Ανακοινώσεις Σωματείων και φορέων για την Εργατική Πρωτομαγιά και την απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Κοζάνης



Εργατική Πρωτομαγιά 2021

Όλοι και όλες στις απεργιακές συγκεντρώσεις των σωματείων  στις 6 Μάη για την  Εργατική Πρωτομαγιά!

Ο φετινός γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιά γίνεται υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες και η Εργατική Τάξη, με τις λαϊκές, συμμαχικές της δυνάμεις παλεύουν για την υπεράσπιση δικαιωμάτων που μέχρι τώρα θεωρούνταν δεδομένα.

Με αφορμή την Πανδημία ξεκίνησε ένα νέος γύρος επίθεσης της εργοδοσίας και των πολιτικών της εκφραστών (Κυβέρνηση, Κεφάλαιο, ΕΕ) ενάντια στις κατακτήσεις, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της Εργατικής Τάξης και του λαού.  

Η ανεργία αυξάνεται αλματωδώς ενώ οι εργαζόμενοι σε αναστολή είναι αναγκασμένοι να ζουν με 530 ευρώ. Η τηλεργασία που επιβλήθηκε λόγω καραντίνας φαίνεται πως θα γίνει μόνιμη με αύξηση των ωρών εργασίας και κατάργηση στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων.

Η Πανδημία ανέδειξε τις τεράστιες ελλείψεις, σε προσωπικό και υποδομές, στο δημόσιο σύστημα υγείας της Χώρας μας γενικότερα και της Περιοχής μας ειδικότερα. Αντί αυτό να διορθωθεί, με αφορμή την Πανδημία φαίνεται πως η Κυβέρνηση διάλεξε να παραμείνουν τα προβλήματα ως έχουν και δεν διορθώθηκαν ούτε στο ελάχιστο. 

Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά η Κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει την κατάθεση ενός νέου νομοσχεδίου για τα εργασιακά που αλλάζει προς το χειρότερο τις, ήδη διαλυμένες από τα μνημόνια, εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματά των εργαζομένων. Κατάργηση του 8ωρου και εφαρμογή 10ωρης εργασίας με ατομικές συμβάσεις, αύξηση των απλήρωτων υπερωριών, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για τις απεργίες, Πρόκειται για νομοσχέδιο-δώρο στους μεγαλοεπιχειρηματίες! Ένα προς ένα ό,τι ζητά τόσα χρόνια και καταγράφει στις προτάσεις του ο ΣΕΒ για το εργασιακό πλαίσιο στην Ελλάδα.

Η Εργατική Τάξη και τα Λαϊκά στρώματα αγωνίζονται και απαιτούν:

  1. Την ριζική βελτίωση και προστασίας της ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Απαγόρευση των απολύσεων-Επίδομα ανεργίας για όλους-Αυξήσεις στους μισθούς-Σταθερή δουλειά- Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας.
  2. Ουσιαστικές νίκες στο ζήτημα της δημοκρατίας με πρώτο και κύριο τη θεσμοθέτηση – επιβολή μέτρων κατοχύρωσης και προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς,
  3. Την επιβολή μέτρων προστασίας και διεύρυνσης της δημόσιας δωρεάν Παιδείας και Υγείας
  4. Τη διεκδίκηση του χρόνου που απελευθερώνει την εργασία από κάθε εκμετάλλευση και αλλοτρίωση. 5ήμερο-6ωρο για όλους τώρα.
  5. Μόνιμη επιδίωξη για μια σύγχρονη αυτοδιοικούμενη κοινωνία της ισότητας, της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της μη εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, της αρμονικής συμβίωσης με τη φύση, της οριστικής διεθνικής υπέρβασης της σύγχρονης βαρβαρότητας και κάθε εκμετάλλευσης.

Σε μια τέτοια προσπάθεια καλούμε τους πρωτοπόρους εργάτριες/ες, αγωνίστριες/ες να συμβάλουμε και συμπορευτούμε από κοινού.

