Ανοιχτό κάλεσμα προς τους νέους και τις νέες της Κοζάνης για την Κοζανίτικη Αποκριά



Η διαφαινόμενη ματαίωση των διά ζώσης εκδηλώσεων κάθε μορφής εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 σε συνδυασμό με τη γενικότερη αβεβαιότητα για τον χρόνο επαναφοράς στην κανονικότητα προξενούν ανησυχία και έντονο προβληματισμό για τον φετινό εορτασμό της Κοζανίτικης Αποκριάς και ειδικότερα για το εθιμικό δρώμενο των Φανών, που αποτελούν σημαντικά και αναπόσπαστα στοιχεία της πολιτισμικής ταυτότητας του τόπου μας. Στο πλαίσιο αυτό ενεργοποιήθηκε η παρούσα άτυπη ομάδα και Πρωτοβουλία Νέων Κοζάνης, οι οποίοι, έχοντας αμείωτο το ενδιαφέρον τους για τον πολιτισμό, την ιστορία, τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, επιθυμούν εθελοντικά να συνδράμουν στην υλοποίηση διάφορων δράσεων για το εν λόγω έθιμο, που θα συμφωνούν βεβαίως με τα θεσπισμένα μέτρα και τις ειλημμένες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αυτή η αφιλοκερδής και εθελοντική ομάδα, η οποία θα βρίσκεται διαθέσιμη σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, instagram), θα επιχειρήσει να αποτελέσει έναν τόπο συνάντησης για όλους όσους υιοθετούν ως τρόπο ζωής τις παραδόσεις και αξίες του τόπου μας και πιστεύουν στη δύναμη, που κρύβει αυτές μέσα τους.

Εφόσον και εσείς αγαπάτε τον τόπο μας, τρέφετε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τοπική παράδοση και τα αποκριάτικα έθιμά μας και επιθυμείτε να μοιραστείτε τις σχετικές ιδέες σας και να συμβάλλετε εθελοντικά στη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με την Κοζανίτικη Αποκριά και στις παραπάνω δράσεις μας, μπορείτε ελεύθερα να εκδηλώσετε ενδιαφέρον, συμπληρώνοντας τη φόρμα, που θα βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://docs.google.com/forms/d/1hjEQJYJco_b67wmas1fhwkS_SHg4fySMEGyx4T6b3zE/edit .

Στο προσεχές διάστημα θα γνωστοποιηθούν όλες οι ιδέες όσων εκδηλώσουν ενδιαφέρον σχετικά με την Κοζανίτικη Αποκριά 2021 εν καιρώ πανδημίας.

Διευκρινίζεται ακόμη μία φορά ότι η εν λόγω άτυπη ομάδα αποτελεί απλώς μίαν πρωτοβουλία από νέους της πόλης μας με καθαρά αφιλοκερδή και εθελοντικό χαρακτήρα, καθώς δεν επιδιώκεται οποιοδήποτε όφελος ή κέρδος, ενεργώντας πάντα με σεβασμό στους ισχύοντες νομικούς και ηθικούς κανόνες.

«Η πορεία των ατόμων, των ομάδων, των λαών προς τα εμπρός χωρίς σύνδεση με την παράδοση τους είναι πορεία χωρίς πυξίδα». (Μ. Γ. Μερακλής)

Πρωτοβουλία Νέων Κοζάνης, Κοζανίτικη Αποκριά 2021

9 σχόλια στο άρθρο “Ανοιχτό κάλεσμα προς τους νέους και τις νέες της Κοζάνης για την Κοζανίτικη Αποκριά

  1. Ουδέν κακόν αμιγές καλού.
    Ένα από τα καλά – της μάστιγας του κορωναιού- ήταν ότι το 2020 δεν λειτούργησε ο καρνάβαλος, και δεν “χαρήκαμε” τις τρανές αποκριές πούτσ’ α νάβαν τι φωτιές……….

  2. Το καρναβαλι και τα καρναβαλια.....

    - Edit

    Απαντήστε

    Το καρναβαλι σε πειραξε και τα τραγουδια;
    Ενω ο καρναβαλος που γαυγιζε : τα ανθρωποειδη ,η βουλη ειναι βοθρος,ζητω η “βασιλικη ” χωροφυλακη,,ο ψεκασμενος δεν σε ενοχλει;
    Σε σοκαρουν οι στιχοι απο τα καρναβαλια και οχι τα οργισμενα λογια απο καρναβαλιστες;

  3. Το καρναβαλι και τα καρναβαλια.....

