Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης: Κύκλος διαδικτυακών διαλέξεων «Η φιλοσοφία στην εποχή της κρίσης»



Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης και το Εργαστήριο Κοινωνικών και Μεταναστευτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σάς προσκαλούν να παρακολουθήσετε την τέταρτη διάλεξη του κύκλου διαδικτυακών διαλέξεων τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021, στις 7 μ. μ. με θέμα Τα δικαιώματα των ‘άλλων’. Μια φιλοσοφική προσέγγιση του προσφυγικού

Σύμφωνα με την προσκεκλημένη ομιλήτρια κ. Φωτεινή Βάκη, μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια της Ιστορίας της Φιλοσοφίας στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, η αντιμετώπιση του πρόσφυγα, του μετανάστη, του “ξένου” δεν δοκιμάζει μόνο την ηθική μας συνείδηση εν όψει συνανθρώπων που αιτούνται βοήθεια αλλά και τους ίδιους τους θεσμούς της δημοκρατικής μας πολιτείας. Τα όρια της εθνικής επικράτειας προκαλούν τον αναστοχασμό επί της ανα-νοηματοδότησης των ορίων της ίδιας της πολιτικής κοινότητας και της αναθεώρησης της ιδιότητας του πολίτη στην εποχή της κρίσης του εθνικού κράτους και των αντιφάσεών του. Ο “ξένος” που κείται στο εθνικό μας κατώφλι ημιθανής δεν ζητεί μόνο περίθαλψη, τροφή, και στέγη υπό την ιδιότητά του “ανθρώπου” ανεξαρτήτως επιμέρους κατηγορικών προσδιορισμών, αλλά κάνει έκκληση για έναν χώρο ύπαρξης και “ορατότητας” που του διασφάλιζε η έννομη τάξη της απολεσθείσας πολιτικής κοινότητας. Ανέστιος και άπατρις, σύμφωνα με την προσέγγιση της κ. Βάκη, ο “ξένος” γίνεται κατά ειρωνικό τρόπο, η διαλεκτική αντιστροφή του “κοσμοπολιτισμού” του κεφαλαίου. Αν, χειραφετημένο από τον εθνικό και έννομο “ζυγό”, το κεφάλαιο ευημερεί και κερδίζει τον κόσμο, ο “ξένος” τον χάνει διότι η εγκατάλειψη του οίκου και της πατρίδας συνεπάγεται απώλεια των δικαιωμάτων και γίνεται “ακοσμισμός”, απώλεια δηλαδή της δυνατότητάς του να ανήκει και να “μοιράζεται” τον κόσμο. Αόρατος και “περιττός” ο “ξένος” εκπίπτει απλώς “σε ζωική αντίδραση και εκπλήρωση λειτουργιών” που η Hannah Arendt απέδιδε στον τύπο ανθρώπου που “κατασκευαζόταν” στα απάνθρωπα “εργαστήρια” του ολοκληρωτισμού.

Βιογραφικό σημείωμα

H Φωτεινή Βάκη είναι μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια της Ιστορίας της Φιλοσοφίας στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Αποφοίτησε από το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (Master of Arts) στην Ηπειρωτική Φιλοσοφία από το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Essex. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο υποστήριξε το 2002 τη διδακτορική της διατριβή με τίτλο: Marx and Habermas on the paradigm of production: Towards a re-interpretation of the normative foundations of critical theory. Δίδαξε Φιλοσοφία στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών (2003-4), στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κρήτης (2004-5) και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2003-2011). Από το 2005 διδάσκει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Το 2011-12 ήταν Visiting Fellow στο London School of Economics. Έχει συγγράψει τη μονογραφία με τίτλο, Η πρόοδος στον Διαφωτισμό: πρόσωπα και προσωπεία (Αθήνα: Ευρασία 2012). Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις περιοχές της νεότερης και σύγχρονης κοινωνικής και πολιτικής φιλοσοφίας και της νεότερης και σύγχρονης φιλοσοφίας της ιστορίας. Ειδικότερα, στα ρεύματα του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, του γερμανικού ιδεαλισμού και της σχολής της Φρανκφούρτης.

Την εκδήλωση, που συντονίζει η Ελένη Γερούση, Δρ Φιλοσοφίας (ΑΠΘ), μπορείτε να παρακολουθήσετε ακολουθώντας τον σύνδεσμο της ηλεκτρονικής αίθουσας του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του ΠΔΜ: https://zoom.us/my/uowm.g.cdm

Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.