Εν σώματι φιληδόνω η γνώσις του Θεού ουκ οικοί – Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου


 

Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου:

Χριστός Ανέστη !

Στην προ κορονοϊού εποχή πήγαινα κάθε χρόνο την Α΄ και Β΄ τάξη του Λυκείου διδακτική επίσκεψη, στο πλαίσιο των μαθημάτων των φυσικών επιστημών, στο κέντρο διάδοσης επιστημών «Νόησις» στην Θεσσαλονίκη κοινώς Πλανητάριο και μετά φυσικά πηγαίναμε για αναψυχή και φαγητό στο «Κόσμος» που είναι δίπλα. Κάθε φορά περνούσα από το Public και ξεφύλλιζα βιβλία. Έτσι μια φορά έπεσε το μάτι μου σε ένα βιβλίο που αφορούσε την ζωή του διάσημου φυσικού και νομπελίστα (1965) R. Feynman. Θαύμαζα τον Feynman για τον χιουμοριστικό τρόπο που έκαμνε τα μαθήματά του και για το επιστημονικό του έργο και κάποιες φορές στο μάθημα αναφερόμουν σ’ αυτόν.

Διαβάζοντας το βιβλίο έπεσα από τα σύννεφα. Αυτός ο τόσο διάσημος φυσικός σύχναζε στα μπαράκια, κερνούσε ποτά σε κοπελίτσες με αντάλλαγμα να κάνουν σεξ μαζί του. Και κάποιες φορές γινόταν έξω φρενών με κάποιες κοπελίτσες που ενώ αυτός τις κέρασε ποτά, αυτές έκαμναν σεξ με άλλους.

Αυτόν λοιπόν που εκλιπαρούσε και ξεγελούσε τις κοπελίτσες για σεξ, τον ρωτούσαν στις διαλέξεις του αν πιστεύει στον Θεό. Μήπως ήξεραν κι αυτοί που τον ρωτούσαν, για ποιον Θεό τον ρωτούσαν ; Τι ταλαίπωροι που είμαστε οι άνθρωποι ! Νομίζουμε ότι ένας που γνωρίζει κβαντική φυσική, ηλεκτροδυναμική κλπ γνωρίζει και τον Θεό.

Παρόμοια κρεμόντουσαν οι άνθρωποι από το στόμα του άλλου διάσημου φυσικού S. Hauking. Και περισσότερο τον ρωτούσαν αν υπάρχει Θεός, αν πιστεύει στον Θεό ή αν ο άνθρωπος εξελίχθηκε από κάποιο πιθηκοειδές και άλλες άσχετες ερωτήσεις, παρά για τις μαύρες τρύπες, για το σύμπαν, για τον χρόνο, που ήταν και η ειδικότητά του ! Το βιβλίο του «το χρονικό του χρόνου» το έχω διαβάσει, είναι εξαιρετικό, αλλά ξαναλέω μην παίρνετε τοις μετρητοίς ότι λέει ο οποιοσδήποτε επιστήμονας, όσο κορυφή και να είναι, γιατί στις φυσικές επιστήμες για τίποτα δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι είναι οπωσδήποτε σωστό.

«Εν σώματι φιληδόνω η γνώσις του Θεού ουκ οικοί» λέει ο σοφός ασκητής άγιος Ισαάκ ο Σύρος. Δηλαδή σε σώμα που κυλιέται στις ηδονές δεν μπορεί να κατοικήσει η γνώση του Θεού. Και μην φαντάζεστε μόνο το σεξ, υπάρχουν κι άλλες ηδονές του σώματος. Για να θυμίσω, σαν ακραίο παράδειγμα, τους Ρωμαίους άρχοντες που αφού έτρωγαν μέχρι σκασμού, προκαλούσαν εμετό για να έχουν ξανά την ευχαρίστηση να φάνε.

Τι μυστήριοι που είμαστε οι άνθρωποι ! Κάμνουμε σε άσχετους ανθρώπους ερωτήσεις που δεν γνωρίζουν την απάντηση και θεωρούμε αλάθητο ότι και να μας πουν, επειδή είναι κορυφές σε κάποιο τομέα της επιστήμης. Ενώ αλλού που πρέπει να ανοίξουμε το στόμα μας και να μιλήσουμε, το κρατάμε κλειστό.

