Γ. Ζεμπιλιάδου: Εδαφικό και Χωροταξικό Σχέδιο Δυτικής Μακεδονίας: Το παραμύθι της Δίκαιης Μετάβασης έχει και… Δράκο



Το πολυαναμενόμενο Εδαφικό Σχέδιο Δυτικής Μακεδονίας ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 18 Μαρτίου, δυο βδομάδες μετά το «Χωροταξικό Σχέδιο».

Και τα δύο θα έπρεπε, σε μια κανονική Περιφέρεια, να αποτελέσουν τον μπούσουλα για την Μετάβασή μας στη μετά λιγνίτη εποχή.

Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι η Δυτική Μακεδονία έχει πάψει προ πολλού να είναι κανονική Περιφέρεια.

Και πρώτα το Χωροταξικό Σχέδιο, που αποτελεί υποχρέωση της Κυβέρνησης και της Περιφερειακής Αρχής, ειδικά όταν συντελούνται μείζονες αλλαγές, σαν αυτές που μας επέβαλλε η απόφαση του Πρωθυπουργού για σταμάτημα της λιγνιτικής δραστηριότητας το 2023 και έπρεπε να έρθει για ψήφιση ως ολοκληρωμένη Μελέτη, όπως ορίζει ο Νόμος, ήρθε τελικά ως ….  “Υπόμνημα”!

Το Χωροταξικό Σχέδιο είναι η πιο σημαντική μελέτη, αφού καθορίζει το πώς θα αναπτυχθεί η Περιφέρεια για τα επόμενα είκοσι (20) τουλάχιστον χρόνια. Πρέπει να περιλαμβάνει χάρτες   και διαγράμματα, που περιγράφουν, χρήσεις γης, άξονες χωρικής ανάπτυξης και μεγάλα έργα. 

Δυστυχώς, από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως σήμερα, η Κυβέρνηση,  δεν έκανε τίποτε, ως όφειλε, και γι αυτό αποφάσισαν, με Δούρειο Ίππο τον Περιφερειάρχη και την Περιφερειακή του αρχή, να ξεπετάξουν το Χωροταξικό Σχέδιο κακήν κακώς. 

Δεν ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΘΗΚΑΝ επί της Μελέτης του Χωροταξικού ως όφειλαν, δεν κατάρτισαν ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ, και καταστρατηγώντας ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ, ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΜΕ ΕΝΑ ΥΠΟΜΝΗΜΑ, ΣΕ ΜΙΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΚΕΙΡΩΝΕΙ ΕΝΑ ΔΗΘΕΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ, ΕΝ ΕΙΔΕΙ ΛΕΥΚΗΣ ΕΠΙΤΑΓΗΣ, ΓΙΑ ΟΣΑ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ. 

Και ακολούθησε το «περίφημο» ΕΔΑΦΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ. 

Το Σχέδιο αυτό το καταψηφίσαμε ΓΙΑΤΙ:

1ο  ΔΕΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΝΑ ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΒΟΡΑ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΝ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΜΑΣ.

2ο ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΣ παρά το γεγονός ότι ο Κανονισμός τελικά επιβραβεύει τις Χώρες που περνούν τελευταίες στην Απανθρακοποίηση (Πολωνία με 3,5δις €,  Γερμανία 2,2δις € κλπ) με την Χώρα μας να είναι ο μεγάλος χαμένος, 9η στη Κατανομή με 755εκ€, που δεν επαρκούν για την ομαλή μετάβαση 

3ο Στο Εδαφικό Σχέδιο δεν υπάρχει κατανομή  αυτού του ποσού που τελικά  μοιράζεται και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη 

4ο Μένουν εκτός οι δύο Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών και Καστοριάς, την ίδια στιγμή που μπαίνει η Κρήτη (επίπεδο NUTS 2/ Περιφέρεια) σε ένα ενιαίο Εδαφικό Σχέδιο με τα Νησιά του Αιγαίου. Αυτή η κατά περίπτωση εφαρμογή του Κανονισμού στην κατάρτιση του ΕΔΑΦΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ που αφήνει εκτός τις δύο ΠΕ της Δυτικής Μακεδονίας είναι άδικη και γι αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ

5ο Μένουν εκτός επιλεξιμότητας οι υποδομές  Φυσικού Αερίου. Το κόστος δανεισμού για τις υποδομές αυτές θα μετακυλισθεί  στον καταναλωτή. Τηλεθερμάνσεις και συνδέσεις θέρμανσης θα αφανίσουν το εισόδημα των νοικοκυριών.

