Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με εκπροσώπους της λαϊκής αγοράς στην Κοζάνη



Aντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Θανάση Χαστά Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας και τον Γιώργο Στραβού μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας λαϊκών αγορών Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Αγραφιώτη, τον πρόεδρο του σωματείου λαϊκών αγορών νομού Κοζάνης Λάζαρο Χριστόπουλο και τον πρόεδρο του συλλόγου παραγωγών αλιείας λίμνης Πολυφύτου νομού Κοζάνης Νίκο Κουρτίδη.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημερώθηκε από την πλευρά των εκπροσώπων των λαϊκών αγορών για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Ειδικά για την όξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τον τελευταίο χρόνο με την πανδημία και με τα συνεχόμενα lockdown που γίνονται στην Κοζάνη.

Μέσα σε πολύ καλό κλίμα συζήτησης, οι εκπρόσωποι των λαϊκών αγορών αναφέρθηκαν στα οξυμμένα προβλήματα που τους απασχολούν και τα οποία είναι:

Οικονομική καταστροφή για τους παραγωγούς προϊόντων και τους εμπόρους που με τα συνεχόμενα lockdown και το κλείσιμο των λαϊκών αγορών μένουν απούλητα.

Η οικονομική αποζημίωση που τους δίνεται από το κράτος είναι από ελάχιστη για λίγους, μέχρι καθόλου για τους περισσότερους.

Την περίοδο που η κατάσταση με την πανδημία είναι πολύ δύσκολη γι’ αυτούς, ετοιμάζεται από την κυβέρνηση νόμος για τις λαϊκές αγορές (θα τεθεί σε διαβούλευση όπως λέει), που όπως φαίνεται αν ισχύσει η είσοδος των επιχειρηματικών ομίλων σ’ αυτές, για τους μικροπαραγωγούς και εμπόρους των λαϊκών αγορών θα σημάνει ταφόπλακα και θα οδηγηθούν στην απόγνωση και το κλείσιμο.

Οι παραγωγοί αλιείς της λίμνης Πολυφύτου, εξέφρασαν την μεγάλη τους ανησυχία για το ενδεχόμενο κατασκευής φωτοβολταϊκών στην λίμνη, που θα σημάνει καταστροφή για το περιβάλλον και οικονομική καταστροφή για τους ίδιους.

Το ίδιο ισχύει για την κατασκευή ΧΥΤΑΜ Αμιάντου που προγραμματίζει η κυβέρνηση να γίνει στην πρώην ΜΑΒΕ, μολύνοντας τους υδροφόρους ορίζοντες της λίμνης Πολυφύτου.

Από την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τονίστηκε ότι θα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας των παραγωγών στις λαϊκές αγορές, μαζί με τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ενάντια στην πολιτική που τους συνθλίβει, που αξιοποιώντας την πανδημία τους οδηγεί πιο γρήγορα στην καταστροφή.

Ο αγώνας αυτός πρέπει να στραφεί ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και όλων των πολιτικών δυνάμεων που την υπηρετούν, γιατί αυτή είναι που ενισχύει τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, εκτοπίζοντας τους μικρούς παραγωγούς, μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τη μεθόδευση της κυβέρνησης στο νέο νόμο για τις λαϊκές αγορές. Στέκεται στο πλευρό των επαγγελματιών. Ο θεσμός των λαϊκών αγορών, με τα όποια κοινωνικά χαρακτηριστικά διατηρούν ως τώρα στη λειτουργία τους, αποτελεί πραγματικά διέξοδο για τη διατροφή των λαϊκών νοικοκυριών που σήμερα βλέπουν τα εισοδήματα τους να ψαλιδίζονται από τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται.

Όσον αφορά το νόμο για τις λαϊκές αγορές τονίστηκε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση. Η οργανωμένη πάλη και ο συλλογικός αγώνας είναι ο μόνος δρόμος για να ορθώσουν εμπόδια στην διάλυση του θεσμού των λαϊκών αγορών.

Οι δυο αντιπροσωπίες εξέφρασαν την ανάγκη να ξανασυναντηθούν και να συζητήσουν ενόψει και της διαβούλευσης του νόμου για τις λαϊκές αγορές που προετοιμάζει η κυβέρνηση.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.