«Η διαχείριση του λάθους στη διδακτική πράξη»: Διαδικτυακό επιμορφωτικό εργαστήριο από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Κοζάνης



Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης, ανταποκρινόμενος στην ανάγκη για ουσιαστική και διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, διοργανώνει ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου και ώρες 19.00-21.00, με προσκεκλημένη την Ευανθία Ζαρκογιάννη, Διδάκτορα του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και με θέμα:

«Η διαχείριση του λάθους στη διδακτική πράξη»

Στο συγκεκριμένο εργαστήριο προτείνεται μια διδακτική πρόταση, η οποία αντλεί το θεωρητικό της υπόβαθρο από τις σύγχρονες προσεγγίσεις δημιουργικής αξιοποίησης του λάθους στη διδακτική πράξη. Ειδικότερα, αναφέρεται στη γόνιμη ενσωμάτωση των στοιχείων προφορικότητας που εντοπίζονται στον γραπτό λόγο των μαθητών σε νέες πρακτικές ανατροφοδότησης που δύνανται να εφαρμόσουν οι διδάσκοντες κατά τη διόρθωσή τους. Αξιοποιώντας, συγχρόνως, τη μέθοδο της έρευνας-δράσης διερευνά τη σχέση των μαθητών με το λάθος μέσα από την εφαρμογή της εν λόγω πρότασης στη σχολική πραγματικότητα στο πλαίσιο της γλωσσικής διδασκαλίας. Κατά συνέπεια, δύναται ο εκπαιδευτικός να αντλήσει χρήσιμα συμπεράσματα για την εμπλοκή των στοιχείων προφορικότητας στα γραπτά των μαθητών στο πλαίσιο μιας νέας θεώρησης του λάθους από τον ίδιο.

Μετά από μια παρουσίαση των θεωρητικών προσεγγίσεων για τα στοιχεία προφορικότητας στον γραπτό λόγο των μαθητών, η ομιλήτρια θα παρουσιάσει με διαδραστικό τρόπο μια διδακτική πρόταση για την αναγνώριση αυτών των στοιχείων προφορικότητας από τους ίδιους τους μαθητές.

Η Ευανθία Ζαρκογιάννη υπηρετεί ως μόνιμη εκπαιδευτικός, φιλόλογος στο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στις πρακτικές και πεποιθήσεις εκπαιδευτικών και μαθητών σε σχέση με τη διδακτική πράξη. Ειδικότερα, επιμέρους ερευνητικά πεδία στο έργο της αποτελούν: α. η διαχείριση του λάθους από διδάσκοντες και μαθητές στη σχολική πραγματικότητα και β. η σύνδεση της γλωσσικής διδασκαλίας με σύγχρονες προσεγγίσεις σε επιμέρους γνωστικά αντικείμενα του κλάδου της. Εκτός από δημοσιευμένες μελέτες και άρθρα της έχει συγγράψει με τον Κωνσταντίνο Δ. Ντίνα, τη μελέτη: Η περίπτωση του ιδιώματος Αφάντου Ρόδου, Θεσσαλονίκη, εκδ. University Studio Press, 2009.

Μετά τις εισηγήσεις θα τεθούν ερωτήσεις και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Όσοι/ες ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε το σεμινάριο, ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://minedu-secondary.webex.com/meet/elegerousi

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον κ. Γιώργο Δελιόπουλο (email: georgedeliopoulos@yahoo.gr / κινητό: 6947252260).

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.