Εμπρός για το Σικάγο της εποχής μας

Υγεία, Δουλειά, Ειρήνη, Ψωμί, Δημοκρατία!

Ο Νόμος Χατζηδάκη δεν θα περάσει

5ήμερο-6ωρο για όλους τώρα

Για την εργατική χειραφέτηση-την ισότητα-την ελευθερία

«Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»


Ε Π Ι Τ Ρ Ο Π Η  Ε Ι Ρ Η Ν Η Σ  Κ Ο Ζ Α Ν Η Σ

Η Επιτροπή Ειρήνης Κοζάνης, μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί σε συμμετοχή και στηρίζει την απεργιακή συγκέντρωση προς τιμήν της εργατικής Πρωτομαγιάς, που θα πραγματοποιηθεί, έπειτα από αποφάσεις εργατικών συνδικάτων και φορέων του μαζικού κινήματος, την Πέμπτη στις 6 Μάη στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης.

Τιμάμε τους νεκρούς του Σικάγο το 1886, της Θεσσαλονίκης το 1936, της Καισαριανής το 1944, όλους όσοι θυσιάστηκαν και θυσιάζονται μέχρι σήμερα στο βωμό της εκμετάλλευσης για τα κέρδη των οικονομικών ομίλων. Η πρωτομαγιάτικη απεργία, σε πείσμα της κυβέρνησης, των οικονομικών ομίλων, των στηριγμάτων τους μέσα στο ίδιο το εργατικό κίνημα, δεν θα κλειστεί σε μουσείο. Δεν θα μετατραπεί σε ακόμη μια “ανώδυνη” για το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα εθιμοτυπική αργία. Αντίθετα, θα στέκει ως παράδειγμα των αγώνων της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, ανεξάρτητα από χρώμα, θρησκεία, γλώσσα, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, το σύστημα της εκμετάλλευσης, που γεννά τις κρίσεις, τους ανταγωνισμούς, την πείνα και τη φτώχεια, τους πολέμους, την προσφυγιά.

Η φετινή πρωτομαγιά αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας. Καταργεί το οχτάωρο, τσακίζει την κοινωνική ασφάλιση, πετσοκόβει μισθούς και συντάξεις, φορτώνει -μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης – ακόμη περισσότερα βάρη στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας, που καθημερινά όλο και περισσότερο δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα. Η ανάπτυξη, για την οποία μιλάνε, σημαίνει ακόμη περισσότερα κέρδη για τους οικονομικούς ομίλους, για το κεφάλαιο, ενώ για το λαό προοιωνίζει ακόμη περισσότερη εκμετάλλευση, φτώχεια κι εξαθλίωση.

Αυτή η πολιτική προς όφελος των οικονομικών ομίλων, της αστικής τάξης, σημαδεύει τις διεθνείς εξελίξεις. Οξύνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία, την Κίνα και με την εμπλοκή δεκάδων κρατών. Το φιτίλι του πολέμου είναι αναμμένο στην Ουκρανία, στη Μ. Θάλασσα, όπου συγκεντρώνεται τεράστια δύναμη πυρός. Εστίες πολέμου καίνε σε όλη την υδρόγειο. Κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο με αμφισβητήσεις του θαλάσσιου κι εναέριου χώρου, των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν. Προχωράνε τα διχοτομικά σχέδια στο Κυπριακό. Στρώνεται το έδαφος της συνεκμετάλλευσης -υπό ευρωατλαντική εποπτεία- του φυσικού πλούτου στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, με επώδυνους συμβιβασμούς, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Σε αυτό το πολύ επικίνδυνο πλαίσιο είναι βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, που συνεχίζοντας στην πεπατημένη όλων των προηγούμενων, εμπλέκει τη χώρα μας ακόμη πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Η λεγόμενη γεωστρατηγική αναβάθμιση, σημαίνει προσπάθεια αναβάθμισης των συμφερόντων και της θέσης της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή έναντι των ανταγωνιστριών της. Μεταφράζεται σε εξαγωγή κεφαλαίων, προσέλκυση επενδύσεων, προσπάθεια να πάρει κομμάτι από τη μοιρασιά της λείας στην περιοχή, την ώρα που οι λαοί υποφέρουν από την νέα, ακόμη βαθύτερη οικονομική κρίση και που οι σάλπιγγες του πολέμου ηχούν στη γειτονιά μας.

