Πράσινη ανάπτυξη: Επίσκεψη του Λάζαρου Μαλούτα στα έργα ΑΠΕ που υλοποιούνται στα όρια του Δήμου Κοζάνης

Εντυπωσιασμένος δήλωσε ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, από την επίσκεψή του, την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2020, στον χώρο όπου αναπτύσσονται τα φωτοβολταϊκά πάρκα των ΕΛΠΕ και Notias SA, σε μια έκταση μεγαλύτερη των 5000 στρεμμάτων στην περιοχή των Κοινοτήτων Λιβερών και Σιδερών.

Η πράσινη επένδυση, που περιλαμβάνεται στην κατασκευή των δύο φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.

Κατά την επίσκεψή του κ. Μαλούτας υπογράμμισε πως πρόκειται για επενδύσεις που απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους και δύο από τα πρώτα έργα ΑΠΕ που υλοποιούνται στην περιοχή. Επίσης, ο δήμαρχος Κοζάνης επεσήμανε τη σημασία ύπαρξης ανάλογων πρωτοβουλιών, ενόψει της μετάβασης στην μετά λιγνίτη εποχή, «ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη συρρικνώθηκε το 2020 στο 11.5%, με ότι αυτό συνεπάγεται για την έκρηξη της ανεργίας και την φυγή νέων ανθρώπων από την περιοχή».

Σημειώνεται, ότι τα φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 250 MW, αναμένεται να τεθούν σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2022, με το σύνολο της επένδυσης να ανέρχεται σε 170 εκατομμύρια ευρώ.

 

 

 

 

2 σχόλια στο άρθρο “Πράσινη ανάπτυξη: Επίσκεψη του Λάζαρου Μαλούτα στα έργα ΑΠΕ που υλοποιούνται στα όρια του Δήμου Κοζάνης

  1. Καρασαββίδης Θεόδωρος

    - Edit

    Απαντήστε

    Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι δουλεύουν σε αυτά τα έργα θα έχουν δουλειά μέχρι να ολοκληρωθούν. Μετά την ολοκλήρωση των έργων τα οφέλη θα πηγαίνουν στις τσέπες των επενδυτών χωρίς κανένα όφελος στις τοπικές κοινωνίες. Αντίθετα η καταστροφή των βοσκοτόπων και του κάλλους των δύο ποιο ορεινών χωριών του δήμου Κοζάνης θα πληγούν ανεπανόρθωτα. Αν ο κύριος δήμαρχος είναι σύμφωνος με όλη αυτή την καταστροφή του περιβάλλοντος αφού ζητάει καί άλλους επενδυτές να έρθουν στην περιοχή καλό θα ήταν να ζητήσει να γίνει μετεγκατάσταση των δύο χωριών. Ο σχεδιασμός σύμφωνα με τους χάρτες της ΡΑΕ είναι τα έργα αυτά να πλησιάσουν τα σπίτια των δύο χωριών. Αν αυτό το θεωρείτε ανάπτυξη για το καλό τού τόπου καί τής περιοχής ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε. Καλό θα ήταν να ενημερωθούν οι κάτοικοι των χωριών αν θέλουν αυτές τις καταστροφικές επενδύσεις και μετά να δίνονται οι άδειες. Κάντε λαϊκές τοπικές συνελεύσεις πρώτα , ενημερώστε τις τοπικές κοινωνίες, ακούστε τούς κατοίκους και τι θέλουν για τον τόπο τους. Με τη στάση σας δείχνετε ότι δεν σας ενδιαφέρει το καλό των κατοίκων αλλά στηρίζεται τούς επενδυτές και τα συμφέροντά τους.

  2. Και κοντά στην Σιάτιστα και στην Γαλατινή βάλαν κανά δυό-τρεις ανεμογεννήτριες.Μετεγκατάσταση ΑΜΕΣΑ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.