Σε μια ομιλία της η κ. Αρβελέρ αποκάλεσε τους ορθόδοξους χριστιανούς «εικονόδουλους». Και δεν σηκώθηκε κανείς από το ακροατήριο να της πει «να με συγχωρείτε αλλά κάμνετε λάθος, οι ορθόδοξοι χριστιανοί είμαστε εικονόφιλοι, όχι εικονόδουλοι». Και υπήρχαν στο ακροατήριο δεσποτάδες, παπάδες, θεολόγοι …

Αλλά τι λέω ; Εδώ στο σχολείο μου ενώπιον όλων των καθηγητών ένας συνάδελφος που μόλις είχε γλυτώσει μαζί με άλλους 40 καθηγητές από την δίωξη που τους είχε ασκήσει ένας Διευθυντής και χρειάστηκε να απευθυνθούν σε μεγαλοδικηγόρους και να πληρώσουν ένα σωρό λεφτά για να γλυτώσουν, μας δήλωσε ότι μ’ αυτήν την δικαστική περιπέτεια έδωσαν στους μαθητές μαθήματα δημοκρατίας, και δεν άνοιξε κανείς από όλους μας το στόμα του να του πει «τι λες συνάδελφε, την δουλειά σας αγωνιστήκατε να μην χάσετε γι’ αυτό πήγατε σε μεγαλοδικηγόρους, και όχι δώσατε μαθήματα δημοκρατίας στους μαθητές !».

Νομίζω ότι κάμνουμε το λάθος και ζητάμε απαντήσεις σε όλα τα θέματα από αυτούς που είναι κορυφές σε κάποιο τομέα της επιστήμης, επειδή νομίζουμε ότι ο άνθρωπος σκέφτεται με το μυαλό. Και στο μυαλό είναι που μας στήνει τις μεγάλες παγίδες ο Διάβολος. Μια φορά πήγε στον άγιο των ημερών μας Πορφύριο ένας νεαρός γιατρός και μόλις τον είδε του λέει ο άγιος : «ευλογημένε τι κάθεσαι και σκέφτεσαι, και σκέφτεσαι, και σκέφτεσαι … άσχημο κλοιό σου κάμνει ο Σατανάς, τρέξε στον Χριστό να σωθείς». Και μένα με είχε πιασμένο σ’ αυτή την παγίδα πολλά χρόνια.

Ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος όμως στην ομιλία του «Ναρκισσισμός χωρίς ηδονή και σχέσεις χωρίς νόημα» αναφέρει ως ψυχολόγος με ειδίκευση στην ψυχανάλυση, ότι ο άνθρωπος σκέπτεται (αν σκέπτεται) με το σώμα του. Και βλέπετε ότι ο π. Νικόλαος από την ψυχολογία λέει περίπου αυτό που κατάλαβε ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος από τα αναρίθμητα τραύματα που δέχθηκε (όπως ομολογεί ο ίδιος) κατά την άσκησή του στην έρημο : «Εν σώματι φιληδόνω η γνώσις του Θεού ουκ οικοί».

11 σχόλια στο άρθρο “Εν σώματι φιληδόνω η γνώσις του Θεού ουκ οικοί – Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

 1. Στίβεν( στέλιος)

  - Edit

  Απαντήστε

  Αυτοι που κατηγορουν τις φυσικες επιστημες,μας θυμιζουν το εξης: ο πάπας Ιωαννης- Παυλος ,ο πολωνος κισσιγκερ της εκκλησιας,αποφασισε να αποκαταστησει τον Γαλιλαιο και να παραδεχτει την θεωρια του και μαζι του ολος ο καθολικισμος- οτι η Γη κινειται,εν ετει 1 9 8 0!!!!
  Εφημεριδα” το Βήμα” 2/11/1980!!!
  Ο σκοταδισμος της καθ’ ημας Ανατολης και της καθ’ υ μ α ς Δύσης( για τους καθολικους!!
  Για να γυρισει ο ήλιος….θελει δουλεια πολλή!!!
  ” οι ανθρωποι δεν θα βρισκουν χρόνο για σενα αν συνεχως εισαι θυμωμενος η παραπονιεσαι”
  ” χωρις την ατέλεια,ουτε εσυ,ουτε εγω θα υπηρχαμε”
  Στίβεν Χόκινγκ!!

