Στο 2,75% η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα – Αυξάνονται κατά 212.000 οι δόσεις από την AstraZeneca – Πως λειτουργεί το νέο εμβόλιο



Το 2,75% αγγίζει το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα, όπως ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού, ο ίδιος ενημέρωσε πως πάνω από 292.000 εμβόλια έχουν γίνει συνολικά στον πληθυσμό της χώρας, ενώ σήμερα οι εμβολιασμοί άγγιξαν τις 22.000.

Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους προανήγγειλε το επόμενο διάστημα τη λειτουργία 300 επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων. Όπως χαρακτηριστικά είπε, εντός του Φεβρουαρίου θα λειτουργήσουν τα παραπάνω εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία στο σύνολο θα ανέρχονται σε 700.

Επιπλέον 212.000 εμβόλια από την AstraZeneca

Παρά τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων από τη βρετανο-σουηδική AstraZeneca, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ενημέρωσε πως από την εταιρεία αναμένονται επιπλέον 212.000 δόσεις τον Μάρτιο.

Συνολικά, δε, αυτές θα ανέρχονται σε 540.000.

Σε ό,τι αφορά στην Pfizer, σήμερα παραδόθηκαν στη χώρα 90.000 δόσεις.

«Κεραυνοί» Θεοδωρίδου για τη διασπορά στον «Άγιο Άνδρέα» – Τι είπε για το εμβόλιο της AstraZeneca

Τον έντονο προβληματισμό της για την ενδονοσοκομειακή διασπορά του κοροναϊού στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας εξέφρασε η Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για τους εμβολιασμούς.

Όπως αποδείχτηκε, η διασπορά αυτή συνέβη γιατί μεγάλο μέρος του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού ήταν ανεμβολίαστο, παρόλο που οι υγειονομικοί έχουν προτεραιότητα για το εμβόλιο.

«Ήταν αμέλεια; Δυσπιστία; Κόπωση», αναρωτήθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κάνοντας λόγο για «δυσάρεστη έκπληξη και ας ελπίσουμε και εξαίρεση».

Η κ. Θεοδώρου εντόπισε τα πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κυρίως στους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες και δευτερευόντως στο ιατρικό προσωπικό που «αμέλησαν να εμβολιαστούν», όπως σημείωσε και χαρακτήρισε αυτή την συρροή κρουσμάτων υπενθύμιση για το πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός της συγκεκριμένης ομάδας, η οποία αποτελούσε και προτεραιότητα.

Προβληματισμός για το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 65 – Αναξιόπιστα τα αποτελέσματα

Αμφιβολίες για τα αποτελέσματα των ερευνών για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα άνω των 65 ετών εξέφρασε η Μαρία Θεοδωρίδου, με αφορμή την έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημείωσε ότι στις δοκιμές του εμβολίου υπήρξε μικρός αριθμός συμμετεχόντων μεγάλης ηλικίας, κάτι που καθιστά τα αποτελέσματα για τους 65 και άνω αναξιόπιστα.

«Υπάρχει η προοπτική το δείγμα να γίνει μεγάλο, μετά τα αποτελέσματα της μεγάλης μελέτης της εταιρείας στις ΗΠΑ», συνέχισε.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υπενθύμισε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca κυμαίνεται στο 60% και μετά τη δεύτερη δόση στο 82%. «Σε καμία περίπτωση, δεν είναι αναποτελεσματικό εμβόλιο, απλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η κα. Θεοδωρίδου τόνισε πως αυτή την ώρα πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη των επιτροπών των χωρών της Ευρώπης για το θέμα της αποτελεσματικότητας στους άνω των 65, ώστε να διαμορφωθεί η τελική τοποθέτησή τους για την εφαρμογή του εμβολίου ή μη στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο της AstraZeneca

Η κα. Θεοδωρίδου εξήγησε πως το εμβόλιο της AstraZeneca λειτουργεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα, μια μέθοδος που έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά χρόνια και για τον ιό Ebola.

«Χρησιμοποιείται ένας μη πολλαπλασιαζόμενος αθώος ιός για να παρασκευαστεί η πρωτεΐνη του κορoνaϊού που θα δώσει το ερέθισμα στην ανοσοαπόκριση από τον οργανισμό» είπε.

«Να πω ότι και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει πιθανότητα να μετέχει το εμβόλιο στο DNA του ατόμου που εμβολιάζεται ούτε ο ιός που χρησιμοποιείται σαν μεταφορέας να μεταδίδεται στο περιβάλλον» συνέχισε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού και σημείωσε πως η αποτελεσματικότητά του είναι περίπου 60%.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία ψυγείου και μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Για τις μεταλλάξεις του κοροναϊού, η κ. Θεοδωρίδου υπήρξε καθησυχαστική και είπε ότι δεν χρειάζεται πανικός, καθώς τα εμβόλια προσφέρουν ισχυρή και ευρεία προστασία απέναντί τους.

Από τα parapolitika.gr

3 σχόλια στο άρθρο “Στο 2,75% η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα – Αυξάνονται κατά 212.000 οι δόσεις από την AstraZeneca – Πως λειτουργεί το νέο εμβόλιο

  1. Η ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΕ.
    ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΑΧΡΗΣΤΟ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ.
    ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ?
    Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΝΑ ΤΟ ΧΩΝΕΨΟΥΝ.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ.
    ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΑΣΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΦΘΗΝΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΑΖΙΚΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ..
    ΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΟ ΜΕ 80% ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ.
    ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΕΧΟΥΝ 40-60% ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΙΑ ΧΑΡΑ.

      1. ΕΣΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΤΕΡΑΣ ΓΝΩΣΕΩΝ ΡΩΤΑ ΕΝΑ ΓΙΑΤΡΟ ΝΑ ΣΟΥ ΠΕΙ ΑΝ ΕΧΩ ΑΔΙΚΟ ΟΠΑΔΕ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.