Μητσοτάκης: «Θα συζητήσουμε εμβολιασμό σε παιδιά άνω των 12 ετών» – Τι είπε για το πράσινο πιστοποιητικό

«Εξέφρασα την ικανοποίησή μου που η πρότασή μου για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid έγινε αποδεκτή», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την προσδοκία το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν με ενιαίους κανόνες.

Ο κ. Μητσοτάκης επίσης δήλωσε ικανοποιημένος από το ρυθμό των εμβολιασμών στην Ελλάδα ενώ είπε πως είναι θετικό που περισσότερα του ενός εμβόλια εγκρίνονται.

Θα συζητήσουμε τον εμβολιασμό για παιδιά άνω των 12 ετών

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό μικρότερων ηλικιών είπε ότι “θα το συζητήσουμε για τα παιδιά από το Γυμνάσιο και άνω, από την ηλικία των 12 και πάνω. Από τη στιγμή που θα εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αυτό θα δώσει νέα δυναμική στον εμβολιασμό”, ανέφερε. Επίσης σημείωσε ότι η Κομισιόν έχει εξασφαλίσει συμπληρωματικές δόσεις εμβολίων για το 2022 και το 2023 σημειώνοντας ότι ενδεχομένως να χρειαστεί μία ενισχυτική δόση 9-12 μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό. “Αυτές τις δόσεις τις έχουμε στη διάθεσή μας”, διαβεβαίωσε ενώ εκτίμησε ότι σύντομα θα φτάσουμε στην Ελλάδα στο επιθυμητό τείχος ανοσίας.

Ο πρωθυπουργός είπε για την πανδημία ότι υπάρχει γενική ικανοποίηση στην ΕΕ ότι πάει καλύτερα αλλά τόνισε την ανάγκη για συνεχή εγρήγορση.

«Ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Πάντα υπάρχει ανησυχία για τις μεταλλάξεις που γνωρίζουμε ή αυτές που μπορεί να προκύψουν», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι οι επιστήμονες λένε για τις υφιστάμενες μεταλλάξεις ότι καλύπτονται από τα εμβόλια.

Το πιστοποιητικό covid είναι σημαντικό και για τον νότο και για τον βορά

Ειδικά για το πιστοποιητικό covid είπε ότι είναι σημαντικό για τις χώρες του νότου αλλά και για τις βόρειες χώρες καθώς ανέφερε ότι όλοι θέλουν να διευκολυνθούν να ταξιδέψουν και ενδεχομένως να δαπανήσουν σε ταξίδια μέρος των αποταμιεύσεων τους.

Επιπρόσθετα είπε ότι στην ΕΕ “έχουμε δεσμευτεί μέχρι τέλος του έτους να δωρίσουμε ως Ευρώπη πάνω από 100 εκατ. εμβόλια σε τρίτες χώρες, να είμαστε πρωταγωνιστές στην παγκόσμια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την πανδημία”.

Επ’αυτού επισήμανε ότι η Ευρώπη ουδέποτε περιόρισε τις εξαγωγές εμβολίων.

Ο κ. Μητσοτάκης μετά από σχετική ερώτηση τόνισε ότι το πιστοποιητικό covid είναι εργαλείο διευκόλυνσης ταξιδιών ώστε να αποφύγουμε πρόσθετους περιορισμούς. “Είναι βάση δεδομένων”, συνέχισε προσθέτοντας πως “ήδη, σήμερα τους βασικούς κανόνες για το πώς υποδεχόμαστε ξένους επισκέπτες τους έχουμε δρομολογήσει” και πως “το πιστοποιητικό κάνει πιο απλή τη δουλειά σε επίπεδο συνοριακών ελέγχων”.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι κάθε χώρα έχει τη δυνατότητα να έχει τη δική της εθνική πολιτική και να επιβάλλει άλλους ενδεχομένως κανόνες συμπεριφοράς ή προσβασιμότητας είτε για τους πολίτες της, είτε για επισκέπτες. Το βέβαιο είναι, ξεκαθάρισε, ότι δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός και να ισχύουν άλλοι κανόνες για τους πολίτες μιας χώρας και άλλοι για τους επισκέπτες.

Μητσοτάκης: Πολλά μπορούν να λειτουργήσουν όπως η «επιχείρηση Ελευθερία»

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι στην Ελλάδα οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι από τη διαδικασία του εμβολιασμού η οποία συνδυάζει το ψηφιακό αποτύπωμα με το ανθρώπινο χαμόγελο. “Έχει την καθολική αποδοχή των πολιτών και αυτό κάτι λέει για τις δυνατότητες του κράτους”, ανέφερε σημειώνοντας πως αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των πολιτών. “Πολλά περισσότερα μπορούν να λειτουργήσουν όπως η επιχείρηση ‘Ελευθερία'”, συμπλήρωσε.

Επανερχόμενος στο πιστοποιητικό εμβολιασμού είπε ότι επέμεινε στην αρχή της αμοιβαιότητας δηλαδή αν η Ελλάδα ζητάει από κάποιον να έρθει με τεστ αντιγόνου, αντίστοιχο να είναι και το αίτημα της χώρας προέλευσης. “Δεν εκτιμώ ότι θα υπάρχουν πρόσθετοι περιορισμοί και όσο η επιδημιολογική εικόνα συνεχίζει να βελτιώνεται και θα βελτιώνεται παντού λόγω των εμβολιασμών, δεν εκτιμώ ότι θα έχουμε τέτοια ζητήματα”, πρόσθεσε.

