Ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου στη Βουλή για τη δημιουργία ορυχείου νικελίου και κοβαλτίου στην περιοχή του δυτικού Βερμίου της Εορδαίας



Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΘΕΜΑ:    «Αντιδράσεις στην περιοχή του δυτικού Βερμίου της Εορδαίας για την δημιουργία ορυχείου νικελίου και κοβαλτίου»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Κάτοικοι από την περιοχή του δυτικού Βερμίου, της Εορδαίας, μετά από επικοινωνία τους μαζί μας, εξέφρασαν την ανησυχία τους για δημοσιεύματα που αναπαράγονται από τοπικά Μ.Μ.Ε., σύμφωνα με τα οποία, βρίσκονται σε εξέλιξη φανερές και υπόγειες διεργασίες για την δημιουργία ορυχείου νικελίου και κοβαλτίου στην περιοχή των κοινοτήτων Μεσοβούνου, Πύργων, Κομνηνών και Ανατολικού, στην περιοχή τους. Ζητούν οι ως άνω κάτοικοι να μεσολαβήσουμε, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις στην τοπική κοινωνία για το άνω θέμα.

Μας ενημέρωσαν ότι, οι συγκεκριμένες διεργασίες γίνονται ερήμην της τοπικής κοινωνίας, των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ απουσιάζουν ο Δήμος Πτολεμαίδας, οι Πρόεδροι και τα κοινοτικά Συμβούλια των εν λόγω κοινοτήτων, καθώς και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Μας μετέφεραν ότι η περιοχή τους είναι ένα ζωντανό παράδειγμα ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα με οπωροφόρα δέντρα και άλλες δυναμικές καλλιέργειες, με τεράστιες εξαγωγές και εισροή συναλλάγματος που ξεπερνάει τα 15 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, με άλλα τόσα έσοδα από προϊόντα που διατίθενται στην εγχώρια αγορά, μόνο από τη γεωργική ανάπτυξη στις προαναφερόμενες κοινότητες. Θεωρούν οι ως άνω ότι, η διάνοιξη και λειτουργία ορυχείου νικελίου – κοβαλτίου με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα, θα δεσμεύσει τεράστιες ποσότητες νερού και θα καταστρέψει όλα τα παραγωγικά εδάφη στον τόπο τους.

Θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας στους κατοίκους από την ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα αλλά και του υδροφόρου ορίζοντα, καταστρέφοντας, παράλληλα, μέσω της υπεράντλησης, υδάτινους πόρους, που είναι απαραίτητοι στην ευρύτερη περιοχή της Εορδαίας και του Αμυνταίου.

Τονίζουν οι ως άνω ότι, ο συνδυασμός όλων των παραπάνω με τις υπόλοιπες καταστροφικές επενδύσεις για το τοπικό περιβάλλον (και όχι μόνο) να εξελίσσονται στα μέρη τους (φωτοβολταικά πάρκα, ανεμογεννήτριες, χωματερές, εγκατάλειψη ανοιχτών ορυχείων), η περιοχή τους θα χάσει και τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου και θα μετατραπεί, κυριολεκτικά, σε «κρανίου τόπο».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε, κατά το μερίδιο ευθύνης που σας αναλογεί, να παράσχετε τις απαραίτητες διευκρινήσεις προς τους κατοίκους των κοινοτήτων Μεσοβούνου, Πύργων, Κομνηνών και Ανατολικού της Εορδαίας, όσον αφορά στην θεμιτότητα των συνθηκών παραχώρησης επικείμενης αδειοδότησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες για εγκατάσταση ορυχείου νικελίου και κοβαλτίου στην περιοχή τους;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.