«Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και ο Tudor Vladimirescu, αντιμέτωποι στη Βλαχία το 1821»: Διαδικτυακή εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης



Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης, τιμώντας τον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, διοργανώνει έναν κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων με τίτλο «1821: Τοπικές και διεθνείς όψεις της Επανάστασης», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο του 2021.

Στην έβδομη ομιλία-συζήτηση, τη Δευτέρα 10 Μαΐου, στις 8 μ.μ. ο κ. Tudor Dinu, Τακτικός Καθηγητής Νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, θα παρουσιάσει το θέμα:

«Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και ο Tudor Vladimirescu, αντιμέτωποι στη Βλαχία το 1821»

Τον Φεβρουάριο του 1821, όταν ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διάβαινε τον Προύθο, κηρύσσοντας την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα, στη Δυτική Βλαχία ο σλουτζιάρης Tudor Vladimirescu είχε ήδη αρχίσει ένα επαναστατικό κίνημα όχι τόσο με αντιοθωμανικό, όσο με κοινωνικό χαρακτήρα, και επομένως, με σαφή αντιφαναριώτικη χροιά, αφού οι Φαναριώτες εθεωρούντο οι πρωταίτιοι της ακραίας πενίας της μεγάλης μάζας του πληθυσμού.

Και μάλιστα στο ξέσπασμα της εξέγερσης των Ρουμάνων είχαν συμβάλει και Φιλικοί του Υψηλάντη, ο οποίος καταλάβαινε με οξυδέρκεια ότι χωρίς τη συνδρομή του εγχώριου πληθυσμού η ελληνική επανάσταση δε θα μπορούσε ποτέ να πετύχει σε εδάφη όπου οι Έλληνες αποτελούσαν ολιγάριθμη μειονότητα.

Και επίσης, συνειδητοποιούσε το γεγονός ότι μετά τη δημιουργία του αναμενόμενου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, οι Παραδουνάβιες Ηγεμονίες θα έπαυαν να διακυβερνούνται από Έλληνες, οπότε δε δίσταζε να έλθει σε αντιπαράθεση με εκείνους τους Φαναριώτες, οι οποίοι δεν φαίνονταν διατεθειμένοι να θυσιάσουν τα προνόμιά τους στο βωμό της πατρίδας. Όλες όμως οι διευθετήσεις για τη συνένωση των δυνάμεων των Φιλικών και των Βλάχων είχαν γίνει με την υπόσχεση της άμεσης άφιξης μιας μεγάλης στρατιωτικής ενίσχυσης από τη Ρωσία.

Οπότε, όταν ο τσάρος καταδίκασε απερίφραστα τις ενέργειες του Υψηλάντη, ο Vladimirescu παραβίασε τους όρκους του και ήλθε σε επαφή με τους πασάδες στις παραδουνάβιες πόλεις, διαβεβαιώνοντας τους ότι το δικό του κίνημα δεν ήταν αντιοθωμανικό, αλλά καθαρά κοινωνικό. Τοιουτοτρόπως, η σύγκρουση μεταξύ του Υψηλάντη και του Vladimirescu έγινε αναπόφευκτη. Στην παρούσα διάλεξη θα εγκύψουμε στον τρόπο με τον οποίο αυτή διεξήχθη στο Βουκουρέστι και στις συνέπειες που είχε για τον πληθυσμό της βλάχικης πρωτεύουσας.

Την ομιλία-συζήτηση θα συντονίσει ο κ. Μιχάλης Παππάς, Φιλόλογος και Λέκτορας του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Όσοι/ες ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε και να συμμετάσχετε στην ομιλία-συζήτηση, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://us04web.zoom.us/j/7141696789?pwd=dnVKUWdUZVowZVNmdmRKNnRiYWwwdz09

Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης

Ένα σχόλιο στο άρθρο “«Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και ο Tudor Vladimirescu, αντιμέτωποι στη Βλαχία το 1821»: Διαδικτυακή εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.