Βίντεο: Ανεγέρθηκε το μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού στην ομώνυμη πλατεία της Κοζάνης – «Χρέος τιμής προς τους Μικρασιάτες»



Ανεγέρθηκε το μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού, στην προσφάτως μετονομασθείσα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης «Πλατεία Μικράς Ασίας».

Το πρωί της Τετάρτης 21 Απριλίου 2021, οι εργαζόμενοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κοζάνης τοποθέτησαν το μνημείο, έπειτα από την συμβολική κίνηση του Μικρασιατικού Συλλόγου Π.Ε. Κοζάνης, που τοποθέτησε ένα μικρό γυάλινο βάζο με λίγο χώμα, κοχύλια από τα παράλια της Προποντίδας και πέτρες από την περιοχή της Βιθυνίας, δηλαδή τις αλησμόνητες πατρίδες.

Η πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Π.Ε. Κοζάνης, Φωτεινή Καμίτα, ανέφερε συγκινημένη πως πρόκειται για «Ένα μνημείο προς τιμήν των προγόνων μας που άφησαν τα κόκαλά τους στις αλησμόνητες πατρίδες, των ανθρώπων που ήρθαν ξεριζωμένοι από την πέραν του Αιγαίου Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν εδώ. (…) Ήταν ένα χρέος τιμής προς τους Μικρασιάτες.».

Αξίζει να σημειωθεί, πως η πλατεία «Μητροπολίτου Διανυσίου» στη συμβολή των οδών Μ. Σιακαβάρα και Υψηλάντη, μετονομάστηκε σε «Πλατεία Μικράς Ασίας», έπειτα από την 248/2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Βίντεο: Ανεγέρθηκε το μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού στην ομώνυμη πλατεία της Κοζάνης – «Χρέος τιμής προς τους Μικρασιάτες»

  1. Τη θέση του μνημονίου την είδε κανείς ή απλά το βάλανε? Κόβει την πλατεία στη μέση, χωρίς να χωράει ένα καροτσάκι να περάσει, έχει ένα παγκάκι ακριβώς μπροστά και είναι χωρίς συμμετρία. Ας έμπαινε στην άλλη διάσταση

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.