Συνάντηση αντιπροσωπίας του ΚΚΕ με παραγωγούς των λαϊκών αγορών Σερβίων



Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, πραγματοποίησε συνάντηση με παραγωγούς των λαϊκών αγορών στα Σέρβια και την προσωρινή διοίκηση του συλλόγου παραγωγών λαϊκών αγορών Π.Ε. Κοζάνης με έδρα τα Σέρβια.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημερώθηκε από την πλευρά των παραγωγών των λαϊκών αγορών για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τον τελευταίο χρόνο με την πανδημία και με τα συνεχόμενα lockdown που γίνονται και συνολικά για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του συλλόγου, κ. Ταχτσίδης ανέφερε πως το κλείσιμο των λαϊκών αγορών στην Κοζάνη μέσα στην πανδημία, αλλά και η λειτουργία εκ περιτροπής οδηγεί σε οικονομική δυσχέρεια και καταστροφή των παραγωγών και εμπόρων. Η οικονομική αποζημίωση από το κράτος είναι από λίγο μέχρι καθόλου, καθώς αποκλείστηκαν από τις 3000ευρω ενίσχυσης του λιανεμπορίου που έτρεξε το προηγούμενο διάστημα ,ενώ είχαν μεγάλη συγκομιδή που αναγκάστηκαν να καταστρέψουν αφού έμεινε αδιάθετη.

Αναφορά έγινε και στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές που θα πετάξει εκτός τους μικρούς παραγωγούς. Ειπώθηκε ότι και σήμερα ο τρόπος λειτουργίας των λαϊκών έχει προβλήματα. Επίσης μεγάλο πρόβλημα που αυξάνει το κόστος παραγωγής είναι και η αυξημένη τιμή στα αγροτικά εφόδια, π.χ. φυτοφάρμακα.

Στην περιοχή των Σερβίων πλήγμα υπάρχει και στις δεντροκαλλιέργειες λόγω και του τελευταίου παγετού. Αναφέρθηκε και το οξυμένο πρόβλημα των πατατοπαραγωγών Καστανιάς Σερβίων όπου τόνοι πατάτες μένουν απούλητοι.

Από την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τονίστηκε ότι είναι η ώρα να δυναμώσει ο αγώνας των παραγωγών στις λαϊκές αγορές, μαζί με τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ενάντια στην πολιτική που τους συνθλίβει, που αξιοποιώντας την πανδημία τους οδηγεί πιο γρήγορα στην καταστροφή.

Ο αγώνας αυτός πρέπει να στραφεί ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και όλων των πολιτικών δυνάμεων που την υπηρετούν, γιατί αυτή είναι που ενισχύει τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, εκτοπίζοντας τους μικρούς παραγωγούς, μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Συγχρόνως είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας και η διεκδίκηση τόσο για την προστασία της Υγείας αλλά και του λαϊκού εισοδήματος, συνολικά για τη ζωή. Έγινε αναφορά και στις εξελίξεις στην περιοχή σε σχέση με τη δημιουργία ΧΥΤΑ Αμιάντου στο Ζιδάνι, την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών και άλλων ΑΠΕ στην περιοχή που θα έχουν άμεσες επιπτώσεις τόσο στους παραγωγούς και τις καλλιέργειες τους αλλά και συνολικά στην ποιότητα ζωής και στο περιβάλλον της περιοχής.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τη μεθόδευση της κυβέρνησης στο νέο νόμο για τις λαϊκές αγορές. Στέκεται στο πλευρό των βιοπαλαιστών εμπόρων και παραγωγών για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, για να μπουν εμπόδια στην αλλοίωση του χαρακτήρα των λαϊκών αγορών και στις μεθοδεύσεις που εντείνουν τον ανταγωνισμό και θα οδηγήσουν χιλιάδες επαγγελματίες στην ανεργία. Ο θεσμός των λαϊκών αγορών, με τα όποια κοινωνικά χαρακτηριστικά διατηρούν ως τώρα στη λειτουργία τους, αποτελεί πραγματικά διέξοδο για τη διατροφή των λαϊκών νοικοκυριών που σήμερα βλέπουν τα εισοδήματα τους να ψαλιδίζονται από τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται. Η οργανωμένη πάλη και ο συλλογικός αγώνας είναι ο μόνος δρόμος για να ορθώσουν εμπόδια στην διάλυση του θεσμού των λαϊκών αγορών.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.