    - Edit

    Απαντήστε

    Ουδεν κακον αμιγες καλου!
    Μπορει ο κορονοιος να σκορπιζει τον θανατο,φανερωσε ομως την γυμνια ολων των υποκριτων και φαρισαιων παραεκκλησιαστικων που εμειναν εξω απο το παγκοσμιο προσκλητηριο!!
    Και οχι μονο ειναι αμετοχοι στον ανθρωπινο πονο,ως συνηθως,ριχνουν και λαδι στην φωτια με τις παραδοξολογιες τους και τις δεισιδαιμονιες τους( ψεκασμοι για να φυγει ο κορονοιος και οργισμενα -θεοκτονα κηρυγματα)
    Και ο παραπανω σχολιαστης παθαινει σοκ,οταν ακουει αποκριατικα και ευθυμα τραγουδια!
    Τον σοκαρει ο στιχος τραγουδιων και δεν τον σοκαρουν οι ανοησιες και οι καρναβαλιστες που κατηγορουν την διαφορετικη αποψη και θεωρουν θεοκτονο τον ορθο λογο και αποκαλουν υποκαταστατα τους ανθρωπους και τους κατατασσουν στην ζωολογια!!
    Εσυ παραεκκλησιαστικε που σοκαρεσαι με απλους- ευθυμους στιχους που διασκεδαζουν οι ανθρωποι και που ειναι ηθη και εθιμα και παραδοσεις χιλιετιών,δεν σοκαρεσαι με τα παρακατω: οι πατριαρχες του ισραηλ,πρωτα κοιμοταν με τις νυφες τους και μετα τις παντρευαν με τα παιδια τους!καθολου σεξισμος εδω!!καθολου σοκαριστικο!!
    Ο αλλος ο βασιλιας των βασιλεων εστειλε τον στρατηγο του τον Ουρία στον πολεμο για να σκοτωθει και να ζησει με την γυναικα του αποθανοντος!καθολου σεξισμος εδω!!καθολου σοκαριστικο!!!σκετη αλληγορικη εκφραση!!
    Ο γιος του παραπανω βασιλια,βασιλιας και αυτος,εκτος απο την Νααμα την γυναικα του,συζουσε με 700 πριγκιπισσες και 300 παλλακιδες!( και η λεξη ακομα ειναι σεξιστικη)!!καθολου σεξιστης αυτος!!καθολου σοκαριστικο!!
    Και εσυ καταλοιπο της υποκρισιας σοκαριστηκες με τα κοζανιτικα ευθυμα τραγουδια!
    Μαθε οτι ο κορονοιος στερησε τους ανθρωπους απο μικροχαρες και μικροαπολαυσεις,απο ενα καφε,ενα κρασι σε μια ταβερνα λιγη διασκεδαση,λιγο γελιο στα χειλη!!
    Τελικα για σενα ηταν καλος η κακος ο κορονοιος;
    Οπως σε κοβω με αυτο που σχολιασες,ουτε ο καφες σου λειπει,ουτε λιγη διασκεδαση με φιλους σου σε μια αποκριατικη εκδηλωση!
    Μαλλον ο κορονοιος σε κανει καλο για να μην ακουγεται…το φοβερο,το αμαρτωλο….τις μεγαλες αποκριες
    που………..τις(τσα) αποκρευαν προχθες!!!
    Δεστο και σαν αλληγορικη εκφραση το παραπανω στιχακι,βραχε της ηθικης και της θυροστομιας!!!
    Ασε το καρναβαλι και τα τραγουδια και ασχολησου με τους καρναβαλιστες που πιασαν ολες τις μεθ και τις καψουλες και χωθηκαν μεσα απο μονοι τουςγια να μην τους παρει ο κορονοιος και τους σηκωσει…
    Ο αλλος που αποκαλει τους ανθρωπους, ανθρωποειδη, δεν σε σοκαρει,ο καρναβαλιστης που αποκαλει βοθρο την Βουλη δεν σε σοκαρει….και σε σοκαρουν τα αστεια τραγουδακια!!
    Αιντε πρωινιατικα…. μην σε στειλω πουθενα…..και δεν θα ειναι αλληγορικη εκφραση….

  4. Μπράβο στη νεολαία …που πήρατε αυτή την όμορφη πρωτοβουλία… είναι σημαντικό να μην αφήνουμε τίποτα που έχει παράδοση κ πολλές χαρές γέλια…να περνά απαρατήρητος…. είστε υπέροχοι….

  5. στέλιος τα καρναβαλια και τα αλλα καρναβαλια!!

