ΤΟ ΕΒΕ Κοζάνης παρόν στη μεγάλη προσπάθεια κατά της πανδημίας – Δράσεις και παρεμβάσεις για την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία



Η χρονιά που πέρασε, αλλά και το πρώτο διάστημα του 2021 που διανύουμε χαρακτηρίζεται από την τεράστια μείωση στην οικονομική δραστηριότητα που επηρέασε αρνητικά και σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις της Π.Ε. Κοζάνης, σε μια περίοδο που ήδη είχαν να αντιμετωπίσουν τη δεκαετή κρίση καθώς και την απολιγνιτοποίηση.

Από την πρώτη περίοδο της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων το ΕΒΕ Κοζάνης προχώρησε σε μία σειρά δράσεων και παρεμβάσεων τόσο προς το επίσημο Κράτος όσο και στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είχαν δύο κατευθύνσεις:

 α) παρουσίαση της πραγματικής οικονομικής και κοινωνικής εικόνας της  Π.Ε. Κοζάνης προς την Πολιτεία και την Κεντρική Κυβέρνηση με αιτήματα-προτάσεις για ουσιαστική στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου,

καθώς και

 β) επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία/την νομοθεσία του Κράτους και τις υπηρεσίες του στην ευρύτερη περιοχή (π.χ. ένταξη ΚΑΔ στα μέτρα στήριξης, κάλυψη θέσεων προσωπικού κ.α.)

Άμεση και σταθερή ήταν η συνεργασία με τους εκπροσώπους επιχειρηματικών – επαγγελματικών φορέων του τόπου. Στο παρόν σημείωμα δεν θα αναφερθούν βέβαια οι δεκάδες συσκέψεις-συναντήσεις με τους εκπροσώπους φορέων του επιχειρηματικού κόσμου, είτε προγραμματισμένες είτε έκτακτες, που στόχο πάντα είχαν την κοινή γραμμή σε βασικά αιτήματα προς την Πολιτεία και την προώθηση από το ΕΒΕ Κοζάνης, αυτών των αιτημάτων. Σε ανάλογο επίπεδο ήταν και οι συσκέψεις με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και η συνεργασία με τους πολιτικούς φορείς του τόπου μας.

Σταθερή και αδιάλειπτη επίσης ήταν η συνεργασία με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και τα γειτονικά Επιμελητήρια της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα το ΕΒΕ Κοζάνης δεν θα μπορούσε να απουσιάζει – λόγω και του θεσμικού του χαρακτήρα – από τη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας υποστηρίζοντας τομείς άμεσα συνυφασμένους με την κοινωνία και τους πολίτες. (π.χ. μονάδες υγείας)

Παραθέτουμε μία σειρά ενεργειών-δράσεων που έγιναν από το ΕΒΕ Κοζάνης το προηγούμενο διάστημα που σχετίζονταν με τις επιπτώσεις και τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία. 

14 Ιανουαρίου 2021 – Τηλεδιάσκεψη με τον Υφυπουργό Πολιτική Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά

13 Ιανουαρίου 2021 – Παρέμβαση προς τον Υφυπουργό Πολιτική Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά για ενημέρωση της πραγματικής κατάστασης των επιδημιολογικών δεδομένων covid-19 στην Π.Ε. Κοζάνης.

5 Νοεμβρίου 2020 – Παρέμβαση προς τον Διοικητή του ΕΦΚΑ για Ανάγκη άμεσης στελέχωσης του Α΄- Β΄ Περιφερειακού τμήματος Μη Μισθωτών Κοζάνης (πρώην ΟΑΕΕ)

21 Οκτωβρίου 2020 – Συμμετοχή στη σύσκεψη και παρέμβαση προς τον πρώην Πρωθυπουργό και Αρχηγό της Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για την στήριξη από την πλευρά του των προτάσεων που ήδη είχε καταθέσει το ΕΒΕ Κοζάνης για άμεσα πρόσθετα μέτρα στήριξης των ΜμΕ  και της περιοχής της Π.Ε. Κοζάνης, που εντάσσεται στο επίπεδο 4 «Αυξημένου Κινδύνου» στον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη covid-19 (επιπλέον των όσων ισχύουν πανελλαδικά)

20 Οκτωβρίου 2020 – Παρέμβαση-επιστολή προς τους Δήμους της Π.Ε. Κοζάνης για σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των παραγωγικών Τάξεων του Δήμου και του Επιμελητηρίου της Π.Ε. Κοζάνης,  για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν (μειώσεις δημοτικών τελών) και τα προγράμματα που μπορούν να ενεργοποιηθούν για την στήριξη της βιωσιμότητας των ΜμΕ σε συνεργασία και με την ΠΔΜ, μετά και το δεύτερο Lockdown.

