6 Απριλίου 1914: Το Μαύρο Πάσχα της Θράκης – Μήνυμα του Δημάρχου Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά



Σήμερα η προσφυγική Πτολεμαΐδα θυμάται και τιμά. Θυμόμαστε τους μαζικούς διωγμούς, τον απoτρόπαιο κύκλο αίματος, την τυφλή προσχεδιασμένη βία εναντίον αμάχων. Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων μιας γενοκτονίας, ενός ακόμη εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, των αδικοχαμένων αδελφών μας της Ανατολικής Θράκης.

Σαν σήμερα, τον Απρίλιο του 1914, ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα, οι Έλληνες της Ανατολικής Θράκης εξαναγκάστηκαν βίαια από τους Νεότουρκους να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες και να αναζητήσουν καταφύγιο στην ελεύθερη Ελλάδα.

Η ημέρα του Πάσχα δεν ήταν παρά μόνο η αρχή. Ακολούθησαν λεηλασίες, αρπαγές περιουσιών, εμπρησμοί, ατιμώσεις, ομαδικές απελάσεις και ωμές δολοφονίες, με σκοπό να αναγκάσουν τους Έλληνες της Θράκης να εγκαταλείψουν τον τόπο όπου άνοιξαν για πρώτη φορά τα μάτια, τον τόπο που αγάπησαν, τον τόπο που έθαψαν τους γονείς τους. Τα Μάλγαρα, η Ηράκλεια, η Αδριανούπολη, η Κεσσάνη, η Μάδυτος, η Καλλίπολη, η Ραιδεστός, τα Δαρδανέλια, οι Σαράντα Εκκλησιές και πολλές ακόμη ελληνικές εστίες βάφτηκαν με αίμα αθώων. Συνολικά 230 χιλιάδες ψυχές ξεριζώθηκαν, 96 χιλιάδες οδηγήθηκαν σε τάγματα εργασίας στη Μικρά Ασία και οι περισσότεροι από αυτούς, λύγισαν από τις κακουχίες και δεν κατάφεραν να γυρίσουν πίσω.

Η Ανατολική Θράκη, το σταυροδρόμι των λαών και των πολιτισμών, η κιβωτός της ποίησης και των παραδοσιακών δρώμενων, ο τόπος που φιλοξένησε την βασιλεύουσα των πόλεων και θα είναι για πάντα στις καρδιές μας ένα ψηφιδωτό έμπνευσης και δημιουργίας.

Θυμόμαστε και τιμούμε τους ήρωες και τους μάρτυρες της Θράκης!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.