Ο ΣΥΡΙΖΑ Εορδαίας για το νομοσχέδιο στην Παιδεία: «Το Δημόσιο σχολείο καταστρέφεται – Υπολογίζεται πως στο ΠΔΜ θα κλείσουν 11 από τα 22 τμήματα»



ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ…

Οι αγώνες για την Παιδεία σε αυτόν τον τόπο ήταν πάντα αγώνες για τη δημοκρατία!

Ο λαός της Πτολεμαΐδας στηρίζει του αγώνες της εκπαιδευτικής κοινότητας, της χώρας , των Εκπαιδευτικών Σωματείων, των Συλλόγων των Γονέων και Κηδεμόνων, των Συντονιστικών Επιτροπών των μαθητών και των Φοιτητών ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία.

Εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων και των Πανεπιστημίων, όπως προσλήψεις καθηγητών, καθαριστριών, υγειονομικού προσωπικού, μείωση των μαθητών ανά τμήμα, εξεύρεση νέων κτιρίων για προσωρινή χρήση, δωρεάν rapid test. Την ίδια στιγμή μειώνει τον προϋπολογισμό για την Παιδεία κατά 8% και αντί να δώσει λύσεις σε όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση προτιμά να δώσει 30 εκατ. ευρώ για την ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Η στόχευση της ίδρυσης αυτού του σώματος είναι η καταστολή της φωνής, της διεκδίκησης και των αγώνων των νέων. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από τις πειθαρχικές αλλαγές, που προβλέπουν μέχρι και 3 χρόνια φυλάκισης σε φοιτητές που κάνουν Γενικές Συνελεύσεις ή κινητοποιήσεις στις σχολές τους. Ακόμη μειώνει τον αριθμό των εισακτέων στα Πανεπιστήμια κάτι που θα οδηγήσει στο μαρασμό και το κλείσιμο πολλών Πανεπιστημιακών τμημάτων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα μειώσει τους εισακτέους κατά 20-25 χιλιάδες. Αυτόματα αρκετά πανεπιστημιακά τμήματα της περιφέρειας που έχουν χαμηλές βάσεις εισαγωγής, θα οδηγηθούν σε κλείσιμο και μία μεγάλη μερίδα νέων ανθρώπων θα γίνουν η πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια. Υπολογίζεται πως στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα κλείσουν 11 από τα 22 τμήματα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει ολόκληρο.

Αντίστοιχα για τους μαθητές, ενώ τα σχολεία «στενάζουν» από τις ελλείψεις και η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση άνοιξε χωρίς να παρθεί κανένα επιπλέον μέτρο, η Κυβέρνηση αξιοποιεί την περίοδο για να περάσει μία σειρά αντιεκπαιδευτικά μέτρα. Θεσμοθέτησε ήδη το «φακέλωμα» των μαθητών που κάνουν καταλήψεις στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, επαναφέρει την «τράπεζα θεμάτων», αλλάζει το σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια στη μέση της χρονιάς με δυσμενείς επιπτώσεις, ακόμη και στην ψυχολογία, των μαθητών της γ΄Λυκείου και γενικά δημιουργεί το σχολείο «των δεξιοτήτων», που εξοβελίζει τη γενική μόρφωση, την ολόπλευρη γνώση . Οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση ( με δεδομένο μάλιστα ότι έχει ήδη εξισώσει τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων των ιδιωτικών ΙΕΚ με αυτά των αντίστοιχων τμημάτων του Πανεπιστημίου), θα έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στα παιδιά που προέρχονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Οι οργανώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ Εορδαίας στεκόμαστε στο πλευρό του αγώνα των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των φοιτητών και δηλώνουμε ότι θα είμαστε μαζί τους σε όποια μορφή αγώνα κι αν αποφασίσουν. Γιατί απέναντι στις κυβερνητικές ρυθμίσεις, οι οποίες στοιχειοθετούν την πιο σκοτεινή προοπτική των σχολείων και των Πανεπιστημίων από την Μεταπολίτευση και μετά, απαιτείται κοινό μέτωπο όλων για να αποφύγουμε την επιστροφή του Μεσαίωνα στην παιδεία.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.