Οι Σειρήνες της Οδύσσειας και οι σημερινές Σειρήνες – Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου



Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου:

Χριστός Ανέστη !

Ένα μεγάλο εμπόδιο στον δρόμο του Οδυσσέα για την πορεία του προς στην Ιθάκη ήταν και οι Σειρήνες. Αυτές ήταν γυναίκες που τραγουδούσαν τόσο γλυκά που κάθε περαστικός ταξιδιώτης μαγευόταν από το τραγούδι τους και δεν είχε την δύναμη να φύγει από κοντά τους μέχρι που πέθαινε και φυσικά αποτύχαινε να φτάσει στον προορισμό του. Γι’ αυτό και ο χώρος γύρω ήταν γεμάτος από τα κόκαλα αυτών που είχαν μαγευτεί από τις Σειρήνες.

Πόσα όμορφα νοήματα υπάρχουν μέσα στην Οδύσσεια ! Και η Παιδεία μας αντί να την έχει στην πρώτη γραμμή και σε πολλές τάξεις να εντρυφούν οι μαθητές στα νοήματά της, την έχουμε μόνο στην Α΄ Γυμνασίου που τα παιδιά είναι ακόμα μικρά, και νομίζω ότι περισσότερο επιμένουν οι συνάδελφοι που την διδάσκουν στην μορφή της και στα γραμματολογικά, παρά στα νοήματά της.

Ο Οδυσσέας όμως ήταν προετοιμασμένος από την Κίρκη για την παγίδα των Σειρήνων. Έτσι βούλωσε με κερί τα αυτιά των συντρόφων του για να μην τις ακούνε, και έδωσε εντολή να τον δέσουν σφικτά στο κατάρτι και αν τους κάμνει νοήματα να τον λύσουν να μην τον υπακούν, αλλά αντίθετα να του σφίγγουν ακόμα περισσότερο τα σχοινιά, μέχρι να φύγουν μακριά από τις Σειρήνες.

Έτσι κι έγινε. Μαγεμένος από το τραγούδι των Σειρήνων ο Οδυσσέας έκαμνε με τα φρύδια νοήματα να τον λύσουν, αλλά αυτοί σύμφωνα με τις εντολές που πήραν, του έσφιγγαν ακόμα περισσότερο τα σχοινιά. Έλιωνε από την γοητεία των Σειρήνων ο Οδυσσέας και ποθούσε να μείνει για πάντα εκεί, αλλά ευτυχώς η σοφή προετοιμασία που έκανε γλύτωσε κι αυτόν και τους συντρόφους του.

Δυστυχώς πολλοί μαθητές του Λυκείου όχι από το πρωτότυπο δεν καταλαβαίνουν την Οδύσσεια, αλλά ούτε και από μετάφραση! Με το κουτσούρεμα στην γλώσσα μας που ξεκίνησε το 1980 η κυβέρνηση του κ. Γ. Ράλλη και το συνέχισαν οι επόμενοι (η μεγαλύτερη ευθύνη είναι αυτού που ξεκινάει το κακό), τα κατάφεραν τα κινέζικα να είναι πιο εύκολα για τα ελληνόπουλα από τα αρχαία ελληνικά. Εφαρμόζουν την ρήση του Χ. Κίσινγκερ «χτυπήστε τους Έλληνες στην γλώσσα και την θρησκεία και μετά θα είναι του χεριού σας». Φανταστείτε ότι μεγάλες πολυεθνικές μαθαίνουν στα ανώτερα στελέχη τους αρχαία ελληνικά, επειδή υπάρχουν έρευνες ότι η γνώση τους κάμνει το μυαλό πιο εύστροφο ! (και στις φυσικές επιστήμες θα ήσαν πολύ καλύτεροι οι μαθητές αν γνώριζαν τα αρχαία ελληνικά).

