Στη Βουλή τα αιτήματα της συντονιστικής επιτροπής αγώνα συνταξιούχων Π.Ε. Κοζάνης από την «Ελληνική Λύση» – Η απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου



Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Γίναμε αποδεκτές των αιτημάτων της συντονιστικής επιτροπής του αγώνα συνταξιούχων Π.Ε. Κοζάνης, οι οποίοι μας προώθησαν διάφορα θέματα που αφορούν στους συνταξιούχους της περιοχής τους αλλά και γενικά, της Δυτικής Μακεδονίας. Συμφώνα με τους ως άνω, για την περιοχή Κοζάνης και για όλη την Δυτική Μακεδονία απαιτούν τα εξής:

«..α) να επαναλειτουργήσουν όλες οι Δομές Υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια στα νοσοκομεία Κοζάνης, Γοεβενών, Πτολεμαίδας, Φλώρινας, το Κέντρο Αποκατάστασης Αμυνταίου και Άργους Ορεστικού. Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, β) να στελεχωθεί πλήρως η ΜΕΘ Κοζάνης, δημιουργία Αιμοδυναμικού Κέντρου και σχεδιασμός για Τριτοβάθμια Δομή στην περιοχή, γ) να στελεχωθούν όλες οι Δομές ΠΦΥ και να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση, με έμφαση την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας, δ) όχι στο σχέδιο απολιγνιτοποίησης. Όχι στο κλείσιμο μονάδων και ορυχείων, καμία παράδοση του ορυκτού πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους, ε) αγώνας ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε., ρεύμα και τηλεθέρμανση φθηνά για το λαό, στ) όχι στην καρκινογόνο καύση απορριμμάτων και στην δημιουργία ΧΥΤΕΑ Αμιάντου στην περιοχή μας (Μικρόβαλτο), ζ) όχι στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών στην περιοχή, η) να προχωρήσει το αρδευτικό της βόρειας ζώνης Πολυφύτου, θ) να αποκατασταθούν άμεσα τα προβλήματα της γέφυρας του Πολυφύτου με στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας σε συνεργασία με τα εγχώρια πανεπιστημιακά ιδρύματα…».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε, κατά το μερίδιο ευθύνης που σας αναλογεί, να προβείτε στην επίλυση των ανωτέρω αιτημάτων της συντονιστικής επιτροπής αγώνα συνταξιούχων Π.Ε. Κοζάνης;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Ερώτηση»

ΣΧΕΤ: Η με αριθμό πρωτ. 4578/26-2-2021 Ερώτηση

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Αβδελά Απόστολο, με αντικείμενο τα αιτήματα των συνταξιούχων ΠΕ Κοζάνης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και ως προς τα ειδικότερα ζητήματα που τίθενται, σας γνωστοποιούμε ότι το Υπουργείο ασκεί την πολιτική του βάσει θεσμοθετημένου σχεδιασμού. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε, στον χωροταξικό σχεδιασμό, στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων, στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, βασικό πυλώνα του οποίου αποτελεί η απολιγνιτοποίηση, και στο σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για τη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Η υλοποίηση του προαναφερόμενου σχεδιασμού λαμβάνει χώρα εντός του πλαισίου που ορίζεται από την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Ειδικότερα σε σχέση με το masterplan της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το οποίο υλοποιείται λόγω του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων έως το 2023, αυτό αποτελεί έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη για την προάσπιση της απασχόλησης και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Η Συντονιστική Επιτροπή Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, η οποία το εκπόνησε, το έθεσε σε θεσμική ευρεία δημόσια διαβούλευση, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, άλλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, αλλά και απλοί πολίτες από τη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν απόψεις, σχόλια και προτάσεις, οι οποίες ελήφθησαν υπόψη κατά την κατάρτιση του σχεδίου.

Το σχέδιο στηρίζεται σε πέντε πυλώνες:
Καθαρή «πράσινη» ενέργεια
Βιομηχανία, βιοτεχνία και εμπόριο
«Έξυπνη» αγροτική παραγωγή
Βιώσιμος τουρισμός
Τεχνολογία και εκπαίδευση

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του masterplan, το συνολικό ποσό το οποίο θα διατεθεί, είναι πάνω από 5 δις. ευρώ. Τέλος, ως προς το πλέγμα κινήτρων τα οποία επεξεργάζεται η κυβέρνηση προκειμένου να διευκολυνθεί η προσέλκυση επενδύσεων στις λιγνιτικές περιοχές, έχει σχεδιαστεί μια δέσμη 15 κινήτρων, χωρισμένα σε τρεις ομάδες:

Για την προσέλκυση νέων επιχειρήσεων
Για την διατήρηση των υφιστάμενων
Για την υποστήριξη των εργαζομένων

Ο Υπουργός
Κωνσταντίνος Σκρέκας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.