Η επικείμενη αναβάθμιση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, οι δεκάδες ασκήσεις – πρόβες πολέμου που συμμετέχει η χώρα μας, οι Συμφωνίες με μια σειρά από ιμπεριαλιστικές χώρες όπως τα ΗΑΕ, η Γαλλία, η Σ. Αραβία, η αποστολή συστοιχίας Πάτριοτ και προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στη Σ. Αραβία, η παρουσία της χώρας μας στον Περσικό Κόλπο και σε δεκάδες αποστολές στο εξωτερικό, η προετοιμασία για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Αφρική, η ακόμη μεγαλύτερη πρόσδεση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, τα τεράστια ποσά που δαπανά η χώρα μας για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, που δεν έχουν καμιά σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα, προειδοποιούν για μεγάλες περιπέτειες το λαό μας και τους λαούς της περιοχής. Η χώρα μας μετατρέπεται σε μια απέραντη ευρωατλαντική πολεμική βάση εφόρμησης και την ίδια στιγμή ο λαός μας γίνεται στόχος αντιποίνων από τη μεριά των αντίπαλων – των ΗΠΑ , ΝΑΤΟ , ΕΕ – ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Μπροστά σε όλες τις παραπάνω εξελίξεις και την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, υπάρχει διέξοδος! Απαιτείται ετοιμότητα κι επαγρύπνηση. Δυνάμωμα της πάλης του λαϊκού κινήματος, που μπορεί να βάλει εμπόδια σε αυτή την πολιτική, να συσπειρώσει πλατιές λαϊκές δυνάμεις, να συμβάλλει ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για την οικοδόμηση ενός κόσμου με πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, σχέσεις αμοιβαίου οφέλους ανάμεσα στους λαούς.

Η παγκόσμια ακτινοβολία της εργατικής πρωτομαγιάς φανερώνει πως το σύστημα της εκμετάλλευσης, των πολέμων και της προσφυγιάς, δεν είναι ακλόνητο κι αιώνιο. Φανερώνει οι λαοί έχουμε τη δύναμη να βγούμε στο προσκήνιο των εξελίξεων, της πάλης να γίνουμε πρωταγωνιστές της ιστορίας, κυρίαρχοι της ζωής μας. Να είμαστε εμείς οι νικητές στην πάλη για ένα κόσμο ανθρώπινο χωρίς ανεργία, φτώχεια, πολέμους, εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Τιμάμε την εργατική πρωτομαγιά. Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. 

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη  6 Μάη στις 10:30 πμ στην κεντρική πλατεία Κοζάνης. 


    ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΠΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021 – ΑΠΕΡΓΙΑ 6 ΣΤΙΣ ΜΑΗ

Η φετινή Πρωτομαγιά δεν είναι σαν τις προηγούμενες. Φέτος, 135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο για το αιματοβαμμένο 8ωρο, κυβέρνηση και εργοδοσία ετοιμάζονται να νομοθετήσουν τη 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, να βάλουν τα Συνδικάτα στο γύψο και να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου. Μαζί με την επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, το φακέλωμα πρωτοπόρων συνδικαλιστών, τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας συνθέτουν τον επόμενο γύρο της αντεργατικής επίθεσης.

Με απόφαση του ΔΣ του σωματείου μας την Δευτέρα 26 Απρίλη, εμείς οι συνταξιούχοι συμμετέχουμε στην απεργία στις 6 Μάη με το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά της 1ης Μάη, του ταξικού αγώνα των εργατών, που γράφτηκε με αίμα στις πιο λαμπρές σελίδες της Ιστορίας του εργατικού κινήματος και φώτισε το δρόμο και την προοπτική για τους εργάτες όλου του κόσμου.

