Ενεργειακά έργα 6 δισ. ευρώ στη λίστα του Ταμείου Ανάκαμψης – Αναλυτικά τα έργα



Στον τελικό κατάλογο των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης που παρουσιάζεται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο σημαντικό μερίδιο καταλαμβάνουν εκείνα που αφορούν ενεργειακές υποδομές.

Τα 6 δισ. ευρώ φτάνει το συνολικό ύψος των αιτούμενων κονδυλίων για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, για έργα του ενεργειακού τομέα. Πρόκειται για έργα μεγάλης σημασίας που αναμένεται να διαφοροποιήσουν το τοπίο της εγχώριας αγοράς, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, η αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρισμού, η απολιγνιτοποίηση αλλά και καινοτόμα έργα ΑΠΕ, τα έργα της απολιγνιτοποίησης και φυσικά το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ.

Ποια είναι αναλυτικά τα ενεργειακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης:

Τα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων, που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, προτείνεται να αντλήσουν χρηματοδότηση ύψους 600 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσοστό, πάνω από 400 εκατ. ευρώ αφορά στη διασύνδεση Κρήτης Αττικής, ενώ το υπόλοιπο αφορά στην 4η φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων (Σαντορίνη, Μήλος, Φολέγανδρος, Σέριφος) καθώς επίσης και το έργο της αναβἀθμισης του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου.

Στα έργα του ΔΕΔΔΗΕ, το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά στο πρότζεκτ εγκατάστασης έξυπνων μετρητών (4 εκατ. έξυπνοι μετρητές σε σύνολο 7 εκατ. με συνολικό προϋπολογισμό 530 εκατ. ευρώ). Ακόμη δεν έχει δοθεί το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση του 50% του συγκεκριμένου έργου. Επίσης προβλέπονται ακόμη 300 εκατ. ευρώ για υπογειοποιήσεις δικτύου αλλά και για έργα αναβάθμισης του δικτύου διανομής, κυρίως της μέσης τάσης με ειδικές προβλέψεις για τις δασικές περιοχές. Επίσης σημαντικά θεωρούνται τα έργα αύξησης της δυναμικότητας 20 υποσταθμών του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να μπορούν να υποδέχονται περισσότερη ενέργεια από μονάδες ΑΠΕ.

Μικρή είναι η παρουσία έργων φυσικού αερίου από το διαχειριστή του συστήματος ΔΕΣΦΑ. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται το small scale LNG jetty στη Ρεβυθούσα, ο συμπιεστής στη Ν. Μεσήμβρια και ο σταθμός συμπίεσης στους Κήπους Έβρου. Το συνολικό ύψος των έργων του ΔΕΣΦΑ είναι κάτω από τα 90 εκατ. ευρώ. Αντίθετα τα έργα ύψους 60 εκατ. ευρώ που είχαν προταθεί από τη ΔΕΔΑ έχουν όλα κοπεί από τη λίστα.

Περίοπτη θέση στη λίστα των έργων του RRF έχουν τα έργα που συνδέονται με την απολιγνιτοποίηση. Συγκεκριμένα 70 εκατ. ευρώ προβλέπεται να διατεθούν για την αναβάθμιση και επέκταση των δικτύων θέρμανσης. Ωστόσο το μεγαλύτερο ποσό ύψους 300 εκατ. ευρώ προβλέπεται να διατεθεί για την αποκατάσταση των εδαφών.

Αμφίβολο είναι αν θα περιληφθεί η πρόταση για να κατευθυνθούν 200 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ γνωστού ως ΕΛΑΠΕ, ο οποίος έχει δεχθεί πλήγμα εξαιτίας των επιπτώσεων από την πανδημία Covid στην αγορά ηλεκτρισμού.

Τέλος, το μεγαλύτερο κονδύλι, το οποίο σύμφωνα με αρμόδιες πηγές έχει τύχει θετικής υποδοχής από την Κομισιόν, αφορά στο πρόγραμμα Εξοικονομώ Αυτονομώ. Ειδικότερα έχει προταθεί να διατεθούν πάνω από 3 δισ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και επιχειρήσεων.

Από το news247.gr

2 σχόλια στο άρθρο “Ενεργειακά έργα 6 δισ. ευρώ στη λίστα του Ταμείου Ανάκαμψης – Αναλυτικά τα έργα

  1. Γεμισαν τα χωραφια ολα με τζαμια και καθρεφτες…και τα πετεινα τ’ ουρανου θα ραμφίζουν τους καθρεφτες,θα τσιμπολογουν τον εαυτο τους…
    Οταν τα σπουργιτια ραμφιζουν τις ρώγες των τσαμπιών πανω απ τους καθρεφτες….
    Ευτυχως θα υπαρχουν τα γαλλικα και ισπανικα κρασια…

  2. Και εγραψε ο Οδυσσεας Ελυτης στο ποιημα του” Μαρια Νεφελη” το 1978,ενα χρονο πριν το νόμπελ του” θεε μου ποσο μπλε ξοδευεις για να μη σε βλεπουμε”
    ” ανθρωπε ποσο μπλε ξοδευεις για να μη βλεπουμε την γη μας”
    Ολα τα χωραφια μια θαλασσα …..απλωμενη περα ως περα..με ενα χρωμα μπλε,μερα- νυχτα,χρωμα κουραστικο,μόνο που η θαλασσα οταν φουρτουνιαζει παίρνει ενα ασημι και γκριζο χρωμα….

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.