Φωτογραφίες: Τι αποκαλύπτει το νεκροταφείο της αρχαίας Λύγκου στην Αχλάδα της Φλώρινας – Πώς έθαβαν τους νεκρούς τους οι κάτοικοί της



Χρυσό προσωπείο, ένας χαλινός με χάλκινα και σιδερένια εξαρτήματα, πέντε χάλκινα κράνη «ιλλυρικού τύπου», πλήθος αγγείων, δόρατα, ειδώλια, αλλά και πολλά χρυσά αργυρά και χάλκινα κοσμήματα είναι μερικά μόνο από τα κτερίσματα που χρησιμοποιούσαν για τους νεκρούς τους οι κάτοικοί της και μαρτυρούν πολλά για την κοινωνική διαστρωμάτωσή της, αλλά και τη σπουδαιότητά της σε όλη τη Μακεδονία.

Ο λόγος για την αρχαία Λύγκο στην Αχλάδα της Φλώρινας, όπου οι αρχαιολογικές έρευνες της ΕΦΑ Φλώρινας εντόπισαν ολόκληρο νεκροταφείο, του οποίου τα ευρήματα εκτείνονται σε μεγάλο χρονολογικό εύρος.

 
xryso-prosopeio2.JPG

ΧΡΥΣΟ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ 

Μέχρι σήμερα 1.299 τάφοι που χρονολογούνται από την ύστερη εποχή του Χαλκού (1.350 π.Χ.) έως τα βυζαντινά χρόνια (12ο αι. μ.Χ.) ήρθαν στο φως. Οι πολυπληθέστεροι ανήκουν στην περίοδο μεταξύ 6ου και 3ου αιώνα π.Χ., ενώ στο νότιο τμήμα του ίδιου αρχαιολογικού χώρου, εν μέρει πάνω από προϊστορικούς και αρχαϊκούς-κλασικούς τάφους, αποκαλύφθηκαν δύο ρωμαϊκά οικοδομικά συγκροτήματα αγροικιών με παραγωγικές και εργαστηριακές εγκαταστάσεις.

Οι άνδρες θάβονται με τον οπλισμό τους και οι γυναίκες με τα κοσμήματά τους

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τη μελέτη του υλικού οι άνδρες θάβονται με τον οπλισμό τους και οι γυναίκες με τα κοσμήματά τους. Σε πολλές ταφές βρέθηκαν χρυσά, αργυρά και επίχρυσα επιστόμια, καθώς και χρυσά και αργυρά εποφθάλμια, ενώ πλήθος χρυσών ελασμάτων με έκτυπους ρόδακες, κυρίως κυκλικού σχήματος, αλλά και ακόσμητες χρυσές ταινίες κοσμούσαν τα ενδύματα των νεκρών. Ο επιθετικός οπλισμός των πολεμιστών αποτελούνταν από σιδερένια δόρατα, ξίφη, μαχαιρίδια, αλλά και μάχαιρες (σε ορισμένες περιπτώσεις). 

ashmenio-daxtylidi.png

ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ

Στις γυναικείες ταφές αφθονούν τα χρυσά, αργυρά και χάλκινα κοσμήματα. Σπειροειδή ελάσματα («σύριγγες») κοσμούσαν τις κεφαλές τους, καθώς και σκουλαρίκια. Πόρπες και περόνες, οι οποίες διακρίνονται για την ποικιλία των τύπων τους, χρησιμοποιήθηκαν για τη συγκράτηση των ενδυμάτων. Περίαπτα, που συχνά έχουν το σχήμα αγγείου και περιδέραια από ασήμι ή με γυάλινες και κεχριμπαρένιες χάντρες στόλιζαν τον λαιμό τους. Τα δαχτυλίδια ήταν απλά ή με διακόσμηση στη σφενδόνη τους, ενώ τα βραχιόλια ήταν ταινιωτά ή πολύσπειρα πολλές φορές με απολήξεις κεφαλών φιδιών στα άκρα τους. Εκτός από τα κοσμήματα την κτέριση των γυναικών συμπληρώνουν και τα σύνεργα καλλωπισμού, όπως ωτογλύφανα και τριχολαβίδες.

xrysa-lembosxhma-skoylarikia.png

ΧΡΥΣΑ ΛΕΜΒΟΣΧΗΜΑ ΣΚΟΥΛΑΡΗΚΙΑ 

Οι νεκροί ήταν κτερισμένοι με πλήθος πήλινων, γυάλινων και χάλκινων αγγείων, τα οποία σχετίζονται με το συμπόσιο, τις τελετουργίες και τα ταφικά έθιμα της εποχής. Πρόκειται για αγγεία εγχώριας παραγωγής και πολλά εισαγμένα από τα μεγάλα κεραμικά εργαστήρια της Αττικής, της Κορίνθου και της Ιωνίας. Τα χάλκινα αγγεία είναι κυρίως λέβητες, λεβήτια, λεκανίδες, φιάλες και οινοχόες…

Δείτε όλο το ρεπορτάζ εδώ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.