Με το σύνθημα «Τα κέρδη τους – Οι νεκροί μας! Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής!», τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας και απαντάμε αγωνιστικά στο αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης που φέρνει τις ανατροπές του αιώνα.

Κόντρα στην ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ και των ακολούθων της –Εργατικό Κέντρο Κοζάνης-, οι οποίοι αρνήθηκαν την πρόταση Συνδικάτων και συνδικαλιστών από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για κοινή μέρα εορτασμού την 6η Μάη και ευθυγραμμίστηκαν με τη θέση του υπουργείου για μέρα «εορτασμού» την Τρίτη του Πάσχα, «κολλητά» δηλαδή με τις αργίες των ημερών.

Η Πρωτομαγιά όμως είναι μέρα-σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και γιορτάζεται με απόφαση των εργαζομένων, των Συνδικάτων τους και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών.

Και σε αυτό το πλαίσιο θα τιμηθεί και φέτος στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι ο λαός δεν το βάζει κάτω. Ότι παλεύει, διεκδικεί, οργανώνει την αντεπίθεσή του.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 10:30 ΠΜ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο


ΣΥΡΙΖΑ Εορδαίας: Συμμετέχουμε όλες και όλοι στην απεργία και τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων
Πέμπτη 11.00 – Στην κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας 

Όχι στην κατάργηση του 8ωρου – Όχι στη φθηνή και ελαστική εργασία

Το Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Σήμερα, 135 χρόνια μετά, η κυβέρνηση της ΝΔ σκοπεύει να νομοθετήσει την κατάργηση του 8ωρου.

Σε μια εποχή που η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να προσφέρει καλύτερους όρους και συνθήκες εργασίας, η κυβέρνηση διαλύει εργασιακά δικαιώματα με στόχο την περαιτέρω διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. 

Αυτές οι απάνθρωπες μεταρρυθμίσεις όμως δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από μία σύγχρονη χώρα. Την Ελλάδα της επόμενης ημέρας θα τη χτίσουμε με θεμέλια την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα. Αυτές οι αξίες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τα σχέδια της κυβέρνησης. 

Θα την χτίσουμε μαζί με τον κόσμο της εργασίας. Τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στα super market, την εστίαση, τις ταχυμεταφορές, τους πωλητές και τις πωλήτριες, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στα κέντρα αισθητικής, τα κομμωτήρια, την καθαριότητα, τα γυμναστήρια, τον πολιτισμό, την παιδεία, την υγεία, τους βιομηχανικούς εργάτες. 

Μαζί με αυτούς και αυτές που έβαλαν πλάτη για να μείνει η χώρα όρθια την περίοδο της πανδημίας, που είτε έχασαν τις δουλειές τους, είτε φτωχοποιήθηκαν βιαίως. 

Με αυτούς και αυτές θα δώσουμε ξανά τη μάχη. Τη μάχη των μαχών.

Και θα την κερδίσουμε. Γιατί ασταμάτητα δουλεύουν μόνο τα ρολόγια.


  Σωματείο Οικοδόμων Κοζάνης:    ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΗ Συγκέντρωση 10:30 Κεντρική Πλατεία Κοζάνης

Η 1η Μάη σηματοδοτεί τον αγώνα μας για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας, να απαλλαγούμε από τα βάσανα που γεννάει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Να μπορέσουμε να ζήσουμε με βάση τον πλούτο που παράγουν τα χέρια μας, να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας που συνθλίβονται για να πλουτίζουν οι λίγοι. 