 2. «Εν σώματι φιληδόνω η γνώσις του Θεού ουκ οικοί» λέει ο σοφός ασκητής άγιος Ισαάκ ο Σύρος. Δηλαδή σε σώμα που κυλιέται στις ηδονές δεν μπορεί να κατοικήσει η γνώση του Θεού. Και μην φαντάζεστε μόνο το σεξ, υπάρχουν κι άλλες ηδονές του σώματος. Για να θυμίσω, σαν ακραίο παράδειγμα, τους Ρωμαίους άρχοντες που αφού έτρωγαν μέχρι σκασμού, προκαλούσαν εμετό για να έχουν ξανά την ευχαρίστηση να φάνε.

  έχει σοβαρό λόγο κ. Παπαδόπουλε αυτός που σας κάνει αρνητική κριτική . Ηρεμεί την ταραγμένη συνείδησή του . Ποιός ξέρει σε ποιές ηδονές κυλιέται το σώμα του !

  ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !

  1. ΣΕ ΑΡΘΡΑ ΜΕ ΤΟ ΑΠΛΟΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ Κ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ:ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ
   ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΠΟΥ ΠΕΤΑΓΕΣΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ,ΕΝΑ ΕΧΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ:
   ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΚΥΛΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΒΟΥΡΚΟ!
   ΚΑΙ ΜΗ ΒΓΕΙ Ο Κ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΠΕΙ ΠΩΣ ΟΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΦΑΝΕΡΗ:ΣΕ ΑΠΛΟΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΤΟΝΑ ΤΡΟΠΑΡΙΑ ΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ!
   ΕΜΕΙΣ ΑΜΑΡΤΩΛΟΙ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΟΤΗΤΑ!
   ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΕΞΙΛΕΩΘΕΙΤΕ ΥΠΕΡΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΕΑΥΤΟΥΣ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΕΞΗΓΗΣΗ.

 3. ΣΕ ΑΡΘΡΑ ΜΕ ΤΟ ΑΠΛΟΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ Κ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ:ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ
  ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΠΟΥ ΠΕΤΑΓΕΣΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ,ΕΝΑ ΕΧΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ:
  ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΚΥΛΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΒΟΥΡΚΟ!
  ΚΑΙ ΜΗ ΒΓΕΙ Ο Κ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΠΕΙ ΠΩΣ ΟΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΦΑΝΕΡΗ:ΣΕ ΑΠΛΟΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΤΟΝΑ ΤΡΟΠΑΡΙΑ ΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ!
  ΕΜΕΙΣ ΑΜΑΡΤΩΛΟΙ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΟΤΗΤΑ!
  ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΕΞΙΛΕΩΘΕΙΤΕ ΥΠΕΡΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΕΑΥΤΟΥΣ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΕΞΗΓΗΣΗ.

  1. Κυριε Παπαδοπουλε,πολλες φορες απευθυνομενος σε σας,σας χαρακτηρισα ως καλοπροαιρετο ανθρωπο!
   Εξ αλλου εχουμε δυο κοινα σημεια,το ενα δασκαλοι κι οι δυο και το αλλο ημασταν χρονια σε οργανωσεις!
   Εγω βεβαια εκανα και μεταπτυχιακο σε εκκλησιαστικο οικοτροφειο για 4 χρονια!!
   Δεν καταδικαζω τους χωρους αυτους που εζησα,αλλα εμαθα εξ απαλων ονυχων ,απ τα γυμνασιακα μου χρονια , να αμφισβητω καποια πραγματα που δεν” έδεναν “μεσα εκει,ως εδω ομως,αυτα θα τα συζητησουμε δια ζωσης,αν ποτε βρεθουμε!!
   Στο θεμα μας τωρα!!
   Για περισσοτερες πληροφοριες για το αρθρο σας και περισσοτερο π. Φιλοθεο Φαρο στο διαδικτυο με τιτλο: ο αγιος δέκα εκατομμύρια θέλει…poste d by sarant 25 Μαίου,2009!!ακολουθουν και 230 σχολια δυνατά ,χορταστικα,οτι πρεπει για τις διακοπες σας και για την αγαπη σας στο διαβασμα,οπως εχω διαπιστωσει!!!

