Καλλιόπη Βέττα: «Η δράση του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Ιωακείμ είναι οδηγός για όλους τους ελεύθερους και δημοκρατικούς πολίτες»



Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα με αφορμή τη συμπλήρωση 59 χρόνων από την εκδημία του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Ιωακείμ, δήλωσε:

«Συμπληρώνονται σήμερα 59 χρόνια από την εκδημία του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Ιωακείμ. Με την αρχιερατική και φιλανθρωπική του δράση, με την προσφορά του στον λαό της περιοχής αλλά, κυρίως, με την συμμετοχή του στις ένδοξες στιγμές της αντίστασης και του απελευθερωτικού αγώνα ενάντια στον κατακτητή, κέρδισε την αποδοχή και τον θαυμασμό της μεγάλης πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού.

Ο Μητροπολίτης Ιωακείμ, με το κήρυγμα και την παρουσία του, ήταν ένα άνθρωπος της Εκκλησίας που ενδιαφερόταν πραγματικά για τις ανάγκες της κοινωνίας, σεβόταν την Δημοκρατία, υπερασπιζόταν την Δικαιοσύνη, την Ελευθερία και την Ισονομία.

Γι΄αυτό άλλωστε είχε καταδικαστεί σε θάνατο, είχε διωχτεί για τις ιδέες του από τις δικτατορίες Πάγκαλου και Μεταξά, ενώ, κατά την διάρκεια της Κατοχής κυνηγήθηκε ανελέητα από τους κατακτητές και τους συνεργάτες τους συμμετέχοντας, επίσημα, πλέον στην Εθνική Αντίσταση.

Η μνήμη του θα ζει αιώνια στην περιοχή μας, φάρος και οδηγός για όλους τους ελεύθερους και δημοκρατικούς πολίτες».

Καλλιόπη Βέττα
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ΠΕ Κοζάνης

5 σχόλια στο άρθρο “Καλλιόπη Βέττα: «Η δράση του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Ιωακείμ είναι οδηγός για όλους τους ελεύθερους και δημοκρατικούς πολίτες»

  1. Προσφυγοπουλα

    - Edit

    Απαντήστε

    Ένα τραγούδι αφιερωμένο εξαιρετικά μιας και τα λόγια είναι πολλά……
    ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΠΡΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ
    ΑΠ’Τ’ΑΔΙΚΟ ΕΣΤΕΓΝΩΝΑ
    ΤΑ ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΡΟΥΧΑ ΜΟΥ
    ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑ
    ΣΑΚΑΤΕΜΕΝΗ ΜΟΥ ΓΕΝΙΑ
    Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑ
    ΕΝΕΧΥΡΟ-ΑΜΑΝΑΤΙ
    ΠΟΤΕ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
    ΠΟΤΕ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Η ΑΠΌΝΙΑ
    ΜΑΣ ΕΣΒΗΣΑΝ ΑΠ’ΤΟ ΧΑΡΤΗ
    ΣΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
    ΠΗΓΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ
    ΜΟΥ ΠΗΡΑΝ ΟΤΙ ΑΓΑΠΗΣΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΝΕΛΑΟ!

  2. Μια παρεμβαση τιμης και δοξας για εναν μεγαλο αγωνιστη !!!!
    Τιμη και στην αρθρογραφο που τιμά τους αγωνιστες!!!!!!

