Ανακοίνωση των οργανώσεων Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Μακεδονίας για το ζήτημα των ΑΠΕ: “Επενδύουν στην πράσινη καταστροφή και όχι στην πράσινη ανάπτυξη”



Πριν μερικές μέρες, οι κάτοικοι του Νυμφαίου σταμάτησαν τα σκαπτικά μηχανήματα που επιχείρησαν να ξεκινήσουν χωματουργικές εργασίες στην θέση Αερόρραχη για την εγκατάσταση 9 Ανεμογεννητριών. Αντίστοιχα, κάτοικοι της περιοχής γύρω από την λίμνη Πολυφύτου, πρόσφατα προχώρησαν σε κινητοποίηση προκειμένου να δηλώσουν την αντίθεση τους στα σχέδια για εγκατάσταση πλωτού Φ/Β πάρκου στον Αλιάκμονα. Παράλληλα, γνωστές είναι και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά τις παράτυπες αδειοδοτήσεις για εγκατάσταση Φ/Β σε δασικές περιοχές όπως στην Μεσιανή και αλλού.

Μπροστά σε όλα αυτά, βλέπουμε να δημιουργούνται κινήματα υπεράσπισης του περιβάλλοντος που στο επίκεντρο τους έχουν τον άνθρωπο και τη φύση και όχι τα κέρδη λίγων και εκλεκτών. Γιατί άραγε να συμβαίνουν όλα αυτά την δεδομένη χρονική στιγμή;

Μετά την ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού ν/σ Χατζηδάκη ακριβώς 1 χρόνο πριν, ξεκίνησε μία ανεξέλεγκτη και άναρχη αδειοδότηση επενδύσεων σε ΑΠΕ χωρίς ενιαίο χωροταξικό σχεδιασμό, σε ολόκληρη την Δυτική Μακεδονία. Βλέπουμε να ξεπηδούν παντού γύρω μας, φαραωνικού τύπου έργα ΑΠΕ από διάφορους επενδυτές και όχι μόνο, που αφενός δεσμεύουν τεράστιες εκτάσεις γης, στερώντας έτσι επαγγελματικές ευκαιρίες από νέους αγρότες και κτηνοτρόφους, αφετέρου καταπατούν παρθένα δάση και προστατευόμενες περιοχές.

Η απάντηση τόσο της κυβέρνησης, όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης μπροστά κλείσιμο της ΔΕΗ και την ενεργειακή φτώχεια, δεν είναι άλλη από την ανεξέλεγκτη αδειοδότηση ΑΠΕ και τη συγκέντρωση της παραγωγής ενέργειας σε ελάχιστους ιδιώτες. Είναι ένα σχέδιο που δημιουργεί νέες ανισότητες και οδηγεί στον κοινωνικό αποκλεισμό των φτωχότερων στρωμάτων από την παραγωγή και διαχείριση της ενέργειας. Ταυτόχρονα, η προσπάθεια επικοινωνιακής προβολής πειραματικών τεχνολογιών όπως το υδρογόνο και ο «Λευκός Δράκος» ως επενδυτικές ευκαιρίες ή επιτυχίες, απλά υποτιμούν τη νοημοσύνη των κατοίκων και δοκιμάζουν την υπομονή των αυριανών ανέργων της Δυτικής Μακεδονίας!

Ως οργανώσεις νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, προτείνουμε για μία Δίκαιη Πράσινη Μετάβαση, τα εξής:

1. Ειδικό Χωροταξικό σχεδιασμό για την εγκατάσταση ΑΠΕ.

2. Προστασία περιοχών Natura και άλλων προστατευόμενων δασικών περιοχών.

3. Διασφάλιση γεωργικών και κτηνοτροφικών εκτάσεων.

4. Διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα παραγωγής και διαχείρισης της ενέργειας

5. Συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην παραγωγή και χρήση της παραγόμενης ενέργειας.

6. Μικρές ενεργειακές κοινότητες με την συμμετοχή των λαϊκών νοικοκυριών.

7. Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ, στον βαθμό που εξασφαλίζουν ενεργειακή αυτάρκεια σε μία συγκεκριμένη περιοχή.

8. Διαφάνεια και κοινοποίηση προς τον τοπικό τύπο όλων των συμβάσεων που αφορούν εγκαταστάσεις ΑΠΕ.

9. Ικανοποιητικά ανταποδοτικά οφέλη στους κατοίκους των περιοχών όπου θα δεσμευτούν εκτάσεις για εγκατάσταση ΑΠΕ.

10. Ρεαλιστικό σχεδιασμό για την επόμενη μέρα των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας τόσο ενεργειακά, όσο και εργασιακά.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.