    - Edit

    Απαντήστε

    Ωρα 10:40!!
    Αχπαρατζη και τζαβαναρτζη μας αχπαραξες!
    Αχπαρατζης στα τουρκικα ,αυτος που τρομαζει!τζαβαναρτζης στα τουρκικα,αυτος που τρομαζει ανθρωπους με σημεια και τερατα!cavar= τζαβαναρ= το τερας( η τουρκικη δεν εχει αρθρα!!)
    Εσενα περιμεναμε μεσα στον πονο,στο δακρυ,στο θανατικο του κορονοιου,εσενα περιμεναμε,τυμβωρυχε της λαογραφιας,Ανδρονικε και Σλημαν να ξεθαψεις και να καταδικασεις καρναβαλικες εκδηλωσεις,ηθη και εθιμα και παραδοσεις,ανεξιτηλα κολλημενες(α) στην ζωη των ανθρωπων!!
    Τωρα που τα παντα σκιαζει και πλακωνει ο κορονοιος,τωρα που ψαχνουμε απο την χαραμαδα της επιστημης να ξαναβρουμε την χαρα,μικροαπολαυσεις της ζωης,να χαρουμε λιγο μεσα στην μαυριλα και την καταχνια,ερχεσαι εσυ!εσυ!και με τον λερωμενο μίτο της Αριαδνης,ερχεσαι και βγαζεις στην επιφανεια,καποιες ανοησιες,καποια βαρβαρα που ακουσες,καπου,καποτε και ερχεσαι ως στρατοδικης,της δικης της λαογραφιας,να αποφανθεις: καταδικαζω τα ηθη και εθιμα,καταδικαζω τις μικροχαρες των ανθρωπων!!!
    Μαθε πληρεξουσιε του μαυρου και του σκοταδισμου,πως καποιες ακροτητες δεν ακυρωνουν τα εθιμα και την λιγη χαρα!!
    Παρε τωρα καρεκλα με τεσσερα ποδαρια και οχι με τρια που συνηθως καθεσαι και διαβασε με χωρις χαιρεκακια και μισανθρωπια τα παρακατω!!
    Ετοιμος;
    Ο Πάπας Γρηγοριος ο ενατος,ενοχοποιησε τις γατες για την λατρεια του διαβολου,οι ευρωπαιοι αρχισαν να τις ε ξ ο ν τ ω ν ο υ ν μαζικα,καθως κανεις δεν τολμουσε να αμφισβητησει την αυθεντια και το ” αλαθητο” του κορυφαιου ιεραρχη( 1233/διαγγελμα!!)
    Πολλες γυναικες που τις κατηγορουσαν ως μαγισσες ,υποβαλλονταν σε φριχτα βασανιστηρια!!
    Εφυγαν οι γατες και χορευαν τα ποντικια στις πανουκλες!!
    Εδω Ξενοφωντα των αρλεκιν δεν βλεπεις,τερατα και σημεια και τα ακουσες καποτε,καπου μονο απο καποιους μεθυσμενους που κανα κατι οντως βιαιο;
    Παμε παρακατω!!
    Οταν τα στρατοδικεια αποφασιζαν εκτελεσεις κομμουνιστων και εκτελουνταν με την ευλογια κληρικων,δεν βλεπεις εδω τερατα και σημεια;
    Οταν αλλα ποντικια και γατες της αρχι- μαντρας των ποντικιων,στην Μακροννησο π.χ. ο ταγματαρχης της χωροφυλακης,αμβροσιος χαφιες των κομμουνιστων,αλωνιζε ….δεν βλεπεις εδω τερατα και σημεια,Κορδατε του τζαμπο!
    Οταν ο αλλος ο υπερ- αγιος Πρεβεζης ” πνευματικος “της Μακροννησου, το πρωι ζουσε αναμεσα σε σεραφειμ και χερουβειμ και το βραδι συζουσε…τεριρεμ….τεριρεμ….θου Κυριε φυλακην….
    Εδω δεν βλεπεις εσυ Παπαρρηγοπουλε των μικυ μαους,δεν βλεπεις τερατα και σημεια;
    Οταν κατα- μαυρα ποντικια ταυτιζαν την Παναγιά μας,την Δεσποινα με την δεσποινα την γυναικα του δικτατορα,εδω δεν βλεπεις τερατα και σημεια Κανελλοπουλε των μπλεκ( επικαιρο)
    Οταν σημερα κηρυκες οργισμενων κηρυγματων με αγαπη στην χρυση αυγη και μισος στους κομμουνιστες,στους ρομα,στους μεταναστες και προσφυγες τσαουνιζουν,
    Εδω δεν βλεπεις τερατα και σημεια;
    Οταν σημερα ιεραρχες ψεκασμενοι,αρνητες,μ.ε.θ.οκατοικουντες,καψουλο διαμενοντες με τα θεοκτονα τους κηρυγματα( βλεπε Ανθιμο Αλεξπολεως) ριχνουν λαδι στην φωτια,εδω Ηροδοτε του ” νιτρο” δεν βλεπεις σημεια και τερατα;
    Και ολα τα σημεια και τα τερατα τα βρηκες,σκαπανεα της αρχαιολογιας των φαννυ- μπαννυ στις καρναβαλικες εκδηλωσεις και στα κοζανιτικα εθιμα;
    Οταν με το καλο φυγει το canavar( τερας) ο κορονοιος,να βγεις στην πλατεια της Κοζανης,πριν ξεκινησει το καρναβαλι και την ωρα που ολοι ,ιδιως μικρα παιδια ειναι ντυμενα σαν καραισκακιδες και φραουλιτσες,να βγεις και να πεις,Ιστοριοδιφη της μπαμπολ( της πομφολυγας),πως καπου,καποτε,καποιοι καιγαν γατις κι σκλια!!
    Και τελειωνεις το αρθρο σου Νικολαε Πολιτη της λαο( γελοιογραφιας)
    ..πως και εσυ κουβαλουσες λαστιχα στην εφηβεια σου
    Εσυ!εσυ! Και ειδικα εσυ!κουβαλουσες λαστιχα για να καψαλισεις λουκανικα και χοιρομερια;
    Εσυ μονο ξερεις!!
    Στις καρναβαλικες εκδηλωσεις συνηθως αναβουν και φωτιες!!
    Με το φθηνο αρθρουλακι σου,το αγελαστο,εριξες και συ λαδι στις πυρές( φωτιες) του σκοταδισμου,της αρνησης και του ψεκασμου!!
    και οχι στα μαγκαλια για να καψαλισεις λουκανικα και μπιφτεκια,οπως ξερεις εσυ,τι καψαλιζες στην εφηβεια σου!!
    Μας αχπαραξεςπου λενε και οι φιλοι μου οι αγαπημενοι οι Πόντιοι!!
    Αχπαραξες: μας τρομαξες!!
    Δηλαδη μας εκανες να λυθουμε απο τα γελια,πριν ελθουν τα καρναβαλια!!τα προλαβες εσυΠηγή των Πηγών( του αρινταγα)

