Η Επιτροπή Αγώνα Υγειονομικών Κοζάνης για την υποστελέχωση και υπολειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου – Ανακοίνωση στήριξης της Προέδρου της ΟΕΝΓΕ



ΘΕΜΑ: «Υποστελέχωση και υπολειτουργία Παθολογικής Κλινικής ΓΝ Πτολεμαΐδας Μποδοσάκειο»

Η παθολογική κλινική κάθε νοσοκομείου αποτελεί το βασικό πυλώνα της εύρυθμης και ομαλής λειτουργίας του καθώς υποστηρίζει τη νοσηλεία του μεγαλύτερου όγκου ασθενών, ασθενών που προσέρχονται στα ΤΕΠ, καθώς και ασθενών άλλων κλινικών στο πλαίσιο χρόνιων νοσημάτων τους, επιπλοκών και συνοσηροτήτων.

Η έναρξη της πανδημίας το Μάρτιο του 2020 «βρήκε» την παθολογική κλινική του νοσοκομείου μας υποστελεχωμένη από ιατρικό προσωπικό με πολλά προβλήματα και ελλείψεις. Ορίστηκε το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο ως νοσοκομείο αναφοράς για το Covid-19 και κληθήκαμε να λειτουργήσουμε επί 8 μήνες χωρίς πνευμονολόγο και λοιμωξιολόγο. (Ίσως το μοναδικό νοσοκομείο αναφοράς χωρίς αυτές τις ειδικότητες!!) Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, παραδειγματική αυτοθυσία και προσωπικό κόστος νοσηλεύσαμε δεκάδες ασθενείς, φτάνοντας για καιρό σχεδόν 100% πληρότητα σε 96 κλίνες( 48 covid περιστατικά, 24 ύποπτα, 24 παθολογικά μη covid περιστατικά), όχι μόνο από την Εορδαία αλλά και από γειτονικές και μη περιοχές όπως η Καστοριά, η Φλώρινα, το Αμύνταιο, η Κοζάνη, τα Γρεβενά, τα Γιαννιτσά και οι Σέρρες και καταφέραμε με διαρκή αγώνα και 24ωρη επαγρύπνηση να διατηρήσουμε χαμηλά τα ποσοστά θνησιμότητας των ασθενών με Covid-19.

Σήμερα μετά από 11 μήνες ασφυκτικής πίεσης, σωματικής και ψυχικής εξασθένησης, σε μια περιοχή που διατηρεί υψηλό ποσοστό διασποράς της νόσου, το επικείμενο τρίτο κύμα βρίσκει την παθολογική κλινική να στελεχώνεται από έναν διευθυντή που επωμίζεται και διοικητικό έργο, έναν επιμελητή Α’ , μια επιμελήτρια Β΄ πνευμονολόγο, μια επικουρική ιατρό καθώς και 4 ειδικευόμενους ιατρούς των οποίων η ειδίκευση λήγει τους προσεχείς μήνες. Από τις 5 οργανικές θέσεις για παθολόγους οι 2 είναι ΜΟΝΟ καλυμμένες.

Με αυτά τα δεδομένα το νοσοκομείο μας ορίζεται εκ νέου ως νοσοκομείο αναφοράς (υπ’ αριθ. 4758/ 26-01-2021 έγγραφο της Διοίκησης 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας) και με την ίδια απόφαση εγκρίνεται η διακομιδή ασθενών με Covid-19 από όλα τα νοσοκομεία της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, την ίδια ώρα που τα άλλα νοσοκομεία διαθέτουν μεγαλύτερο αριθμό ειδικών και ειδικευομένων ιατρών καθώς και ελευθέρων κλινών.

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο απερίγραπτης αγωνίας και εξάντλησης, με μηδενικό χρόνο ανάπαυσης, η κατάσταση αποτελεί εμπαιγμό και έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπο και στο κλινικό μας έργο και μας οδηγεί σε πρόθεση παραίτησης.

Έχουμε επανειλημμένα διατυπώσει και γνωστοποιήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, με επίσημα έγγραφα προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, τα οποία είναι στη διάθεση του καθενός, τα οποία ποτέ δεν απαντήθηκαν στην πράξη.

Κρίνουμε επιτακτική την ανάγκη για άμεσες ενέργειες προκειμένου να δοθεί λύση στα φλέγοντα ζητήματα της κλινικής μας, ώστε να διασφαλιστεί η όσο το δυνατό ποιοτική περίθαλψη και νοσηλεία των ασθενών, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους.

Για τους ανωτέρω λόγους, απαιτούμε με κατεπείγουσες διαδικασίες να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό προσωπικό (συγκεκριμένο αριθμό με βάσεις τις κενές οργανικές θέσεις), πρόσληψη λοιμωξιολόγου τόσο για την περίθαλψη των ασθενών με covid όσο και για την αντιμετώπιση της υπόλοιπης νοσηρότητας για να εξασφαλιστεί έτσι η εύρυθμη και αξιόπιστη λειτουργία της κλινικής.

Με εκτίμηση,
Οι Ιατροί της Παθολογικής Κλινικής
Πλην του Διευθυντή

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

Η Επιτροπή Αγώνα Υγειονομικών Γ.Ν.Κοζάνης – Κ.Υ Σιάτιστας στέκεται στο πλευρό της μάχιμης Ιατρού, προέδρου της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτης Ρέντζιου η οποία κλήθηκε να παράσχει εξηγήσεις στα πλαίσια διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης, με βάση τον απαράδεκτο νόμο περιορισμού των διαδηλώσεων για την κινητοποίηση στις 24 Σεπτέμβρη.

Υπό συνθήκες συνεχούς υποβάθμισης του Ε.Σ.Υ και των ηρώων υγειονομικών που δίνουν συνεχή μάχη με τον Covid-19, λαμβάνοντας απαξίωση και μόνο από την κυβέρνηση, απροκάλυπτα πλέον αυτή στοχοποιεί αδίκως συναδέλφους οι οποίοι δίνουν αγώνα για την ασφάλεια των υγειονομικών, όπως έγινε τη συγκεκριμένη μέρα όπου δεν υπήρξε καμία παρατυπία.

Οι Υγειονομικοί θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια σε “ νόμους” που θυμίζουν άλλες εποχές και καθεστώτα.

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ – ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ Γ.Ν.ΚΟΖΑΝΗΣ – Κ.Υ.ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.