Θεραπεία ροχαλητού: Είναι τελικά εφικτό να το κόψετε;



Ένας γιατρός ΩΡΛ με ειδίκευση στην πλαστική χειρουργική προσώπου μπορεί να αναλάβει περιστατικά ρινοπλαστικής, ωτοπλαστικής, αναδόμηση προσώπου, παιδο ωρλ αλλά και πιο απλά ωστόσο ιδιαίτερα περιστατικά όπως είναι η θεραπεία του ροχαλητού. 

Το ροχαλητό είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα, το οποίο απασχολεί χιλιάδες Έλληνες ειδικά όταν συνοδεύεται από επεισόδια υπνικής άπνοιας και μη σωστής οξυγόνωσης. 

Το ροχαλητό μπορεί να παράγει ήχους ύψους 100 ντεσιμπέλ, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι ζευγάρια έχουν φτάσει και μέχρι τον χωρισμό εξαιτίας αυτού του προβλήματος.

Η θεραπεία ροχαλητού είναι εξατομικευμένη για τον κάθε άνθρωπο, καθώς πρόκειται για μία νόσο πολυπαραγοντική και αναλόγως των αιτίων θα πρέπει να προκύπτει και η αντιμετώπιση. Ανάμεσα στα αίτια έχουμε το στραβό ρινικό διάφραγμα, τις υπερτροφικές κόγχες, τους πολύποδες κ.α.

Πολλοί αναφέρονται και ως προδιαθεσικοί παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να επιταχύνουν την εμφάνιση του ροχαλητού ή ακόμα και να το χειροτερεύσουν με τα χρόνια. Τέτοιοι είναι το κάπνισμα και η κατάχρηση αλκοόλ, η παχυσαρκία και ο καθιστικός τρόπος ζωής χωρίς καμία δραστηριοποίηση.

Συντηρητική αντιμετώπιση ροχαλητού

Στην συντηρητική αντιμετώπιση συμπεριλαμβάνονται τα:

  • Μείωση παραπανίσιων κιλών
  • Διακοπή καπνίσματος 
  • Αποφυγή αλκοόλ τις βραδινές ώρες
  • Αερόβια άσκηση
  • Εφαρμογή σπρέι φυτικής προέλευσης 
  • Πλύσεις στοματοφάρυγγα με ειδικά διαλύματα
  • Ύπνος με 2 μαξιλάρια
Χειρουργικές τεχνικές

Υπάρχουν κλασικά χειρουργεία με νυστέρι που χρειάζονται και ράμματα, αλλά και πιο σύγχρονες επεμβάσεις που διεξάγονται με ραδιοσυχνότητες ή με laser. Πολλές απ’ αυτές δεν απαιτούν γενική αναισθησία και συνήθως είναι πολύ καλά ανεκτές από τους ασθενείς στο μετεγχειρητικό στάδιο.

Η αμυγδαλεκτομή, επίσης, μπορεί να επιφέρει ίαση στο ροχαλητό καθώς και οι γνωστές σε όλους επεμβάσεις για κρεατάκια. 

Dr. Αργυρώ Κυπραίου

Πλαστικός Χειρουργός Προσώπου – ΩΡΛ

Faceanatomy.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.