Η Ανάσταση παντού και στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού – Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

 

Στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, τελέσαμε την Ανάσταση (σύμφωνα και με την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, την οποία κοινοποίησε στους Εφημερίους ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος) στο ανοιχτό προαύλιο του ιερού Ναού, στις 9 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου, 1ης Μαΐου 2021, με τήρηση του υγειονομικού πρωτόκολλου.

Μετά το ‘’Χριστός Ανέστη’’ που σύμφωνα με το Τυπικό, ψάλθηκε δεκάκις – και από τον υπέροχο ψαλτικό χορό του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού -, με χαρμόσυνη κρούση των καμπάνων του Ναού, ο παπάς απηύθυνε στους παριστάμενους πιστούς, που είχαν γεμίσει το προαύλιο, τους δρόμους και την πλατεία, τις παρακάτω αναστάσιμες ευχές:

‘’Αδελφοί, Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!

Με την Ανάσταση του Χριστού καταλαβαίνουμε πόσο καλός είναι ο Θεός, όπως τον γνωρίζουμε στο Πρόσωπο του Χριστού.

Σαρκώθηκε, έγινε άνθρωπος ο Θεός-Λόγος, εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου, δίδαξε, θαυματούργησε, έπαθε, σταυρώθηκε, πέθανε επάνω στο Σταυρό και ετάφη ‘’διά την ημών σωτηρίαν’’ και την τρίτη ημέρα αναστήθηκε.

Και την Ανάστασή Του ο Χριστός την έκανε δωρεά στο ανθρώπινο (‘’αδαμιαίο’’) γένος και στον καθένα άνθρωπο ξεχωριστά.

Σ’ αυτήν την ολοφώτεινη νύχτα, αδελφοί, ‘’αλλήλους περιπτυξώμεθα, είπωμεν και τοις μισούσιν ημάς: Συγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει, και ούτω βοήσωμεν, Χριστός Ανέστη!’’.

Παντού και πάντα, σε όλους και σε όλα τα κακά και τα άσχημα τα ανθρώπινα: Χριστός Ανέστη! Για να γίνονται υγιή και όμορφα τα ανθρώπινα, θεανθρώπινα!

Δράττομαι της ευκαιρίας να σας απευθύνω την ευλογία και τον αναστάσιμο χαιρετισμό του Σεβ. Μητροπολίτη μας, του Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, στις οικογένειές σας, στους μοναχικούς ανθρώπους, στους ασθενείς μας και σε όλες τις Ενορίες της Α.Π.Β.

Εισερχόμαστε τώρα στο Ναό για την τέλεση της αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας. Ισχύουν για τους πιστούς, εντός και εκτός του Ναού, τα μέτρα του υγειονομικού πρωτόκολλου’’.

Την Κυριακή του Πάσχα 2021 (ώρα 6:00 μ.μ.) τελέσαμε στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού τον Εσπερινό της Αγάπης.

Σ’ αυτόν ο π. Κ. διάβασε την ‘’Ποιμαντορική Εγκύκλιο επί τω Αγίω Πάσχα 2021’’ του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου. Ο λόγος έχει προμετωπίδα το ‘’Νυν πάντα πεπλήτωται φωτός, ουρανός και γη…’’ και περαίνεται με αναφορά στις ιδιαίτερες συνθήκες με τον φονικό ιό: ‘’Ας προσευχηθούμε με δάκρυα καρδιάς, μετανοίας και εξομολογήσεως στον Αναστάντα Κύριο να μας απαλλάξη από την φοβεράν και θανατηφόρον πανδημίαν του κορονοϊού και να δίδει δύναμιν στους Ιατρούς, νοσηλευτάς και όλους όσους ασχολούνται με την ιατρικήν επιστήμην, οι οποίοι έναν χρόνον και πλέον υπεράνθρωπα θυσιάζουν εαυτούς για τον συνάνθρωπον, την εικόνα του Θεού. Ναι το είπε ο Κύριός μας: Είδες τον συνάνθρωπόν σου; Είδες τον Θεόν σου. Χριστός Ανέστη αδελφοί, και ει Θεός ημών ουδείς καθ’ ημών. Μετά πασχαλίων ευχών. Ο Επίσκοπος και Μητροπολίτης σας. Ο Σερβίων και Κοζάνης Παύλος’’.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.