Καλλιόπη Βέττα: «Να συμπεριληφθεί η αναδιάρθρωση της ροδακινιάς στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης» – Κατάθεση Κοινοβουλευτικής Ερώτησης από τον ΣΥΡΙΖΑ



Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα συνυπέγραψε, μαζί με 5 ακόμη Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «Αναδιάρθρωση της καλλιέργειας της ροδακινιάς».

Στην ερώτηση γίνεται αναφορά στην αναγκαιότητα να συμπεριληφθεί η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας της ροδακινιάς στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο υποβάλλεται προς την Ε.Ε. για έγκριση.

Η καλλιέργεια της ροδακινιάς, με την οποία ασχολούνται πάνω από 12.000 νοικοκυριά, ενώ στις 26 μεταποιητικές επιχειρήσεις εργάζονται 1.500 μόνιμοι και 10.000 περιστασιακοί υπάλληλοι, χρειάζεται ουσιαστική αναδιάρθρωση, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες παρουσιάζει μια στασιμότητα.

Συγκεκριμένα, μια σειρά από λόγοι, που κυμαίνονται από το εμπάργκο της Ρωσίας, έως τη συμπίεση των τιμών και τη στασιμότητα στην καινοτομία των προϊόντων, έχουν οδηγήσει τους ροδακινοπαραγωγούς σε μείωση των εισοδημάτων τους

Γι΄ αυτό τον λόγο προτείνεται η ένταξη της αναδιάρθρωσης της ροδακινιάς στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα εγκριθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2021, καθώς υπολογίζεται ότι οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης που θα κατευθυνθούν στον αγροτικό τομέα θα ανέλθουν περίπου σε 2 δις ευρώ για το διάστημα 2021-26.

Τέλος, με την ερώτηση ζητείται η ύπαρξη συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους φορείς, συνεταιρισμούς, συλλόγους και ενδιαφερόμενους ώστε να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης για την δημιουργία ενός βιώσιμου και παραγωγικού μοντέλου για την καλλιέργεια της ροδακινιάς.

​ ​

Καλλιόπη Βέττα
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ΠΕ Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.