Τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα: Η πικρή πραγματικότητα και ο ρόλος των ασφαλιστικών



Η θλιβερή πραγματικότητα των τροχαίων ατυχημάτων δεν έχει αφήσει αλώβητη την χώρα μας, η οποία καλά κρατεί στους παγκόσμιους δείκτες των τροχαίων.

Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία του 2008, η Ελλάδα είχε την πρώτη θέση στα θανατηφόρα τροχαία σε ηλικίες 18-24, ενώ το 2010 η χώρα μας κατείχε πάλι την πρώτη θέση στα τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη, με 116 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού!

Η Αττική ανήκει στους νομούς με τα περισσότερα ατυχήματα με το αυτοκίνητο μαζί με την Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Αχαΐα, Βοιωτία, Ηλεία, Κορινθία και Χαλκιδική.

Πιο πρόσφατα βλέπουμε ότι οι θάνατοι από τροχαίο το 2017 ανέρχονται στους 730, ενώ το 2018 πέφτουν στους 679, από τους οποίους οι 155 περιέχουν και παράσυρση πεζών, ενώ οι 52 έχουν σαν αίτιο την απόσπαση προσοχής! Το 2020 εν μέσω καραντίνας οι νεκροί ανέρχονται στους 51, με σύνολο ατυχημάτων 751, όπου τα περισσότερα συνέβησαν στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία.

Δυστυχώς, κάθε χρόνο η Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσιεύει τα στατιστικά της, τα οποία είναι απογοητευτικά. Με βασικές αιτίες το αλκοόλ, τη ζώνη ασφαλείας, το κινητό τηλέφωνο και την υπερβολική ταχύτητα, κάθε χρόνο τραυματίζονται χιλιάδες άνθρωποι και εκατοντάδες πεθαίνουν ακαριαία στην άσφαλτο. 

Καλύψεις τροχαίων από ασφαλιστική

Υποχρεωτικές καλύψεις: Όλοι οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να ασφαλιστούν για αστική ευθύνη έναντι τρίτων από ατυχήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η εταιρεία θα αποζημιώσει τον οδηγό που δεν φταίει για σωματική βλάβη και υλική ζημιά.

Προαιρετικές καλύψεις: Η κάλυψη κλοπής, φωτιάς, θραύσης κρυστάλλων, ζημιές από καιρικά φαινόμενα και λοιπές άλλες καλύψεις είναι προαιρετικές και κανονίζονται από τους οδηγούς με την ασφαλιστική. Κάθε ασφαλισμένος οφείλει να ζητάει αντίγραφο των Γενικών και Ειδικών Όρων του Ασφαλιστηρίου Συμβολαίου, έτσι ώστε να γνωρίζουν ακριβώς τι τους προσφέρει η κάθε κάλυψη.

Αν εμπλακείτε σε τροχαίο ατύχημα τότε θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να καλέσετε την τροχαία, το ΕΚΑΒ και την φροντίδα ατυχήματος της ασφαλιστικής σας εταιρείας. Η φροντίδα ατυχήματος θα κινήσει όλες τις διαδικασίες που χρειάζεται. Ακόμα κι αν διαπιστώσετε ότι η ασφαλιστική εταιρεία του υπαίτιου οδηγού αρνείται να σας αποζημιώσει, μην ανησυχείτε. Αν γίνει δικαστήριο τότε θα λάβετε την αποζημίωσή σας, σίγουρα. 

Τέλος, δεν πρέπει να απογοητεύεστε αν δείτε ότι η Ασφαλιστική Εταιρεία του υπαίτιου οδηγού αρνείται να σας αποζημιώσει. Η προσφυγή στα δικαστήρια αν και είναι ψυχοφθόρα είναι η μόνη λύση για να λάβετε την αποζημίωσή σας. 

Στο Thelo Asfaleia θα βρείτε τον ασφαλιστικό σύμβουλο που θα λύσει κάθε σας απορία! Επικοινωνήστε μαζί μας για να βρείτε το πακέτο εκείνο που ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του οχήματός σας!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.