Μητσοτάκης: «Την Παρασκευή ελπίζω να έχουμε το πράσινο φως των ειδικών για να αρχίσουμε να ανοίγουμε την αγορά»



Προσεκτικό αλλά σαφές μήνυμα αισιοδοξίας προς την αγορά και δη τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που δοκιμάζονται από το lockdown έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης στο ΑΝΤ-1, ο κ. Μητσοτάκης αφενός καθησύχασε ως προς την εμβολιαστική επάρκεια, διαβεβαιώνοντας τον ελληνικό λαό ότι «έχουμε επαρκέστατα εμβόλια. Ειδικά από τον Απρίλιο και μετά θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη προσφορά εμβολίων σε σχέση με τη ζήτηση για εμβολιασμό που θα υπάρχει».

Μάλιστα επεσήμανε ότι «έχουμε προαγοράσει τον διπλάσιο αριθμό εμβολίων από ό,τι χρειαζόμαστε» και πρόσθεσε ότι «μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού».

Αφετέρου έκλεισε κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές – τουλάχιστον εντός του 2021. «Η πρόθεσή μου είναι η Κυβέρνηση αυτή να εξαντλήσει την τετραετία. Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, δεν θα είναι το ’21 εκλογική χρονιά. Και γιατί να είναι το ’21 εκλογική χρονιά; Για να διεκδικήσω ακριβώς τι; Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση απολαμβάνει μίας άνετης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Έχουμε 158 βουλευτές. Έχουμε μία συμπαγή και αποτελεσματική Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και πιστεύω ότι παρά τις δυσκολίες οι πολίτες μας πιστώνουν ότι αντιμετωπίσαμε κρίσεις που καμία κυβέρνηση στη Μεταπολίτευση δεν είχε αντιμετωπίσει, τουλάχιστον ως προς την ένταση και τον ταυτόχρονο χαρακτήρα τους. Και πιστεύω ότι έχουμε ανταποκριθεί καλά. Έχουμε απόθεμα εμπιστοσύνης.

Παράλληλα πέρασε το επόμενο «πρόταγμα» της κυβέρνησής του: «Δεν χάσαμε χρόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ψηφίζουμε κάθε εβδομάδα σημαντικές αλλαγές, γιατί το επόμενο μεγάλο εθνικό πρόταγμα μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι οι μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα για να ξαναμπούμε σε τροχιά ανάπτυξης και ανάκαμψης».

Την Παρασκευή οι ειδικοί θα κάνουν εισηγήσεις για το άνοιγμα της αγοράς

Τέλος, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «αυτή τη στιγμή η πανδημία υποχωρεί στη χώρα μας εδώ και αρκετές εβδομάδες. Αυτό μας κάνει πιο αισιόδοξους ότι έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε το δεύτερο κύμα και φυσικά αυτά είναι και τα δεδομένα, τα οποία θα έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί, προκειμένου την Παρασκευή να μας κάνουν τις εισηγήσεις για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας».

Μητσοτάκης: Η επιστρεπτέα θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται

Εξειδικεύοντας, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε: «Να γνωρίζουν όλοι οι συμπολίτες μας και οι ειδικές κατηγορίες εργαζόμενων ότι θα σταθούμε δίπλα στον καθένα και στην κάθε μία που έχουν ανάγκη. Το κράτος ήταν, είναι και θα είναι δίπλα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους», είπε, και προανήγγειλε ότι «θα συνεχιστεί η Επιστρεπτέα Προκαταβολή «όσο χρειάζεται για να στηρίξουμε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ανάγκη, που θα δούνε μεγάλη πτώση του τζίρου τους». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνησή του έχει δώσει «πολλά χρήματα για να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία» και έφερε το παράδειγμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. «Ίσως το πιο επιτυχημένο μέτρο χρηματοδότησης, ειδικά μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Σας λέω λοιπόν ότι θα συνεχιστεί η Επιστρεπτέα Προκαταβολή όσο χρειάζεται για να στηρίξουμε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ανάγκη, που θα δούνε μεγάλη πτώση του τζίρου τους. Όμως, δεν μπορούμε να λειτουργούμε συνέχεια με την οικονομία κλειστή» σημείωσε.