Η 1η Μάη είναι η δική μας μέρα. Είναι η μέρα των εργατών όλου του κόσμου. Είναι μέρα που οι εργάτες αποφασίζουν πως και με ποιόν τρόπο θα οργανώσουν τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους, απέναντι σε κυβερνήσεις, το κεφάλαιο, τους ανθρώπους της εργοδοσίας μέσα στο εργατικό κίνημα που πασχίζουν να υπονομεύσουν, να διαστρεβλώσουν το περιεχόμενο της Πρωτομαγιάς. Αυτοί θέλουν την Πρωτομαγιά και το περιεχόμενο της στο μουσείο, εμείς θέλουμε να καθοδηγεί τον αγώνα μας στις σύγχρονες συνθήκες. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης αποφάσισε ομόφωνα τον εορτασμό της 1Η Μάη να τον τιμήσουμε στις 6 Μαΐου μαζί με όσους ήδη έχουν πάρει αποφάσεις: σωματεία, εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες, ΑΔΕΔΥ. 

Το περιεχόμενο, τα μηνύματα της Πρωτομαγιάς δεν μπορούν να τα εκφράσουν συνδικαλιστικές ηγεσίες, όπως της ΓΣΕΕ, που αποδεδειγμένα είναι οι καλύτεροι χειροκροτητές και αβανταδόροι της αντεργατικής πολιτικής και των κυβερνήσεων. 

Μια ηγεσία που ξεδιάντροπα, την ώρα που η επίθεση κυβέρνησης – κεφαλαίου κλιμακώνεται με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, βγήκε από το καβούκι της για να επιτεθεί  χαρακτηρίζοντας τις απεργίες και τους αγώνες γελοιότητες και όσους αγωνίζονται επικίνδυνους για την υγεία του λαού. 

Η υγεία των εργαζομένων συνθλίβεται γιατί η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω μιας άθλιας πολιτικής που άφησε αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές, με υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, με τεράστιες ελλείψεις σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Επειδή η κυβέρνηση αρνείται να επιτάξει εδώ και τώρα τον ιδιωτικό τομέα υγείας χωρίς ανταλλάγματα και χρηματικές αποζημιώσεις στους μεγαλοκλινικάρχες. Γιατί τα παιδιά μας επέστρεψαν στο ίδιο σχολείο, στις ίδιες συνθήκες χωρίς να έχουν παρθεί ουσιαστικά μέτρα προστασίας. 

Κράτος και εργοδότες έχουν τσαλαπατήσει τα όποια πρωτόκολλα προστασίας,  τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι ανύπαρκτα, ελάχιστοι ως και καθόλου είναι οι έλεγχοι για πιστοποιήσεις ασφάλειας στα τεχνικά μέσα επίγεια είτε εναέρια. Ανύπαρκτος ο ελεγκτικός μηχανισμός, το Σώμα Επιθεώρησης εργασίας υποστελεχωμένο.

Την Παρασκευή 16 Απριλίου 2 συνάδελφοι βρήκαν τραγικό θάνατο ύστερα από πτώση της πλατφόρμας – καλάθι από μεγάλο ύψος στον πύργο Ψύξης της 5ης μονάδας του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου. Δεν ήταν η κακία η ώρα, ήταν ένα εργοδοτικό έγκλημα που έχει την σφραγίδα των καπιταλιστών που παίζουν τις ζωές μας κορώνα γράμματα. Το κυνήγι του κέρδους από την μεριά της ΔΕΗ Α.Ε, AVAX και Muehlhan οδηγεί στην μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας για να προχωράνε τα έργα τους απρόσκοπτα. 

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ ανταποκρίνεται πλήρως στο ρόλο που έχει αναλάβει, είναι στην ίδια πλευρά με την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Υπονομεύει τους αγώνες για να δώσει στήριγμα στα αντεργατικά μέτρα. Για τους αγώνες και τις απεργίες βρήκε να πει πολλές συκοφαντίες. Για το νομοσχέδιο που προωθεί τις απλήρωτες υπερωρίες, τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης και των αγώνων κάνει πως δεν άκουσε τίποτα. 