  6. στέλιος τα καρναβαλια και τα αλλα καρναβαλια!!

    - Edit

    Απαντήστε

    ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ!
    Και σε σενα παλι κατηγορε της δικης της Νυρεμβεργης( των καρναβαλιων της Κοζανης) σε σενα που γραφεις με μπλε στυλο,γιατι τον κοκκινο τον χρησιμοποιεις,οταν γραφεις λιστες νεκρων του εμφυλιου πολεμου( βλεπε!αρθρο σου αντικομμουνιστικο)
    Σε σενα προ- τεινω ,αν εχεις αποφοιτησει απο εξαταξιο δημοτικο σχολειο,προ- τείνω το βιβλιο του Καρκαβιτσα με τιτλο ” ο ζητιανος,”!
    Και εκει θα βρεις σημεια και τερατα, διαχρονικα, ανθρωπων κατα ανθρώπων!
    Το βιβλιο τελειωνει: η φυσις θεοτης,αδιαφορη,ανεπηρεαστη,ιση δειχνουν την αγαπη και στου Κάη( κάιν) τους καρπους και στα πρωτο- τόκια του Αβελ!!
    Και ο Φ. Πολίτης γραφει οτι” ο τζιριτόκωστας( ο δόλιος),δεν ειναι απλως κοινος τύπος Κραβαρίτου( το χωριό που ξε- δίπλω-νε τα σημεια και τερατα),αλλα ο ο ελλην πολιτικος,ο ελλην επιστημων,ο ελλην χρηματιστης η εμπορος,ο ολέθρι- ος,” εξυπνος”,ρωμη(ι) ος της εποχης μας!!!
    Προσφερεται και για την καραντίνα και καπου θα βρεις και αυτους
    που επιλεγουν ακραια πραγματα,εξαιρεσεις του κανονα και μας τα παρουσιαζουν ως κ α ν ο ν ε ς!!
    Καποιοι ανθρωποι αδικούνται,θα ηταν τελειοι πλασιε βιβλιων της προπαγανδας των ανθρωπων που εκτιζαν τα αουσβιτς για να “ζεσταινονται” οι διαφορετικο- τητες!!
    Τα ηθη και εθιμα και οι παραδοσεις ειναι ριζες του δεντρου της ιστοριας μας,της πολιτιστικης κληρονομιας μας!!
    Τα καλικαντζαρακια πριονιζουν το δωδεκα- ημερο και οχι τις υπολοιπες 353 μερες της χρονιας,των χρόνων και…και….και οι ψύλλιοι αγανακτισμένοι…καλα κρα! κρα! κρατουν!!
    Απο διαστρεβλωτες της αληθειας: κρα!!

