Κατάγματα ισχίου σε ηλικιωμένους: Ενυπάρχοντα προβλήματα και επιπλοκές



Τα κατάγματα ισχίου σε ασθενείς ηλικιωμένους είναι μία δύσκολη κατάσταση, η οποία απαιτεί όχι μόνο επείγουσα εισαγωγή στην ορθοπεδική πτέρυγα αλλά και χειρουργική αντιμετώπιση. 

Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα προκύπτει όταν ασθενείς άνω των 65 ετών υφίστανται τουλάχιστον μία πτώση ετησίως, με το ποσοστό αυτό να αυξάνει όσο μεγαλώνει και η ηλικία. Μία πτώση δεν θα προκαλέσει μόνο πρόβλημα στο ισχίο (το συνηθέστερο) αλλά θα αποβεί καθοριστική και για την ψυχολογία των ηλικιωμένων, αφού κατόπιν αυτής η κοινωνικότητά τους και η δραστηριοποίησή τους μειώνεται κατά πολύ.

Αιτίες καταγμάτων 

Οι βασικές αιτίες καταγμάτων είναι βεβαίως οι πτώσεις (λόγω έλλειψης ισορροπίας, διαταραχών στην όραση κ.τ.λ.) από τις οποίες τα ήδη φθαρμένα οστά δεν μπορούν να αντισταθούν στον τραυματισμό. Για την ανεπάρκεια των οστών ευθύνη έχει και η χαμηλή βιταμίνη D, ο σακχαρώδης διαβήτης και η μειωμένη κινητικότητα που κάνει ευάλωτα τα οστά σε τραυματισμούς. 

Ενυπάρχοντα προβλήματα και επιπλοκές

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του ορίου ζωής και αυτός ο παράγοντας είναι ο σημαντικότερος για την αύξηση των καταγμάτων ισχίου στους ηλικιωμένους. Στις ηλικίες άνω των 65 είναι λογικό να συνυπάρχουν και άλλα προβλήματα υγείας ή χρόνιες νόσοι που απαιτούν έτσι κι αλλιώς προσοχή. Για τον λόγο αυτό η αντιμετώπιση δεν γίνεται μόνο από τον χειρουργό ορθοπεδικό αλλά συμβάλλει όλη η ομάδα μαζί με παθολόγους και φυσικοθεραπευτές. 

Το χειρουργείο του ηλικιωμένου ασθενούς θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα, δηλαδή μέσα στο πρώτο 24ωρο από το ατύχημα. Αν περάσουν περισσότερες ώρες έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνονται οι επιπλοκές τόσο στο καρδιαγγειακό σύστημα όσο και στο αναπνευστικό.

Κοινώς αποδεκτό στην ιατρική κοινότητα είναι ότι ο ασθενής διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο αν δεν χειρουργηθεί παρά αν χειρουργηθεί, ακόμα και την παρουσία πολλών προβλημάτων που καθιστούν την επέμβαση υψηλού ρίσκου.

Μετεγχειρητικά θα χρειαστούν φυσικοθεραπείες, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν σωστά ώστε να υπάρχουν πιθανότητες ο ασθενής να επανέλθει στην προκαταγματική κατάσταση.

Στις μέρες μας η χειρουργική των καταγμάτων διενεργείται με σύγχρονες τεχνικές κατά τις οποίες ο ασθενής μπορεί να περπατήσει την ίδια ημέρα της επέμβασης. Η τεχνική ΑΜΙS είναι μία απ’ αυτές με πολλά πλεονεκτήματα όπως ελαφρύς μετεγχειρητικός πόνος, μειωμένη περίοδος αποκατάστασης και μικρή απώλεια αίματος. 

Κωνσταντίνος Σαράντος 

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Ιστοσελίδα: ksarantos.gr

Τηλ. Ιατρείου: 2130998209

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.