  3. Ιωακειμ Κοζανης!
    Γεννηθηκε στο Ορτακιοι( Μεσοχωρι) Βιθυνιας της Μικρας Ασιας το 1883.
    Σπουδασε στην θεολογικη Σχολη της Χαλκης απο την οποια αποφοιτησε αριστουχος το 1906 και προχειριστηκε σε διακονο απο τον πατριαρχη.
    Στην συνεχεια σπουδασε Πολιτικες Επιστημες στο Παρισι!
    Στις 26-4-1914 εκλεχτηκε μητροπολιτης Μετρών και Αθύρων ( Ανατολικη Θρακη)και προσπαθησε να συγκρατησει τον ελληνικο πληθυσμο στις εστιες του,λογω των διωξεων απο τους τουρκους!!
    Αγωνιστηκε σθεναρα για την υπερασπιση του ελληνικου πληθυσμου της Θρακης απο τους βιαιους ανθελληνικους διωγμους που ειχαν εξαπολυσει οι νεοτουρκοι!
    Το 1923 μετα το τελος της μικρασιατικης εκστρατειας κατεφυγε στην ελλαδα οπου και διοριστηκε μητροπολιτης Σερβιων και Κοζανης!!
    Τρια χρονια αργοτερα διοριστηκε απο το οικουμενικο πατριαρχειο μητροπολιτης Αυστραλιας,θεση την οποια αποδεχτηκε ως στρατιωτης της εκκλησιας,αλλα τελικα επειτα απο εντονο παρασκηνιο το οικουμενικο πατριαρχειο τον αποκατεστησε εκ νεου!!
    Τον μαρτιο του 1927 επανηλθε στην μητροπολη Σερβιων και Κοζανης!
    Τον αυγουστο του 1936 οδηγηθηκε σε εξορια απο τον μεταξα στον αθωνα,διοτι απεστειλε οξύτατη επιστολη στον βασιλια και την κυβερνηση,με θεμα την π α ρ α μ ε λ η σ η της δυτικης μακεδονιας!!!!!!
    Το 1942 προσχωρησε στην Εθνικη Αντισταση με το ΕΑΜ και λιγο αργοτερα η ιερα συνοδος τον κηρυξε ε κπτωτο!!!!!
    Εμεινε γνωστος ως Πνευματικος Αρχηγος του ΕΑΜ,του αγωνα!!!!
    Αποκατασταθηκε ως πρωην μητροπολιτης Σερβιων και Κοζανης το 1957!!
    Απεβιωσε στις 2 Απριλιου 1962.Οσα χρηματα του ειχαν απομεινει τα κληροδοτησε στις φιλοπτωχες αδελφοτητες Κοζανης,Σερβιων και Βελβεντου ενω δώρισε την πλούσια βιβλιοθηκη του στη Δημοτικη βιβλιοθηκη Κοζανης!!
    ” ώλετο μεν μοι νόστος,ατάρ κλέος άφθιτον έστα”
    – δεν υπαρχει για μενα επιστροφη,μα αιωνια!θαμειναι η δοξα.
    Όμηρος( ιλιάδα Ι’ 13)

      1. Προσφυγοπουλα

        - Edit

        Απαντήστε

        Το να είσαι ήρωας αληθινός δεν είναι δουλειά,είναι η ειδοποιός διαφορά που σε ξεχωρίζει από πολλές ανθρώπινες υπάρξεις!
        Ήταν από τις λίγες μορφές που έλαμπαν μέσα σε μια σκοτεινή περίοδο,μορφή προερχόμενη από την εκκλησία.
        Όμως κάποιοι τον ΑΠΟΚΗΡΥΞΑΝ και προσπάθησαν να ΣΠΙΛΩΣΟΥΝ τη μνήμη του και να αποκρύψουν από τη νέα γενιά για το ποιοι είναι οι πραγματικοί ήρωες!
        Χρέος της νέας γενιάς είναι να μελετά την Ιστορία του τόπου μας προσεκτικά και όσο υπάρχουν κάποιοι που μαυρίζουν τους ήρωες στους οποίους οφείλουμε τη λευτεριά μας,να μπορεί να τους παραβλέπει και να οραματίζεται μέσα από τα δικά τους κατορθώματα ένα καλύτερο μέλλον!
        Υ.Γ:Το να μην αποδέχεσαι έναν ήρωα για δικούς σου ιδεολογικούς λόγους είναι προσωπική σου υπόθεση.
        Τρανή ή μικρή δουλειά άσε να το κρίνουν όσοι προσπαθούν να κρίνουν!
        Αν σουρχεται βαρύ να θαυμάσεις έναν ήρωα ,δικαίωμα να τον ευτελίζεις δεν έχεις ούτε συ ούτε κανείς νοήμων άνθρωπος!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.