6ο ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, παρά το γεγονός ότι ο Κανονισμός προβλέπει έως ότου ξεκινήσει το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης :2δις για το 2021, 4δις€ για το 2022 και 4 δις € το 2023.

7ο ΤΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ παραμένουν υποσχέσεις. Τίποτε συγκεκριμένο δεν αναφέρεται στο Εδαφικό Σχέδιο. Η δυνατότητα που αναφέρει ο Κανονισμός για τις ΕΝΙΣΧΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (ΠΕ Καστοριάς και Γρεβενών) επίσης  δεν αξιοποιείται

8ο Κυρίως όμως το Εδαφικό Σχέδιο, αφήνει τη ΓΗ στα χέρια αποκλειστικά της ΔΕΗ και του Υπουργείου, να αποφασίσουν για τις χρήσεις Γης των 160.000 περίπου στρεμμάτων των Ορυχείων, ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ και της Τοπικής Κοινωνίας. Έτσι θα κρατήσει η ΔΕΗ το όφελος των Φωτοβολταϊκών και θα φορτώσει το κόστος της αποκατάστασης στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

9ο ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΡΗΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ. Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ  ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ. Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ  ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ «ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΤΙΣ ΣΤΕΓΕΣ ΚΑΙ Η ΓΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ» ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ ΕΚΤΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. 

Σε όλον αυτό, τον ΑΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, Σχεδιασμό, έβαλαν πλάτη ο Περιφερειάρχης, η Συμπολίτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου και οι Κυβερνητικοί Βουλευτές. 

Με την δική τους συγκατάθεση, η Κυβέρνηση εγκαθιστά  στον τόπο μας το πιο απεχθές καθεστώς ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, που αποδεικνύεται ευρωπαϊκή μόνο κατ΄ όνομα.

Με την  Περιφερειακή Αρχή πότε να κλείνει με νόημα το μάτι σε τοπικούς άρχοντες της αρεσκείας της, με εξυπηρετήσεις για έργα ελάσσονος σημασίας αγνοώντας τις μεγάλες προτεραιότητες,  και πότε να αφήνει να εξελίσσονται γεγονότα που μας φέρνουν μπροστά σε προειλημμένες αποφάσεις,  βαδίζουμε στα τυφλά,  χωρίς κανένας να γνωρίζει το που στην Περιφέρεια θα αναπτυχθεί ο αγροτικός τομέας, που ο τουρισμός, που οι ΑΠΕ και που η Μεταποίηση. 

Με τους επιτήδειους να καταλαμβάνουν με ταχύτητα αστραπής εκτάσεις φιλέτα σε δάση, λίμνες και παραγωγικά εδάφη, πότε με τεράστια Φωτοβολταϊκά και πότε με Ανεμογεννήτριες, πότε σχεδιάζοντας ΧΥΤΑΜ Αμιάντου και πότε ΧΥΤ Επικίνδυνων Αποβλήτων. 

Με τα κέρδη εκτός Δυτικής Μακεδονίας και τις επιπτώσεις της ανεργίας, της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, της απώλειας πλούτου και γης, εντός.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο δηλώσαμε ότι Αποικιοκρατικές λογικές δεν χωρούν σε μια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια. 

Είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε κάθε ενέργεια προκειμένου να αντιδράσουμε στην αφαίμαξη του πλούτου του τόπου μας ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ  ΣΧΕΔΙΟ.

Δεν θα είναι εύκολο. Αλλά κάποτε ένας ταπεινός Μυλωνάς στο Πότσνταμ, στην Πρωσία του 18ου αιώνα, όταν ο Βασιλιάς Φρειδερίκος ο Μέγας που είχε τα θερινά του ανάκτορα δίπλα στον ανεμόμυλο του,  απαίτησε να του πουλήσει τον ανεμόμυλό του γιατί έκανε θόρυβο και διατάρασσε τη γαλήνη του,  αυτός αρνήθηκε. Ο βασιλιάς του απάντησε ότι μπορεί να πάρει έτσι κι αλλιώς το μύλο χωρίς να τον πληρώσει. Η απάντηση του μυλωνά, ήταν: «Ναι, αλλά υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο».

Λέμε αυτό λοιπόν και εμείς σήμερα

Υπάρχουν Δικαστές στο ….Συμβούλιο της Επικρατείας

Υπάρχουν Δικαστές….. στο Λουξεμβούργο

https://youtu.be/sO_AX08ylXM  (05 03 2021 Π Σ  για χωροταξικό)

https://youtu.be/llbjNbL52yU?t=9 (08 03 2021 ΠΣ για εδαφικό) 

Γεωργία Ζεμπιλιάδου 

Περιφερειακή Σύμβουλος 

Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.