή άλλες υπηρεσίες όπως κοινωνικά δίκτυα ή εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων με τη βοήθεια του blockchain του Internet Computer.

Σε αντίθεση με το Ethereum όμως, το Ίδρυμα Dfinity υποστηρίζει ότι το blockchain του Internet Computer τρέχει πολύ πιο γρήγορα και με μικρότερο κόστος, κάτι που σημαίνει ότι αυτόματα κερδίζει έδαφος στην αγορά του internet, όπου η ταχύτητα και η έγκαιρη απόκριση είναι το ζητούμενο. Σύμφωνα με τον ιδρυτή, Ντόμινικ Γουίλιαμς, «σήμερα οι περισσότερες τεχνολογίες blockchains τρέχουν στο cloud, ενώ το Internet Computer τρέχει σε δικό του, αποκλειστικό hardware που έχει εγκατασταθεί σε ανεξάρτητα σημεία σε όλον τον κόσμο».

Η περίπτωση του Internet Computer δεν είναι η μοναδική που αφορά ένα νόμισμα άγνωστο στους πολλούς, το οποίο μπορεί να έχει όμως ανεξέλεγκτη θετική εξέλιξη. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το Dogecoin, ένα κρυπτονόμισμα που ξεκίνησε ως αστείο και πλέον θεωρείται ένα από τα κορυφαία της αγοράς. Για την ακρίβεια αυτά είναι τα λεγόμενα altcoins, δηλαδή εναλλακτικές λύσεις για ανθρώπους με διαφορετικές απαιτήσεις.

Το Dogecoin έχει τεράστια απήχηση στους νέους, κυρίως κάτω των 30 ετών, οι οποίοι θεωρούν ότι τα παραδοσιακά ψηφιακά νομίσματα – με πρώτο το Bitcoin – είναι πλέον παρωχημένα και δεν προσφέρουν τίποτα παραπάνω από μέτρο σύγκρισης για τις συναλλαγές όλων των άλλων νομισμάτων. Οι φανατικοί που επένδυσαν νωρίς στο Dogecoin έχουν κερδίσει σήμερα απίστευτα ποσά, ενώ το νόμισμα πήρε τεράστια ώθηση όταν ο Έλον Μασκ πριν από λίγες ημέρες απέσυρε την εμπιστοσύνη του στο Bitcoin, εκθείασε το Dogecoin ως «κρυπτονόμισμα του μέλλοντος». Ταυτόχρονα ζήτησε από τους followers του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ψηφήσουν για το αν πρέπει να δέχεται το Dogecoin στις πωλήσεις των αυτοκινήτων Tesla.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.