Οι ορθόδοξοι χριστιανοί έχουμε κι εμείς πόθο να φτάσουμε στην Ιθάκη μας όπως ο Οδυσσέας. «Δεύτε οι ευλογημένοι του Πατρός μου κληρονομήσατε την ητοιμασμένην υμίν βασιλείαν από καταβολής κόσμου » (Ματθ.25,34). Αυτή η αιώνια βασιλεία είναι η δική μας Ιθάκη.

Ναι αλλά, όπου μεγάλοι θησαυροί εκεί και μεγάλοι πόλεμοι. Σιγά μη μας άφηνε ο ανθρωποκτόνος Διάβολος να κληρονομήσουμε οι άνθρωποι τέτοιο θησαυρό. Έχει εξαπολύσει λοιπόν παντού Σειρήνες που επιδιώκουν να μας μαγέψουν και να μας ναρκώσουν, για να ξεχάσουμε την Ιθάκη μας.

Ναρκωμένοι από τόσα γλυκά τραγούδια που μπορούμε να ακούμε κάθε στιγμή από τα κινητά μας τελευταίας τεχνολογίας(έχουμε και το 5G), θα επιθυμεί η ψυχή μας να ακούσει ύμνους προς τον Θεό ; Ναρκωμένοι από τόσες ελκυστικές ταινίες που μπορούμε να απολαύσουμε στις τεράστιες οθόνες μας, η ψυχή μας θα βρει χρόνο να προσευχηθεί ; Ναρκωμένοι από τόσα μοντέλα γυναικών και αντρών που παρελαύνουν στις πολυάριθμες οθόνες μας, θα ικανοποιηθούμε από το ταίρι μας ; Ναρκωμένοι από τόσα που μας προβάλλουν ότι μπορούμε να απολαύσουμε αν έχουμε χρήματα, θα αντέξουμε να είμαστε τίμιοι στην ζωή μας ; Ναρκωμένοι από …

Ο μεγάλος άγιος Σιλουανός ο Αγιορείτης (κοιμήθηκε το 1938) έλεγε : «όποιος είναι σε πλάνη δεν φοβάται τον εχθρό, όποιος δεν είναι σε πλάνη φοβάται το εχθρό, ξέρει ότι ο εχθρός μπορεί να τον καταστρέψει». Με απλά λόγια, αν ο Οδυσσέας δεν φοβόταν τις Σειρήνες δεν θα είχε φτάσει ποτέ στην Ιθάκη, αλλά τα κόκαλά του θα κείτονταν δίπλα στις Σειρήνες όπως και τόσων άλλων, όπως θα κείτονται και τα δικά μας, αν δεν καταφέρουμε να ξεφύγουμε από τη νάρκωση.

Δεν μπορούσε να συγκριθεί η ψευτογλυκύτητα των Σειρήνων με την γλυκύτητα της Ιθάκης του Οδυσσέα. Δεν μπορεί να συγκριθεί το θάμπωμα και το γυάλισμα των σημερινών Σειρήνων με την γλυκύτητα, την ομορφιά, την δόξα της επουράνιας βασιλείας. Επειδή όμως η ταλαίπωρη καρδιά μας ξεγελιέται εύκολα από τα φανταχτερά και τα πρόσκαιρα, να έχουμε τον νου μας στην συμβουλή του αποστόλου Παύλου :«Μετά φόβου και τρόμου την εαυτών σωτηρίαν κατεργάζεσθε» (Φιλιπ.2,12).

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Οι Σειρήνες της Οδύσσειας και οι σημερινές Σειρήνες – Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

  1. Όταν περνάει μια Σειρήνα μπροστά σπο μια καφετέρια να αυτομαστιγωνόμαστε για σβήνει η φλόγα της πρόκλησης..η να κλείνουμε με κερί τα ματια…η να μας δένει ο καφετζής στην καρέκλα!!
    Όλα στο μυαλό ειναι…αυτό χρειάζεται “κερί” και “δέσιμο” η όπως λεει ο λαός για δέσιμο..

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.