  7. στέλιος τα καρναβαλια και τα αλλα καρναβαλια!!

    - Edit

    Απαντήστε

    Canavar!τζαναβαρ!επι το ορθον!!
    Ο δαιμων των καρναβαλιών!!( ειρωνεια)

  8. στέλιος τα καρναβαλια και τα αλλα καρναβαλια!!

    - Edit

    Απαντήστε

    Χιλια πτυχια δασκαλου να παρουν καποιοι ανθρωποι,δεν μπορουν να ονομασθουν δασκαλοι!!
    Ο δασκαλος διδασκει και με τις γνωσεις του και το χαμογελο του,την αγαπη του στο παιδι!
    Ο δασκαλος δεν τσαουνιζει σαν την εθνικη σφυριχτρα, σαν τον πωλητη βιβλιων του παττακου,ουτε φοβεριζει ά ω ρ ε ς ψυχουλες με κρεμασμενες γατες και σκυλια!!
    Ο δασκαλος επουλώνει πληγες και δεν ανοιγοκλεινει πληγες ως προκρουστης!
    Ο δασκαλος δε ειναι η κιρκη να μεταμορφωνει μικρα αγγελουδια σε μισανθρωπους αυριανους πολιτες!
    Ο δασκαλος χαιρεται με την χαρα των παιδιων!
    Προσπαθει να βγαλει με την μαιευτικη ,Σωκρατεια τεχνικη,την ομορφια της ψυχης,τα ανθη της ψυχης μικρων παιδιων και οχι να τα ποτιζει με δηλητηριο εμβαπτισμενο σε δικες του χρυσαυγειες ιδεες!
    Ο δασκαλος σε αρθρα του γραφει για ανθρωπους που ξεπερασαν τα ” καθως πρεπει” και βρισκονται στο πανθεο των ηρωων,στο πανθεο του ωραιου,του μεγαλου και τ αληθινου και δεν γραφουν λιστες νεκρων που εχασαν τις ζωες των στον εμφυλιο πολεμο!!
    Ο δασκαλος ειναι σκαπανευς της ζωης,της αληθειας που δεν ” γερνει”!
    Αλοιμονο στον ηθικο δασκαλο που ειναι ηθικος γιατι δεν μπορει να ειναι ανηθικος με τα ανηθικα που συμβαινουν γυρω του και αλοιμονο στον δασκαλο που ειναι δικαιος γιατι δεν μπορει να ειναι αδικος με τις αδικιες που βλεπει και τις κρυβει…σαν τις γατες που εκαψαν καποτε καποια μερα ,σε κεινη την ζωη…
    Ολα τα μαθηματα του δασκαλου στα ωρολογια προγραμματα,πρεπει να ξεκινουν και να τελειωνουν με την φραση του αξεπεραστου Καζαντζακη: “παιδι μου φτασε εκει που δεν μπορεις”
    Και αν δεν μπορει…ας κανει διαδραστικο μαθημα με τους Ρηγα,Κοραη ,Ανθιμο Γαζη,Παπαδιαμαντη,Καζαντζακη,Ελυτη,Σεφερη ,Καρκαβιτσα,Ριτσο και αλλους που εξυψωσαν τους ανθρωπους με τον ορθο λογο και οχι με κηρυγματα σκοταδισμου,αρνησης και του θεοκτονου διαφωτισμου που απεφανθη καποιο καταλοιπο,αρθρογραφουλης του μεσαιωνισμου,του σκοτους και της υποκρισιας πασπαλισμενης με λιγο ευσεβισμο και ” ορθοδοξη” τυπολατρεια!!
    Τωρα που ερχονται οι Αποκριες και θα γινουν οι καρναβαλικες εκδηλωσεις,διαβασε το αρθρουλακι σου με τις καψαλισμενες γατες και τα σκυλια στους μαθητες και βαλε τα μισα παιδια να νιαουριζουν και τα αλλα μισα παιδια να γαυγιζουν και μιλα τους για τα εθιμα τα λαογραφικα της περιοχης!!
    Το μαγκαλι ομως εξω απο την αιθουσα……
    Και μετα ηλθαν οι μελισσες.
    ” Ο αληθινος δασκαλος προστατευει τους μαθητες του απο την δικη του προσωπικη επιρροη”
    Amos Bronson Alcott,1904-1990.Αμερκανος ψυχολογος!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.