Δεν κουνώ το δάχτυλο σε όσους σκέπτονται να εμβολιαστούν -Τους ζητώ να δουν πόσο σημαντικό είναι

Είπε επιπλέον ότι μειώνονται οι νοσηλείες, οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις αλλά δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και είναι τραγωδία να καταλήγουν άνθρωποι που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και δεν το έχουν κάνει.

“Το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο και όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή”, συμπλήρωσε ενώ διευκρίνισε πως το γεγονός ότι η χώρα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της πανδημίας δεν σημαίνει ότι κάποιος ευπαθής δεν εξακολουθεί να κινδυνεύει αν δεν εμβολιαστεί. “Αν κάποιος δεν είναι εμβολιασμένος είναι απείρως πιο επικίνδυνο από τις απειροελάχιστες παρενέργειες των εμβολίων. Δεν αντιμετωπίζω καθόλου υποτιμητικά ή κουνώντας το δάκτυλο συμπολίτες μας που ακόμα σκέπτονται να εμβολιαστούν. Ζητώ να κάνουν την πρόσθετη προσπάθεια να το ξεπεράσουν και να δουν πόσο σημαντικό είναι να πάρουν αυτή την απόφαση”, επισήμανε.

Σημειώνεται ότι κυβερνητικοί κύκλοι απέκλεισαν τα σενάρια να μετείχε στην «κρατική αεροπειρατεία» στο αεροσκάφος της Rynair Ελληνας πολίτης.

Η Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης. Οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν σήμερα σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας COVID-19.

Τι συμφώνησαν οι «27» της ΕΕ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν να δωρίσουν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε φτωχότερα έθνη μέχρι το τέλος του έτους, καθώς οι προμήθειες αυξάνονται σταθερά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά το Πιστοποιητικό COVID, οι ευρωπαίοι ηγέτες επισημαίνουν ότι «οι προσπάθειες για τη διασφάλιση μιας συντονισμένης προσέγγισης πρέπει να συνεχιστούν πριν από το καλοκαίρι». Σε αυτό το πλαίσιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει τη συμφωνία που επετεύχθη για το Ευρωπαϊκό Πράσινο Πιστοποιητικό Covid και καλεί για την άμεση υιοθέτησή του. Επίσης, με προοπτική τη διευκόλυνση της ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί για την αναθεώρηση των συστάσεων του Συμβουλίου για τα ταξίδια εντός της ΕΕ στα μέσα Ιουνίου.

Οι 27 τη Δευτέρα το απόγευμα, επέκριναν έντονα τη Λευκορωσία για τον εξαναγκασμό ενός αεροσκάφους Ryanair και την σύλληψη του Ρομάν Προτάσεβιτς, υιοθετώντας κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, αποκλείοντας μεταξύ άλλων τον εναέριο χώρο της χώρας.

Πηγή: iefimerida.gr

 

 

 

 

4 σχόλια στο άρθρο “Μητσοτάκης: «Θα συζητήσουμε εμβολιασμό σε παιδιά άνω των 12 ετών» – Τι είπε για το πράσινο πιστοποιητικό

 1. Προσοχη στα παιδια!!!

  - Edit

  Απαντήστε

  Την 44 χρονη μανα την εστειλαν τα παιδια στο νοσοκομειο να εμβολιαστει και σε 10 λεπτα να γυρισει στο σπιτι,αλλα δεν θα γυρισει ποτέ!!
  Οι γονεις που θα στελνουν τα παιδια να εμβολιαστουν στα νοσοκομεια θα περιμενουν σε 10 λεπτα να γυρισουν πισω,ουτε δευτερολεπτο παραπανω!!!!

 2. Ρε ξυπνάτε,,,,, τι δεν καταλαβαίνετε?????
  Πρέπει να πολεμήσουμε για την ελευθερία των παιδιών μας ….
  Η τώρα η ποτέ!!!!
  Δεν βλέπετε τι έρχεται????
  Ο κοροδοιος και ο βλαcovid κάνανε μεγάλη ζημιά στα ανθρωπάκια. … Φόβος, φόβος και πάλι φόβος…. Το όπλο των κυβερνήσεων για να σας χειραγωγούν. ΦΌΒΟΣ…
  Πρόβατα ξυπνάτε η σειρά σας έφτασε…. Για τα παιδιά μας , βάλτε τα πάνω από της εφήμερες απολαύσεις και πολεμήστε το κατεστημένο , η γενιά μας είναι χαμένη μην χαθεί και η επόμενη. Γυρισμό μετά από αυτό αν δεν αντιδράσουμε δεν ξανά έχει …
  Εγώ ο ψεκασμενος και ο αγράμματος που πιστεύει ότι έχει στηθεί μια παγκόσμια γενοκτονία άνευ προηγουμένου…. Οι επιπτώσεις τον εμβολίων θα είναι ανεπανόρθωτες … 0,02% θανάτους ο κοροδοιος 2%τα εμβόλια τι δεν καταλαβαίνεις ελληνακο?????
  Και είναι μόνο η αρχή.

 3. Με σεβασμο στην επιστημη και μονο!!

  - Edit

  Απαντήστε

  Το εμβολιο κατα της γριπης που σκοτωσε εκατομμυρια ανθρωπους στην Ευρωπη το 1918 και 1957,αρχισε παρουσιαζεται σε πειραματικο σταδιο στην Αμερικη το 1930!!
  Και εσυ θ αποφασισεις να εμβολιασεις τα δωδεκαχρονα παιδια με ενα εμβολιο που βρισκεται σε πειραματικο σταδιο;

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.