19 Οκτωβρίου 2020 – Παρέμβαση-επιστολή προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για σύγκληση έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των παραγωγικών Τάξεων του Δήμου και του Επιμελητηρίου της Π.Ε. Κοζάνης,  για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν και τα προγράμματα που μπορούν να ενεργοποιηθούν για την στήριξη της βιωσιμότητας των ΜμΕ σε συνεργασία και με την ΠΔΜ, μετά και το δεύτερο Lockdown.

17 Οκτωβρίου 2020 – Παρέμβαση προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων  Άδωνι Γεωργιάδη, Εργασίας & Κοιν. Υποθέσεων Ιωάννη Βρούτση και την κατάθεση συγκεκριμένων  προτάσεων στήριξης του επιχειρηματικού κόσμου όπως Υπουργό Οικονομικών όπως: έκτακτη οικονομική ενίσχυση, κάλυψη των επιταγών – συναλλαγματικών, απαλλαγή φορολογικών, ασφαλιστικών, εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων έως τέλος του έτους, αύξηση του κονδυλίου της Περιφέρειας για το πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων λόγω Covid-19, από 10 εκατ. τουλάχιστον σε 30 εκατ. Ευρώ, πώληση μόνο ειδών πρώτης ανάγκης (ήτοι είδη με ΦΠΑ 13%) από τα Super Market, με στόχο τη διαφύλαξη του ανταγωνισμού σε σχέση με το λιανικό εμπόριο.

12 Ιουνίου 2020  – Παρέμβαση προς τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων  Άδωνι Γεωργιάδη για ουσιαστική στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων από τις Τράπεζες προγράμματα ΤΕΠΙΧ Ι, ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το πρόγραμμα δανειοδότησης μέσω του νέου Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19

15 Μαΐου 2020 – Παρέμβαση προς τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων  Άδωνι Γεωργιάδη, Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο για πρόσθετα μέτρα διευκόλυνσης του κλάδου των Σχολικών Κυλικείων

8 Μαΐου 2020 – Παρέμβαση προς τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για την 

 παράταση της προθεσμίας των αιτήσεων των 800€ στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις.

30 Απριλίου 2020 – Παρέμβαση προς τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας με κατάθεση προτάσεων για το «Σχέδιο Δράσης της Επόμενης Ημέρας» για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Μεταξύ άλλων προτείναμε:

Την προώθηση – ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών για άμεση λειτουργία στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας του Ταμείου Ανάπτυξης (ΤΑΔΥΜ).

-Την πλήρη κατάργηση του τέλους Επιτηδεύματος.

-Την Κατάργηση της προκαταβολής φόρου.

-Τη μείωση του ΦΠΑ 

-Τη μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων 

-Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών όλων των κατηγοριών.

-Την επιτάχυνση εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου, των ΟΤΑ,  κ.α.  Δημοσιών Οργανισμών και Ν.Π.Δ.Δ. προς τις επιχειρήσεις – προμηθευτές τους. 

-Την αξιοποίηση κονδυλίων από τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Προγράμματα προς όφελος των πολύ Μικρών Επιχειρήσεων για τη δημιουργία e-shops κ.α.

29 Απριλίου 2020 – Παρέμβαση προς τα αρμόδια υπουργεία για την Παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας

14 Απριλίου 2020 – Συνεργασία με Εμπορικούς Συλλόγους, Σωματεία, Συνδέσμους, Ομοσπονδία Επαγγελματο-Βιοτεχνών Ν. Κοζάνης για συγκέντρωση προτάσεων, αιτημάτων, θέσεων, προβληματισμών για προετοιμασία Σχεδίου Δράσης της επόμενης ημέρας, μετά την άρση των περιορισμών. Συμμετοχή σε όλες τις δράσεις τους.

