«Τα Σέρβια στη δίνη της Επανάστασης του 1821 και ο πολυεπίπεδος αγώνας του κοσμοπολίτη πατριώτη, Ζήση Σωτηρίου»



Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης, τιμώντας τον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, διοργανώνει έναν κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων με τίτλο «1821: Τοπικές και διεθνείς όψεις της Επανάστασης», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κάθε Τετάρτη στις 8 μ.μ., από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο του 2021.

Στην πέμπτη ομιλία-συζήτηση, την Τετάρτη 14 Απριλίου, στις 8 μ.μ. η κ. Ολυμπία Τσικαρδάνη, Φιλόλογος και Λογοτέχνης, θα παρουσιάσει το θέμα:

«Τα Σέρβια στη δίνη της Επανάστασης του 1821 και ο πολυεπίπεδος αγώνας του κοσμοπολίτη πατριώτη, Ζήση Σωτηρίου»

Τα Σέρβια λόγω της γεωγραφικής τους θέσης υπήρξαν σε όλη τη μακραίωνη ιστορία τους μια περιοχή συνεχώς απειλούμενη από επιδρομές και επιθέσεις κατακτητών, μέχρι το 1425, που πέρασαν στην κατοχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Οι κάτοικοι της πόλης έζησαν περιόδους ακμής αλλά γνώρισαν και κάθε είδους απειλή. Εποικισμούς Τούρκων, διώξεις, σφαγές, παιδομάζωμα, αβάστακτη φορολογία, τρομοκρατία από τη δράση των αρματολών, αφορισμό από την εκκλησία, πυρπολήσεις σπιτιών, πείνα και καταλήστευση των περιουσιών τους. Έτσι, πολλοί αναγκάστηκαν να γίνουν κλέφτες και σκορπίστηκαν στα γύρω βουνά ως τον Όλυμπο, αναπτύσσοντας έντονη επαναστατική δράση.

Ανάμεσα στους επαναστάτες αγωνιστές της περιοχής ξεχωρίζει η μορφή του Ζήση Σωτηρίου, που γεννήθηκε στα Σέρβια, μορφώθηκε και ανέπτυξε εμπορική δράση στην Πέστη, πολέμησε σε όλη την επικράτεια όταν άρχισε η επανάσταση, έγινε Εύελπις στρατιωτικός επί Καποδίστρια, αγωνίστηκε για την ψήφιση του Συντάγματος επί Όθωνα, έκανε αμέτρητες δωρεές σε σχολεία και ευαγή ιδρύματα, πήρε μέρος στις διάφορες επαναστάσεις στη Μακεδονία και προσφέρθηκε να εργαστεί ως ο πρώτος αρχειοφύλακας της Ακρόπολης. Μια σπάνια ιστορική φυσιογνωμία, που τιμά την ιστορία και τον πολιτισμό «λόγω και έργω».

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο κ. Παύλος Ταγτεβερενίδης, Φιλόλογος και Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Όσοι/ες ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε και να συμμετάσχετε στην ομιλία-συζήτηση, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://us04web.zoom.us/j/7141696789?pwd=dnVKUWdUZVowZVNmdmRKNnRiYWwwdz09

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.