Κινητοποίηση της ΚΝΕ στην Κοζάνη για το εργατικό δυστύχημα στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου



ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ – ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ

«ΑΝΑΣΑ» Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η Τομεακή Οργάνωση Κοζάνης της ΚΝΕ προγραμματίζει παρέμβαση τη Δευτέρα 19/4 στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Κοζάνης και την Τετάρτη 21/4, στις 7.00μμ, στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης, για την ανάδειξη του ζητήματος.

Για άλλη μια φορά είδαμε να «πέφτουν» νεκροί στο μεροκάματο 2 ακόμα εργαζόμενοι. Ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα ήρθε να προστεθεί στην τεράστια αυτή λίστα. Μια λίστα που ακέραια φέρει την ευθύνη της η εργοδοσία, η Διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε., αλλά και η ίδια η κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το συμβάν αυτό, όπως και όλα αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν στους χώρους δουλειάς της ΔΕΗ, και όχι μόνο, είναι αποτέλεσμα της ανάγκης της εργοδοσίας για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, με την λεγόμενη «απολιγνιτοποίηση» να οδηγεί σε τεράστιες μειώσεις σε προσωπικό, η εντατικοποίηση της εργασίας είναι στα ύψη. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, κατά κύριο λόγω εργολαβικοί με συμβάσεις εργασίας των 8 μηνών, έχουν γίνει «ρομπότ». Παλεύουν να «βγάλουν» δουλειά που θα απαιτούσε πολλά περισσότερα εργατικά χέρια για να ολοκληρωθεί.

Οι εργοδοσία για να μειώσει ακόμα περισσότερο τα κόστη, για να μπορέσει να αυξήσει τας κέρδη της, κάνει «περικοπές» ακόμα και από τα μέτρα ασφαλείας. Το θλιβερό παράδειγμα, της Παρασκευής 16/4, είναι αποκαλυπτικό. Οι δύο εργαζόμενοι χάσανε τη ζωή τους λόγω της έλλειψης συντήρησης του εξοπλισμού που χρησιμοποιούσαν, ο οποίος έσπασε και βρέθηκαν στο κενό.

Σε όλο αυτό τεράστιες ευθύνες φέρει η κυβέρνηση. Αντί να αυξήσει τους ελέγχους στους χώρους δουλειάς, που σε περίοδο πανδημίας έχουν γίνει και τεράστιοι χώροι υπερμετάδοσης του ιού λόγω της έλλειψης μέτρων προστασίας, φέρνει το επόμενο διάστημα ένα νομοσχέδιο που θα κάνει ακόμα χειρότερους τους όρους εργασίας. Καταργεί στην πράξη το 8ωρο, φέρνοντας τις 10 ώρες εργασίας, ως νόμιμες. Αυτό το μόνο που θα καταφέρει είναι να εντείνει ακόμα περισσότερο την εντατικοποίηση της δουλειάς, θα βάλει επιπλέον επικίνδυνα εμπόδια για τους εργαζόμενους και την σωματική τους υγεία.

Την περίοδο της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, που μας παρουσιάζουν ως «την μεγάλη ευκαιρία» το «Πράσινο New Deal» και τις επενδύσεις που θα έρθουν στην περιοχή, αποκαλύπτεται ότι προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η ακόμα μεγαλύτερη μείωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ειδικά εμάς τους νέους που θα μπούμε τα επόμενα χρόνια στην παραγωγή.

Τώρα χρειάζεται να βάλουμε μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες μας. Τώρα πρέπει να ανέβει η οργανωμένη απάντηση απέναντι στην κυβέρνηση και την εργοδοσία. Οι ανάγκες μας για ουσιαστική και ολοκληρωμένη μόρφωση, για δουλειά με δικαιώματα, για δημόσια και δωρεάν υγεία, δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.

Δίνουμε «τρόπο» στην οργή

Οργανώνουμε την πάλη μας απέναντι σε κάθε αδικία

Οργάνωση Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.