Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλήματα των εργαζομένων στην εταιρεία Θερμοδυναμική ΑΕ στην Πτολεμαΐδα από το ξαφνικό λουκέτο της

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Προβλήματα των εργαζομένων στην εταιρεία ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕ, με έδρα την Πτολεμαΐδα από το ξαφνικό λουκέτο της.

Η ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕ, με έδρα την Πτολεμαΐδα είναι εταιρεία (από το 1973) που ειδικεύεται στη βιομηχανική παραγωγή και πώληση ειδών θέρμανσης με δίκτυο πωλήσεων σε όλη την Ελλάδα αλλά και με εξαγωγική δραστηριότητα.

Στις 16 Οκτωβρίου 2020, χωρίς καμία προειδοποίηση έβαλε λουκέτο στο εργοστάσιό της μετά την παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου. Οι 11 εργαζόμενοι έμειναν στον “αέρα”, χωρίς ενημέρωση για το τι μέλει γενέσθαι. Ούτε έχουν απολυθεί, ούτε έχουν βγει σε αναστολή, ούτε κάποιος αναλαμβάνει την υποχρέωση της μισθοδοσίας τους ενώ και τα ένσημα τους έχουν μείνει απλήρωτα από το Σεπτέμβριο 2020.

Στις προσπάθειες των εργαζομένων και του σωματείου να έρθουν σε επαφή με τη διοίκηση, είχε ως αποτέλεσμα να γίνονται “μπαλάκι” μεταξύ των μετόχων, που είναι και μέλη του ΔΣ της εταιρείας, για το ποιος έχει την ευθύνη της λειτουργίας του εργοστασίου.

Η εργοδοσία όσο υπήρχαν κέρδη εκμεταλλεύονταν τους εργαζόμενους μιας και αρκετοί από αυτούς δούλευαν αρκετά χρόνια στην εταιρεία, ενώ τώρα που θέλουν να διασφαλίσουν τα όποια σχέδια τους, δεν διστάζουν να κλείσουν την επιχείρηση μέσα σε μια νύχτα, αδιαφορώντας για τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί και τις οικογένειες τους. 

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους έχουν προχωρήσει σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Κοζάνη (μιας και στην Πτολεμαΐδα – εργατούπολη με χιλιάδες εργαζόμενους- έχει κλείσει) αλλά εξαιτίας της υποστελέχωσης, της πανδημίας covid-19 και των περιοριστικών μέτρων δεν μπορούν να διευθετήσουν άμεσα το ζήτημα.

Είναι απαράδεκτο σε αυτές τις συνθήκες οικονομικής κρίσης να μένουν ξεκρέμαστοι οι εργαζόμενοι, αβέβαιοι για το μέλλον τους χωρίς άλλους πόρους επιβίωσης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνησή του ώστε:

  • Να διασφαλιστεί άμεσα η μισθοδοσία των εργαζομένων, που είναι απλήρωτοι εδώ και 4 μήνες;
  • Να πληρωθούν τα ένσημα που τους χρωστάνε από τον Σεπτέμβριο του 2020;
  • Να διασφαλιστεί η επιστροφή των εργαζομένων στην εργασία τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις;
  • Να επανασυσταθεί η επιθεώρηση Εργασίας Πτολεμαΐδας και να στελεχωθεί , με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό;

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.