Τι συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη για την μηνιαία εξέλιξη της πανδημίας στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης



Με τηλεδιάσκεψη συνεδρίασε την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου η καθιερωμένη μηνιαία Συντονιστική Επιτροπή  της Π.Ε. Κοζάνης για την πανδημία COVID-19     υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη κ Γρηγόριου Τσιούμαρη  κατά την οποία εξετάστηκαν:

-τα επιδημιολογικά δεδομένα και η εξέλιξη της Πανδημίας  στην  Περιφερειακή Ενότητα   Κοζάνης, 

 -η εφαρμογή των υγειονομικών  μέτρων και των ελέγχων που διεξάγονται από τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας ,  την Δ/νση Αστυνομίας Κοζάνης και τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Δήμων με στόχο  τον  περιορισμό της διασπορά της νόσου covid-19 .

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος 

ο  Αντιπεριφερειάρχης  Κοιν.Ανάπτυξης και Μέριμνας Ηλίας Τοπαλίδης

ο  Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας

ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς

ο Δήμαρχος Βοϊου  Χρήστος Ζευκλής, 

ο Δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου,

ο Δήμαρχος Βελβεντού  Μανώλης  Στεργίου,

ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χαράλαμπος Τσεβεκίδης,

ο εκπρόσωπος του τοπικού ΕΟΔΥ, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος Ιορδάνης Ρωμιόπουλος 

η Αν/τρια Προισταμένη της Δ/νσης Δημόσιας  Υγείας (έδρα)  Ιωάννα Βασιλειάδου

η Αν/τρια Προισταμένη της Δ/νσης Δημόσιας  Υγείας και Κοιν.Μέριμνας της ΠΕ Κοζάνης κ Ευμορφία Κοντοτάσιου 

ο Αν/της Προιστάμενος της Δ/νσης Ανάπτυξης της ΠΕ Κοζάνης, κ Κων/νος Ραλλης 

και ο Αν/της Προιστάμενος της Δ/νσης  Πολιτικής Προστασίας κ Πρόδρομος Ασλανίδης.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους ο κ. Τσιούμαρης ανέφερε ότι η σημερινή καθιερωμένη μηνιαία συνάντησή μας γίνεται υπό την σκιά :

  • Των επιπρόσθετων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες και αναστάτωσαν την τοπική μας κοινωνία και μάλιστα με προκαταρτική εξέταση που διέταξε ο Εισαγγελέας Κοζάνης. 
  • Την πίεση των καταστηματαρχών, των ελευθέρων επαγγελματιών αλλά και όλων των κατοίκων που δεν βλέπουν κάποια βελτίωση στον αριθμό των κρουσμάτων που θα επιτρέψει σταδιακά την επιστροφή μας στην κανονικότητα.
  • Και την χαλαρότητα που δημιουργήθηκε λόγω του κλίματος των εορτών. 

        Σε όλο αυτό το διάστημα είχαμε :

  • Την επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη  Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις   17/12/2020
  •    Την επίσκεψη του του Προέδρου του ΕΟΔΥ  Παναγιώτη Αρκουμανέα την 22/12/2020 

όπου είχαμε την ευκαιρία να εκφράσουμε δια ζώσης τις απόψεις μας, αλλά και συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, των Δημοτικών Συμβουλίων, Επιμελητηρίων και πολλών άλλων φορέων με συμπεράσματα και ψηφίσματα διαμαρτυρίας για την οικτρή οικονομική κατάσταση των επαγγελματιών.

Δυστυχώς οι αριθμοί δείχνουν μια αδικαιολόγητη στασιμότητα και δεν κατορθώσαμε ακόμη να αγγίξουμε το όριο κάτω των 10 κρουσμάτων κατά μέσο όρο. Αντίθετα ανοίγουν συνεχώς νέες εστίες, ενίοτε πολυάριθμες συνεχίζοντας έτσι το κλίμα της αβεβαιότητας και της αγωνίας. 

Κι εμείς θα πρέπει να ζούμε συνεχώς με εγρήγορση και μεγάλη προσοχή τηρώντας αυστηρά το πρωτόκολλο μέτρων προφύλαξης κατά του κορονοϊού. 

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν  τα στοιχεία των κρουσμάτων  σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ  στην ΠΕ Κοζάνης ανά Δήμο.

