Κρούσμα γρίπης των πτηνών σε άγριο πτηνό  στην περιοχή της Καστοριάς



Από τη  Δ/νση Κτηνιατρικής ανακοινώνεται, ότι υπήρξε κρούσμα γρίπης των πτηνών σε άγριο πτηνό  στην περιοχή της Καστοριάς, στην οποία λήφθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και ενημερώθηκαν οι ιδιοκτήτες των συστηματικών πτηνοτροφείων της Περιφέρειας.

Η γρίπη των πτηνών είναι μεταδοτική νόσος των πτηνών που προκαλείται από τον τύπο Α του ιού της γρίπης. Όλα τα είδη πτηνών μπορεί να προσβληθούν από τη νόσο, ωστόσο πιο ευαίσθητα είναι τα πουλερικά (όρνιθες, γαλοπούλες κλπ). Τα άγρια πτηνά και κυρίως τα υδρόβια (αγριόπαπιες, αγριόχηνες, κύκνοι κ.λ.π.) και τα γλαρόμορφα φιλοξενούν και απεκκρίνουν τους ιούς της γρίπης τύπου Α χωρίς τις περισσότερες φορές να νοσούν.

Από τα έως σήμερα δεδομένα είναι γνωστό ότι  ο συγκεκριμένος τύπος προσβάλει  αποκλειστικά τα πτηνά και δεν μολύνεται ο άνθρωπος. Ωστόσο, το εύρημα αυτό καταδεικνύει την κυκλοφορία ιών της γρίπης των πτηνών στην άγρια ορνιθοπανίδα της χώρας μας και τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης εκτρεφόμενων πουλερικών την

τρέχουσα χρονική περίοδο.

Α) Οι κάτοχοι οικόσιτων πτηνών θα πρέπει: 

Για την αποφυγή μόλυνσής τα πουλερικά (κότες, γαλοπούλες, φραγκόκοτες, πάπιες, χήνες, ορτύκια, περιστέρια, φασιανοί, πέρδικες, στρουθοκαμήλους κλπ.) που εκτρέφονται ή κρατούνται σε αιχμαλωσία:

– να μην κρατούνται σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αγρούς κλπ.) αλλά μέσα στα κοτέτσια,

-τα ανοίγματα των κοτετσιών επιβάλλεται να καλύπτονται με σίτες, δίχτυα ή άλλα κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα, που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με τα άγρια πτηνά

– να μην εκτρέφονται πάπιες και χήνες μαζί με άλλα είδη πουλερικών.

 Οι πάπιες και οι χήνες επιβάλλεται να διατηρούνται σε ξεχωριστό κλειστό χώρο.

Επίσης συνιστάται στους ιδιοκτήτες των πουλερικών :

– Μόνο τα απολύτως απαραίτητα άτομα να μετακινούνται προς το κοτέτσι. Αν είναι δυνατόν

πάντα το ίδιο άτομο να φροντίζει τα πουλερικά. 

– Για την είσοδό τους στο κοτέτσι να αλλάζουν ρούχα και υποδήματα. 

– Να καθαρίζουν καλά το χώρο γύρω από το κοτέτσι, ώστε να μην υπάρχουν σπόροι ή άλλα

υλικά που θα προσελκύουν άγρια πτηνά.

– Τα πουλερικά να ποτίζονται με νερό που δεν προέρχεται από δεξαμενή νερού εκτεθειμένη στο περιβάλλον και στα άγρια πτηνά.

– Σε περιπτώσεις που παρατηρηθεί αυξημένη θνησιμότητα πουλερικών ενημερώνουν την κτηνιατρική υπηρεσία.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι ιδιοκτήτες πουλερικών που βρίσκονται σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από τους υδροβιότοπους ή υδατοσυλλογές της περιοχής μας.

Β) Οι κυνηγοί που κατά την κυνηγετική περίοδο έρχονται σε επαφή με άγρια πτηνά, δυνητικά μολυσμένα με ιούς της γρίπης των πτηνών, θα πρέπει:

 – να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής υγιεινής κατά τον καθαρισμό, την προετοιμασία και το μαγείρεμα πτερωτών θηραμάτων,

 – να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τα οχήματα και τον κυνηγετικό τους εξοπλισμό (ενδύματα,υποδήματα κ.λπ.) προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά ιών της γρίπης των πτηνών από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά,

– να μην σιτίζουν πουλερικά ή κατοικίδια (σκύλους, γάτες) με ωμά πτερωτά θηράματα ή υπολείμματα αυτών,

– να μην απορρίπτουν στην ύπαιθρο πτώματα ή υπολείμματα άγριων πτηνών.

   Ο Προϊστάμενος Κτηνιατρικής της ΠΔΜ  

    Ηλιάδης Σωκράτης

    Κτηνίατρος 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.