398.000,00€ για την επαρχιακή οδό Βουχωρίνας- Κορυφής-όρια Ν. Γρεβενών – Χρηματοδότηση κατασκευής δικτύων αποχέτευσης λυμάτων οικισμών Πεντάβρυσου και Ανατολικού Εορδαίας



398.000,00 € για την επαρχιακή οδό Βουχωρίνας- Κορυφής-όρια Ν. Γρεβενών

Εγκρίθηκε για δημοπράτηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο της 17ης Φεβρουαρίου το έργο: «Παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας της επαρχιακής οδού Κορυφής-όρια Γρεβενών» με προϋπολογισμό 398.000,00€ (με Φ.Π.Α.), που εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Γρηγόρης Τσιούμαρης.

Στην συγκεκριμένη επαρχιακή οδό έχει διαπιστωθεί από τους επιφορτισμένους για τον έλεγχο συντήρησης υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Κοζάνης, ότι λόγω της παλαιότητας, της ελλιπούς συντήρησης, των εμφραγμένων τάφρων για την απορροή των ομβρίων υδάτων της οδού και του παγετού που επικρατεί κατά τους χειμερινούς μήνες, έχει υποστεί ρωγμές, λακκούβες, καθιζήσεις και εγκυμονεί κινδύνους ως προς την ασφαλή κυκλοφορία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Οι εργασίες που προβλέπεται να εκτελεστούν είναι οι εξής:

  • Καθαρισμός και μόρφωση τάφρου
  • Ασφαλτική συγκολλητική επάλειψη
  • Ασφαλτικές στρώσεις
  • Κατασκευή ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας
  • Τοποθέτηση πινακίδων
  • Τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας

Χρηματοδότηση κατασκευής δικτύων αποχέτευσης λυμάτων  οικισμών Πεντάβρυσου και Ανατολικού, προϋπολογισμού 4,5 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του ΕΣΠΑ 2014-2020 

       Με στόχο την εξυπηρέτηση πάνω από 2.700 κατοίκων των οικισμών Πεντάβρυσου και Ανατολικού με την κατασκευή 24,4 χιλιομέτρων αποχετευτικού δικτύου  και την προστασία του περιβάλλοντος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης υπέγραψε την ένταξη της Πράξης “Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων οικισμών Πεντάβρυσου και Ανατολικού και εξωτερικό δίκτυο μεταφοράς λυμάτων οικισμών Ανατολικού, Πεντάβρυσου και Περδίκκα στην Ε.Ε.Λ. Πτολεμαΐδας”, συνολικής δημόσιας δαπάνης 4.494.220,16 ευρώ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020, του ΕΣΠΑ. 

     Δικαιούχοι της Πράξης είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Εορδαίας, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης.

Το έργο αφορά στην κατασκευή:

  • εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης λυμάτων οικισμού Πενταβρύσου,
  • εξωτερικού δικτύου μεταφοράς λυμάτων οικισμών Πενταβρύσου, Περδίκκα και Ανατολικού προς την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) Πτολεμαΐδας,
  • εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων οικισμού του Ανατολικού (πλην των Εργατικών Κατοικιών), καθώς μέχρι σήμερα τα λύματα στον οικισμό παροχετεύονται σε βόθρους ή παρανόμως στο δίκτυο όμβριων υδάτων,
  • τμήματος κεντρικού αποχετευτικού αγωγού για τη σύνδεση με το εξωτερικού δικτύου μεταφοράς λυμάτων

     Επιπλέον, θα χρηματοδοτηθούν υποστηρικτικές εργασίες, καθώς και δαπάνες επίβλεψης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου.

          Η υλοποίηση των παραπάνω έργων θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση ενός χρόνιου προβλήματος διαχείρισης λυμάτων των οικισμών της Εορδαίας, με θετικές επιπτώσεις στην προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης της λίμνης Βεγορίτιδας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.