6 Απριλίου 2020 – Παρέμβαση προς τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Εργασίας και ΚΕΔΕ για την ανάγκη μείωσης ή αναστολής πληρωμών προς ΟΤΑ, ΔΕΗ. κ.α.

1 Απριλίου 2020 – Παρέμβαση προς τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας  να συμπεριληφθούν στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης όλες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την κατεργασία Μαρμάρων

30 Μαρτίου 2020 – Παρέμβαση προς τα συναρμόδια υπουργεία για άμεση λήψη μέτρων στήριξης των κατασκευαστικών-τεχνικών  επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους που πλήττονται από την αναστολή των εργασιών του έργου της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα V» και την υπαγωγή των εργαζομένων στη ρύθμιση της λήψης των 800 ευρώ μέσω, του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, όσο  και των ΚΑΔ  όλων των επιχειρήσεων που εργάζονται στην κατασκευή του.

20 Μαρτίου 2020 – Παρέμβαση προς τα συναρμόδια υπουργεία και τη Γενική Γραμματεία Εργασίας για την ανάγκη συμπερίληψης  του κλάδου των ΚΔΒΜ μεταξύ των κλάδων στους οποίους επιβάλλεται  προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

  • Έκδοση 1700 πιστοποιητικών για την αίτηση των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων της Περιφέρειας λόγω Covid-19
  • Συμμετοχή στη μεγάλη κινητοποίηση της 4ης Ιανουαρίου 2021

Στήριξη των νοσοκομείων και των άλλων μονάδων υγείας της Π.Ε. Κοζάνης

Το ΕΒΕ Κοζάνης προχώρησε στην προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που διέθεσε στα δύο μεγάλα νοσοκομεία Μαμάτσειο Κοζάνης και Μποδοσάκειο Πτολεμαϊδας.

 Συγκεκριμένα για το «Μαμάτσειο» Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης η προμήθεια αφορούσε συσκευή προηγμένης τεχνολογίας μηχανικού αερισμού (αναπνευστήρας) που χρησιμοποιείται για την υποστήριξη ασθενών με αναπνευστικές δυσκολίες, (3.720€) ενώ για το «Μποδοσάκειο» Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας ο εξοπλισμός ήταν παρακλίνιο monitor, ειδική οθόνη-κλίνη για την παρακολούθηση ζωτικών παραμέτρων και αξιόπιστες μετρήσεις. (2.666€) 

Επίσης για το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, μετά από  σχετικό αίτημα του Προέδρου Νίκου Σαρρή προς τον όμιλο AVAX, υπήρξε μέριμνα ώστε να διατεθεί αναπνευστήρας Τύπου ΜΕΘ Α Plus SV600 για την κάλυψη των αναγκών του ως νοσοκομείου αναφοράς.

Επίσης προχωρήσαμε στην προμήθεια υφάσματος  που χρησιμοποιήθηκε για την ραφή ιατρικών στολών για το Μαμάτσειο Νοσοκομείο. 

Στο πλαίσιο επίσης των μέτρων προστασίας το ΕΒΕ Κοζάνης διέθεσε συνολικά 2.000 προστατευτικές μάσκες σε επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου όπως επίσης στην Ένωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Δυτικής Μακεδονίας, στην Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης και στο Αστικό ΚΤΕΛ Κοζάνης.

Σε σχέση με  Ιδρύματα και Φιλανθρωπικά Σωματεία, ενισχύθηκε με το χρηματικό ποσό των 1000€ το Γηροκομείο Κοζάνης και με 1200€ το σωματείο της Πτολεμαϊδας ΄΄Καλός Σαμαρείτης΄΄

Τα παραπάνω αποτελούν ένα τμήμα των ενεργειών του ΕΒΕ Κοζάνης κατά τη χρονιά που πέρασε, μία χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη για τις επιχειρήσεις μας. 

Στον ετήσιο απολογισμό του ΕΒΕ Κοζάνης θα παρουσιαστούν συνολικά όλες οι ενέργειες που έγιναν και αφορούν τα μεγάλα ζητήματα-προβλήματα και έχουν να κάνουν με την κοινή προσπάθεια όλου του επιχειρηματικού κόσμου να σταθούμε όρθιοι δίνοντας μία αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο μας.

Από το Επιμελητήριο Κοζάνης     

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.