Ο Δήμος Εορδαίας για την παράταση λειτουργίας του ΑΗΣ/ΔΕΗ Καρδιάς για την Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας



Ψηφίστηκε η τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές ΝΔ της ΠΕ Κοζάνης, μετά από αίτημα του Δημάρχου Εορδαίας κ. Πλακεντά Παναγιώτη, για την παράταση λειτουργίας της 4ης μονάδας του ΑΗΣ/ΔΕΗ Καρδιάς κατά 500 ώρες, που εξασφαλίζει την τροφοδοσία της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας όλη την τρέχουσα περίοδο λειτουργίας.

Η αποδοχή του αιτήματος του Δήμου δεν ήταν αυτονόητη, λόγω των αυστηρών κοινοτικών και εθνικών περιβαλλοντικών κανόνων και επιτεύχθηκε με εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση, καθοριστικές επαφές και συγκεκριμένες προτάσεις.

Ο Δήμος Εορδαίας και η ΔΕΤΗΠ εκφράζουν θερμές ευχαριστίες προς : Tον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, την Γενική Γραμματέα Ενέργειας του ΥΠΕΝ κα Αλεξάνδρα Σδούκου, τον Πρόεδρο της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Γιώργο Στάσση, τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Ιωάννη Κοπανάκη, τον Νομικό Σύμβουλο της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αργύρη Οικονόμου, τους βουλευτές ΝΔ της ΠΕ Κοζάνης κ.κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, Παρασκευή Βρυζίδου, Μιχάλη Παπαδόπουλο και Γιώργο Αμανατίδη, οι οποίοι συνέβαλαν καταλυτικά στην αποδοχή του αιτήματός μας, προστατεύοντας τους χιλιάδες καταναλωτές τηλεθέρμανσης, τις δύσκολες ημέρες που διανύουμε.

Με επιτυχείς συνεργασίες όπως αυτή , που αποτελούν έμπρακτη υποστήριξη  του έργου μας , ενδυναμώνονται οι προσπάθειες που καταβάλουμε, ώστε να εξασφαλίσουμε την ολοκλήρωση του Σχεδίου ομαλής μετάβασης της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας,  που είναι το εξής:

Χειμώνας 2021-22  : Τροφοδοσία θερμότητας από Ηλεκτρικούς Λέβητες (θερμική ισχύς 80 MW), με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας (Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα). Το έργο ανατέθηκε από την ΔΕΗ και θα εγκατασταθεί στον ΑΗΣ Καρδιάς τους επόμενους μήνες.

Χειμώνας 2022-23  : Τροφοδοσία θερμότητας από την Μονάδα ΑΗΣ/ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Η κατασκευή των αγωγών δημοπρατήθηκε από την ΔΕΤΗΠ και οι τροποποιήσεις της Μονάδας θα ανατεθούν από την ΔΕΗ το επόμενο διάστημα. Ήδη τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία, η οποία προέκυψε έπειτα από διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό.

Μετά το 2023: 

  • Διασύνδεση των τηλεθερμάνσεων Αμυνταίου – Πτολεμαΐδας – Κοζάνης 
  • Διασύνδεση της Δυτ. Μακεδονίας με το Εθνικό Δίκτυο Φυσικού Αερίου, που θα κατασκευαστεί από τον ΔΕΣΦΑ.
  • Κατασκευή Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας με φυσικό αέριο (ΣΗΘΥΑ με θερμική ισχύ 64 MWth και ηλεκτρική ισχύ 86 MWel) με χρηματοδότηση από την ΔΕΗ. 
  • Κατασκευή Λεβήτων Φυσικού Αερίου (θερμική ισχύς 140 MW) που θα εγκατασταθούν από την ΔΕΗ στον ΑΗΣ Καρδιάς , ως εφεδρεία – αιχμή των τηλεθερμάνσεων, μαζί με τους ηλεκτρικούς λέβητες, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ,.

Με προσήλωση, συνέπεια και με επιτυχείς συνεργασίες όπως αυτή που επιτεύχθηκε σήμερα, οικοδομούμε βήμα-βήμα την ομαλή συνέχιση αλλά και τις επεκτάσεις της τηλεθέρμανσης, σε όφελος των κατοίκων του Δήμου Εορδαίας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.