Την ώρα που ο Υπουργός εργασίας καθημερινά «ακονίζει τα μαχαίρια» στα τηλεοπτικά κανάλια για την ανατροπή κατακτήσεων ενός αιώνα, που προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους ότι είναι καλύτερο αντί να πληρώνονται τις υπερωρίες να «έχουν λαμβάνειν» ρεπό και άδειες, η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν λέει κουβέντα για το νομοσχέδιο και καθησυχάζει ότι θα κάνει «εποικοδομητικό» διάλογο με την κυβέρνηση ελπίζοντας να της αλλάξει γνώμη. Όλα αυτά αν δεν αποτελούσαν μια σκληρή πραγματικότητα που σχεδιάζεται άμεσα με βαριές συνέπειες για τους εργαζόμενους θα έμοιαζαν με κακόγουστο ανέκδοτο:

Η κυβέρνηση να λέει στους εργαζόμενους να πληρώνονται με «αέρα κοπανιστό», η ηγεσία της ΓΣΕΕ να κάνει την ανήξερη αλλά ταυτόχρονα να επιδεικνύει την εποικοδομητική, εάν και εφόσον χρειαστεί διαπραγματευτική της ικανότητα και τον διάλογο που θα τα φέρει όλα «τούμπα» και την μεγαλοεργοδοσία που αφήνει απλήρωτους εργαζόμενους, κόβει ρεπό και άδειες, τους πηγαίνει «αγκαζέ» στα ΑΤΜ για να επιστρέψουν στο ταμείο της το επίδομα αδείας και τα δώρα, να πανηγυρίζει για το νέο δωράκι.  

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι και άνεργοι στις κατασκευές

Η επίθεση που δεχόμαστε δεν αντιμετωπίζεται με «φρου φρου και αρώματα». Είναι ολομέτωπη και στοχεύει να κάνει χειρότερους συνολικά τους όρους ζωής, δουλειάς, αμοιβής και ασφάλισης. 

Η πανδημία αξιοποιείται για να υλοποιηθούν όσα απαιτεί το κεφάλαιο. Εμείς να δουλεύουμε απλήρωτοι περισσότερες ώρες υπερωρίας και οι μεγαλοεργολάβοι να γεμίζουν τις τσέπες τους. 

Η εργατική τάξη έχει δώσει μεγάλους και σκληρούς αγώνες στην μακρόχρονη ιστορία της. Η 1η Μάη και οι αγώνες για τα συμφέροντα και τις ανάγκες μας έχει αποτύπωμα τη δική μας σφραγίδα. Η καλύτερη τιμή στους νεκρούς της τάξης μας, είναι η συνέχιση του αγώνα.

Αυτός είναι ο δρόμος για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας, να ανοίξουμε τους ορίζοντες για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά που εμείς οι εργάτες θα είμαστε αφέντες του πλούτου που παράγουμε.  

Καλούμε όλους τους οικοδόμους, τους εργαζόμενους στις κατασκευές, τους άνεργους να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια μας. Να δυναμώσουμε την προετοιμασία και να γιορτάσουμε απεργιακά, δυναμικά, μαζικά την Εργατική Πρωτομαγιά, στις 6 Μάη, βάζοντας στο επίκεντρο της πάλης μας τις δικές μας ανάγκες και τα δικά μας συμφέροντα.

Μαζί να βαδίσουμε το δρόμο της ανατροπής για να δουν ένα καλύτερο αύριο οι οικογένειες μας και τα παιδιά μας. Να μην επιτρέψουμε να μετράνε οι λίγοι τα κέρδη τους με τις ζωές μας.

Τα κέρδη τους, οι νεκροί μας. Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο με τις «ανατροπές του αιώνα».
  • Μέτρα για την προστασία της υγείας. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας χωρίς καμία αποζημίωση. 
  • Ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας, προσλήψεις υγειονομικών και ενίσχυση του ΕΚΑΒ. Όχι στα νοσοκομεία της μια νόσου. 
  • Όχι στην απολιγνιτοποίηση, ρεύμα και θέρμανση φθηνά για το λαό, καμία αύξηση στα τιμολόγια λαϊκής κατανάλωσης. 
  • Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, να επισπευτούν οι εμβολιασμοί για το λαό. 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Τo ΔΣ

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.