 4. Βρισκομουν μια μερα στα publik και το ματι μου επεσε πανω σ ενα βιβλιο του πατρός Φιλοθεου Φαρου,κληρικου- συγγραφεως!
  Αποφοιτου της Παντειου,αποφοιτου του αριστοτελειου πανεπιστημιου,αποφοιτου του Καποδιστριακου πανεπιστημιου,αποφοιτου του πανεπιστημιου Βοστωνης και καθηγητου στην μεγαλη ελληνορθοδοξη Σχολη του Τιμιου Σταυρου με εδρα την Βοστωνη!!
  Το βιβλιο ειχε τιτλο” παπαδοσύνης μορφή και παραμόρφωση”
  Το διάβασα απνευστί,” ον τρόπον επιποθεί η έλαφος επι τας πηγάς των υδάτων”
  Και μετα διαβασα και μια συνεντευξη που εδωσε ο π.Φιλόθεος στην εφημεριδα” καθημερινη”,σχετικη με το περιεχομενο του βιβλίου!!!
  Ακολουθει αυτολεξεί η μαρτυρία του Πατρος Φιλοθεου!!
  ” Εμεις οι παπάδες εχουμε πολλες νευρώσεις σχετικα με τον ερωτισμο.Και πολλα απο αυτα που λεμε μπορει να ειναι συνεπεια των νευρωσεων μας!
  Πιστευω οτι οι αυστηροτεροι απο εμας τους κληρικους στα θεματα της σεξουαλικης ηθικης ειναι οι πιο νευρωτικοι με τον ερωτισμο.Οι αυστηροτεροι κληρικοι μπορει να εχουν μια εντονη προσωπικη ζωη,σχετικη με αυτο που εξισου εντονα καταδικαζουν.
  Οι περισσοτεροι δεσποταδες και παπαδες ειναι ποιμαντικα ανυπαρκτοι και δεν εχουν σταθει ποτε στο πλευρο ενος ανθρωπου που εχει αναγκη.
  Ενα τεραστιο ποσοστο νεων ειναι παροπλισμενοι με ψυχικες διαταραχες,πολλες απ τις οποιες οφειλονται σε καποιους παπαδες που ειναι λαύροι κατα των σαρκικων αμαρτηματων.
  Εμεις οι παπαδες οδηγουμε τα παιδια στους ψυχιατρους.
  Οταν ακουω ψυχιατρο παπα να λεει οτι εχει θεραπευσει ομοφυλοφιλους ξερω οτι εχει αποπειραθει να τους κανει ψυχολογικη λοβοτομή”
  Απαντηση,οχι στον κ.Παπαδοπουλο,αλλα στον αγανακτισμενο- καημένο σχολιαστούλη!!
  “Η αλεπού εκατό και το αλεπουδάκι εκατόν δεκα”

 5. Κυριε Παπαδοπουλε,πολλες φορες απευθυνομενος σε σας,σας χαρακτηρισα ως καλοπροαιρετο ανθρωπο!
  Εξ αλλου εχουμε δυο κοινα σημεια,το ενα δασκαλοι κι οι δυο και το αλλο ημασταν χρονια σε οργανωσεις!
  Εγω βεβαια εκανα και μεταπτυχιακο σε εκκλησιαστικο οικοτροφειο για 4 χρονια!!
  Δεν καταδικαζω τους χωρους αυτους που εζησα,αλλα εμαθα εξ απαλων ονυχων ,απ τα γυμνασιακα μου χρονια , να αμφισβητω καποια πραγματα που δεν” έδεναν “μεσα εκει,ως εδω ομως,αυτα θα τα συζητησουμε δια ζωσης,αν ποτε βρεθουμε!!
  Στο θεμα μας τωρα!!
  Για περισσοτερες πληροφοριες για το αρθρο σας και περισσοτερο π. Φιλοθεο Φαρο στο διαδικτυο με τιτλο: ο αγιος δέκα εκατομμύρια θέλει…poste d by sarant 25 Μαίου,2009!!ακολουθουν και 230 σχολια δυνατά ,χορταστικα,οτι πρεπει για τις διακοπες σας και για την αγαπη σας στο διαβασμα,οπως εχω διαπιστωσει!!!

 6. Οταν υπαρχει ορθός λογος μην το φοβάσαι το δευτερο,οταν υπαρχει σκοταδισμος και μεσαίωνας,να τα φοβάσαι και τα δυό,χρειαζεται ιατρική συνδρομη!!
  Το γηρας ου μονον έρχεται…α κολο υθουν κι αλλα….

 7. Ανώνυμε των 22:15
  ………….μας ΑΠΟΣΤΟΜΩΣΕΣ!!!!!!!!!!!!
  Εκτός και αν απευθύνεσαι στον …….αρθρογράφο!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.