 

Από 15/10/2020  μέχρι 13/11/2021 :

Συνολικά βρέθηκαν 2318 κρούσματα εκ των οποίων

 992 στο Δήμο Κοζάνης,

 945 στο Δήμο Εορδαίας, 

 247 στο Δήμο Βοΐου, 

   80  στο Δήμο Σερβίων

   54 στο Δήμο Βελβεντού

Για το χρονικό διάστημα από  31/12 /2020 μέχρι 13/01/2021 (14 ημέρες):
Συνολικά βρέθηκαν 286 κρούσματα εκ των οποίων

  92 στο Δήμο Κοζάνης,

158 στο Δήμο Εορδαίας, 

  33 στο Δήμο Βοΐου, 

  03 στο Δήμο Σερβίων

 

Για το χρονικό διάστημα από  07/1/2021 μέχρι 13/01/2021 (7 ημέρες):
Συνολικά βρέθηκαν 141κρούσματα εκ των οποίων

  41 στο Δήμο Κοζάνης,

  88 στο Δήμο Εορδαίας, 

  11 στο Δήμο Βοΐου, 

  01 στο Δήμο Σερβίων

 

 Κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα δεν βρέθηκε κρούσμα στο Δήμο  Βελβεντού

Στην συζήτηση που ακολούθησε αναφέρθηκε με σαφήνεια πως τα άτομα που καταγράφηκαν ετεροχρονισμένα ως κρούσματα ήταν όλα ενημερωμένα για την κατάστασή τους και ακολούθησαν οδηγίες από τους θεράποντες ιατρούς τους. 

Τέλος με κοινή απόφαση όλων την Δημάρχων εξουσιοδοτήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Γρηγόρης Τσιούμαρης να ζητήσει από την Γ.Γ.Π.Π. την παράταση του ωραρίου καταστημάτων διατροφής έως τις 21:00 το βράδυ και το άνοιγμα των λαϊκών αγορών με τα προβλεπόμενα αυστηρά μέτρα προστασίας ώστε να σταματήσει το γνωστό φαινόμενο του συνωστισμού (ουρές) για μεγαλύτερη προστασία και εξυπηρέτηση του πολίτη.  

Έλεγχοι Υπηρεσιών

 Από 15 Δεκεμβρίου 2020  μέχρι 14 Ιανουαρίου 2021     διεξήχθησαν: 

από  το τμήμα Εμπορίου της Δ/νση Ανάπτυξης της ΠΕ Κοζάνης  47 έλεγχοι    κατά τους οποίους διαπιστώθηκαν 2 παραβάσεις και επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα .

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν  από κλιμάκιο ελέγχου της  Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής  Μέριμνας της Π.Ε. Κοζάνης, 100  έλεγχοι σε  καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος  , σε μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων,  σε Υγειονομικές Μονάδες και σε Δημόσιες Υπηρεσίες.  Στο ίδιο χρονικό διάστημα  πραγματοποιήθηκαν από την Δ/νση Αστυνομίας Κοζάνης 32.205 έλεγχοι σε οχήματα, ελέχθησαν 46.451 άτομα και 464 καταστήματα και διαπιστώθηκαν  180   παραβάσεις  για  μη χρήση μάσκας  και 578 παραβάσεις για μη τήρηση των μέτρων  περιορισμού κινήσεων.

Οι συμμετέχοντες τόνισαν ιδιαίτερα την ανάγκη εφαρμογής   των προβλεπόμενων μέτρων , ενώ  θα συνεχιστούν οι  έλεγχοι από κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών για  τη διαπίστωση  της τήρησης των  μέτρων προς αντιμετώπιση της διασποράς του Κορονοϊού  .

Οι κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ Κοζάνης λειτουργώντας σε εντατικούς ρυθμούς, έχουν πραγματοποιήσει τον τελευταίο μήνα  4.874 ελέγχους, ενώ την τελευταία εβδομάδα έχουν πραγματοποιήσει 1.152 ελέγχους συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων δράσεων σε εκπαιδευτικούς, εργαζομένους Δ.Ε.Η και τροφίμους ιδρυμάτων. 

Με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων  που παρατηρείτε το τελευταίο διάστημα σε  Τ.Κοινότητες της ΠΕ Κοζάνης παρακαλούνται οι πολίτες που ήρθαν σε στενή επαφή με πιθανό η επιβεβαιωμένο για covid-19 κρούσμα να παρακολουθούν την υγεία τους και να  εφαρμόζουν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ παραμένοντας  σε κατ΄ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες από την τελευταία ημερομηνία έκθεσης με ασθενή, αποφεύγοντας κάθε προσωπική επαφή.

Τέλος, απευθύνεται ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΣΤΑΣΗ στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Π.Ε. Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από την πανδημία COVID-19 (χρήση μάσκας, αποστάσεις ασφαλείας και μέτρα ατομικής υγιεινής), τα οποία πρέπει να αποτελούν άμεση προτεραιότητα όλων. 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.