Μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ βόρειας και νότιας Ελλάδας και λασποβροχές το Σαββατοκύριακο – Επιδείνωση του καιρού την Δευτέρα 19/4



Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας από το hellasmeteo.gr:

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες ο καιρός έχει καταστεί αρκετά μουντός σε ολόκληρη την χώρα, καθώς είναι χαρακτηριστική η συννεφιά η οποία κατά βάση είναι αραιή, καλύπτει ωστόσο το σύνολο σχεδόν του ελλαδικού χώρου. Μάλιστα αυτές οι νεφώσεις ιδιαίτερα στις πιο βορειοδυτικές και κεντροβόρειες περιοχές είναι κάπως πιο πυκνές και καταφέρνουν τοπικά να δίνουν κάποια πολύ επιλεκτικά και ασθενή φαινόμενα, τίποτα όμως περισσότερο από αυτό.

Τώρα όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, το πρώτο πράγμα το οποίο θα πρέπει να αναφέρουμε, είναι η πολύ μεγάλη άνοδος που θα σημειώσει η θερμοκρασία στην νότια Ελλάδα μέσα στο Σ/Κ. Και το αίτιο το οποίο ουσιαστικά θα ανεβάσει σημαντικά την θερμοκρασία στις νοτιότερες περιοχές, θα είναι η μεταφορά των πολύ θερμών αερίων μαζών, οι οποίες θα καλύψουν το σύνολο της κεντρονότιας χώρας.

Όπως βλέπετε και στον παραπάνω χάρτη, ο οποίος αποτυπώνει την διάταξη των αερίων μαζών πάνω από την χώρα μας για το Σάββατο, ενώ η κεντρική και η νότια Ελλάδα θα βρίσκονται κάτω από ιδιαίτερα θερμές συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες (με τα πιο θερμά χρώματα), η βόρεια Ελλάδα θα έχει αρκετά πιο δροσερό καιρό τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή, καθώς αυτή η θερμή εισβολή δεν θα καταφέρει να ανέβει βορειότερα. Έτσι το αποτέλεσμα θα είναι να παρατηρηθούν εντυπωσιακές θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ βόρειας και νότιας Ελλάδας, με την διαφορά πιθανώς να ξεπερνάει τοπικά τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου. Ενδεικτικά, να πούμε ότι στην βόρεια Ελλάδα οι μέγιστες θερμοκρασίες το Σάββατο θα φτάσουν τους 16 με 17 βαθμούς (στην δυτική Μακεδονία όχι πάνω από 10 με 11 βαθμούς), στα δυτικά και νότια θα πλησιάσουν τους 26 με 27 βαθμούς και στα ενδότερα της Κρήτης δεν αποκλείεται να φτάσουν τοπικά τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Το δεύτερο και πολύ σημαντικό το οποίο αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στο Σ/Κ, είναι το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης το οποίο θα είναι πολύ έντονο σε Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Πελ/νησο και νότια Στερεά Ελλάδα (η αφρικανική σκόνη θα μεταφερθεί και βορειότερα, όχι όμως στον ίδιο έντονο βαθμό). Το φαινόμενο αυτό σε συνδυασμό και με την αραιή συννεφιά που θα καλύψει το σύνολο της χώρας, θα εμποδίσει την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας σε υψηλότερες τιμές (υπό διαφορετικές συνθήκες αυτή η θερμή εισβολή θα μεταφραζόταν σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου στα νότια αυτήν την περίοδο).

Αφού λοιπόν προηγηθούν αυτές οι καιρικές συνθήκες μέσα στο Σ/Κ, την Δευτέρα αναμένεται να υπάρξει μία αρκετά αισθητή αλλαγή στο σκηνικό του καιρού. Πιο συγκεκριμένα, περιμένουμε μία ατμοσφαιρική διαταραχή η οποία θα μας έρθει από τα δυτικά και θα έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες επηρεάζοντας κυρίως την δυτική Ελλάδα, τα βόρεια ηπειρωτικά και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τα περισσότερα φαινόμενα θα σημειωθούν στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και την Θράκη, ενώ στην Μακεδονία θα παρουσιάσουν πιο τοπικό χαρακτήρα. Ακόμα πιο τοπικά και ασθενή θα είναι τα φαινόμενα σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά Ελλάδα και ανατολική Πελ/νησο, ενώ το νότιο – νοτιοανατολικό Αιγαίο θα μείνει εκτός της αλλαγής του καιρού. Παράλληλα, οι θερμές αέριες μάζες από τα νότια θα υποχωρήσουν (μαζί με την σκόνη) και η θερμοκρασία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα σημειώσει αξιόλογη πτώση.

Από κει και ύστερα την Τρίτη φαίνεται ότι κάποια φαινόμενα θα διατηρηθούν στα δυτικά και τα βόρεια, ωστόσο ο καιρός θα έχει την τάση να βελτιώνεται, ενώ η θερμοκρασία μετά τα μέσα της νέας εβδομάδας θα αρχίσει και πάλι να σημειώνει αισθητή άνοδο, αυτή την φορά κατά πάσα πιθανότατα και στην βόρεια Ελλάδα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.