Βιβλιοθήκη, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πανδημία – Γράφει ο Μήλιος Α. Στέλιος



Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να παραβρεθώ σε ένα εμβολιαστικό κέντρο. Είδα ηλικιωμένους να εμβολιάζονται κατά της COVID-19. Στα πρόσωπα τους επικρατούσε ένα είδος αβεβαιότητας και συγχρόνως η αποφασιστικότητα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που έφταναν μόνοι τους, χωρίς κάποιον συνοδό. Κάποιοι εξ αυτών δυσκολευόταν να συμπληρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα, όμως η συμβολή των γιατρών ήταν καθοριστική. Αμέσως σκέφτηκα, γιατί αυτοί οι άνθρωποι να είναι μόνοι τους και τι μέτρα μπορεί να πάρει η τοπική αυτοδιοίκηση.

Πως θα ήταν άραγε αν υπήρχαν ειδικά (δωρεάν) δρομολόγια αστικών λεωφορείων όπου θα μπορούσαν να μετακινηθούν οι ηλικιωμένοι για να εμβολιαστούν;

Είναι αναγκαίο να εξετάσουμε, τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και τον ρόλο των υπηρεσιών πληροφόρησης κατά την διάρκεια της Πανδημίας .

Μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση μαζί με τα κέντρα πληροφόρησης να εφαρμόσουν ένα είδος κοινωνικής πολιτικής για τους κατοίκους της πόλης μας;

Με απλά λόγια ας σκεφτούμε το εξής:

Πως θα ήταν αν ο Δήμος Κοζάνης σε συνεργασία με την Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, ξεκινούσαν μια εκστρατεία ενημέρωσης για την Πανδημία COVID-19. Πως θα ήταν, αν η βιβλιοθήκη λειτουργούσε ως κέντρο πληροφόρησης, όπου ο κάθε πολίτης θα μπορούσε να κλίσει μέχρι και ραντεβού για τον εμβολιασμό του.

Ας σκεφτούμε έναν Δήμο όπου θα έπαιρνε πρωτοποριακές αποφάσεις για την ενημέρωση των πολιτών και μια βιβλιοθήκη όπου θα προσαρμοζόταν στις πρωτόγνωρες συνθήκες και θα ήταν δίπλα στους κατοίκους της πόλης.

Οι βιβλιοθήκες στον καιρό της πανδημίας, πρέπει να επιτελέσουν την υποχρέωσή τους και να προάγουν την ενημέρωση, να υποστηρίξουν την έρευνα, και να ανταποκριθούν στις βασικές και εξειδικευμένες πληροφοριακές ανάγκες των χρηστών τους.

Η τοπική αυτοδιοίκηση, πρέπει να εφαρμόσει τολμηρές κοινωνικές πολιτικές με αποτέλεσμα να θωρακίσει την δημόσια υγεία των πολιτών.

Τα πάντα, πρέπει να αρχίζουν από την σωστή ενημέρωση και να καταλήγουν σε τολμηρές αποφάσεις υπέρ των πολιτών.

Μήλιος Α. Στέλιος, Τελειόφοιτος Ιονίου Πανεπιστημίου, τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας.

2 σχόλια στο άρθρο “Βιβλιοθήκη, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πανδημία – Γράφει ο Μήλιος Α. Στέλιος

  1. Το εύλογο και ανθρώπινο

    - Edit

    Απαντήστε

    Καθε τι καινουριο που γεννιεται δημιουργει ανασφαλεια και αμφιβολια και ανθρωπινο ειναι και ευλογο!
    Και χιλιες επιτροπες να δημιουργηθουν και χιλια λεωφορεια να διατεθουν,αν δεν πεισθει ο ανθρωπος δεν θα εμβολιασθει!!
    Και αυτα οχι λογω αρνησης εμβολιασμου,αλλα λογω φοβου για το καινουριο,φοβος ευλογος,φοβος αισθημα ανθρωπινο!!
    ” Τα στερνα τιμούν τα πρώτα” να ενα ωραιο γνωμικο προς διερευνηση και αναλυση,παντα σε σχεση με τους ε μ β ο λ ι α σ μ ο υ ς!

  2. Το εύλογο και ανθρώπινο

    - Edit

    Απαντήστε

    Τα παραπανω λογια μου ,δεν ειναι λογια κριτικης και δυσπιστιας στο αρθρο σου αγαπητο μου παιδι,αντιθετως θαυμαζω τους νεους που ψαχνουν τα πραγματα,τα λογια μου ειναι αποτελεσμα της μεγαλης ηλικιας μου και του φοβου που πλαναται πανω απο την γ ε ν ν η σ η του κ α ι ν ο υ ρ ι ο υ!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.