Κληθείς να απαντήσει αν θα κληθούν οι επιχειρηματίες και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να επιστρέψουν όλα τα χρήματα της επιστρεπτέας σύντομα, απάντησε, αφήνοντας μια χαραμάδα: «Θα το εξετάσουμε αυτό, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Δεν θέλω να προκαταλάβω καμία απόφαση. Όμως ευτυχώς, άμα δει κανείς τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, δεν έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις το 2020. Ούτε είχαμε πολλές απολύσεις. Διότι καταφέραμε και στηρίξαμε και τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους».

Μητσοτάκης: «Με ενδιαφέρει να μπορέσει η αγορά να λειτουργήσει έστω και με το click away»

Για την περίοδο των εκπτώσεων είπε ότι «με ενδιαφέρει να μπορέσουμε να επανέλθουμε στο καθεστώς που ήμασταν τουλάχιστον τα Χριστούγεννα, για να μπορέσει η αγορά να λειτουργήσει έστω και με το click away ή έστω και στα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών να μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε πολίτες να μπαίνουν στα καταστήματα με ραντεβού. Το βασικό μας μέλημα αυτή στιγμή -και το καταλαβαίνω απόλυτα- είναι να βοηθήσουμε, να το πω πολύ απλά στη γλώσσα της αγοράς, το εμπόριο να ξεστοκάρει. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία γι’ αυτό και το μέλημά μας και η προσοχή μας θα στραφεί στο πώς θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε το ζήτημα των εκπτώσεων».

Τόνισε όμως ότι το άνοιγμα εξαρτάται από την απόφαση της Επιτροπής των επιστημόνων. «Δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα υποδείξει στην Επιτροπή τελικά τι θα αποφασίσει. Θα πω μόνο ένα πράγμα: Ότι αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα από αυτά τα οποία ήταν στις 15 Δεκεμβρίου, όταν αποφασίσαμε να ανοίξουμε μέσω του click away», είπε.

Μητσοτάκης: Το click away δούλεψε

«Το click away δούλεψε. Ειδικά για κάποιους κλάδους δούλεψε πολύ καλά. Δεν δούλεψε πράγματι τόσο καλά -και ακούω τους επιχειρηματίες που το λένε- για την ένδυση και την υπόδηση. Και το λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη, γιατί δεν είμαστε εκτός πραγματικής οικονομίας. Δεν είμαστε εκτός αγοράς. Θέλουμε λοιπόν να δώσουμε στους ειδικούς όλα τα εφόδια και όλα τα δεδομένα ώστε να πάρουν τις αποφάσεις τους με γνώμονα τη δημόσια υγεία πρωτίστως αλλά και την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας. Και πιστεύω ότι την Παρασκευή θα πάρουν τις αποφάσεις τους με βάση αυτά τα δεδομένα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι θα έπρεπε να ρίξει εμπροσθοβαρώς χρήματα, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ναι, και μπορεί να είχαν τελειώσει και τα λεφτά. Επειδή κάποιος πρέπει να διαχειρίζεται και το ταμείο και να έχει μία εικόνα του πόσα χρήματα έχουμε».

Ανέφερε επίσης ότι «θα υπάρχει καινούργιο πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ” το οποίο θα επιτρέψει στους ενήμερους δανειολήπτες να λάβουν μία σημαντική οικονομική υποστήριξη για να μπορούν να πληρώνουν τα δάνειά τους».

Μητσοτάκης: Η πρώτη φορά που πήγα κόντρα στην Επιτροπή ειδικών

Μάλιστα αποκάλυψε τη μοναδική φορά που πήγε κόντρα στους ειδικούς: «Με δική μου απόφαση -ήταν η πρώτη φορά που έκανα κάτι κόντρα στις εισηγήσεις της Επιτροπής- έκανα κάτι πιο σκληρό από αυτό που μου ζητούσε η Επιτροπή. Έκλεισα για δύο εβδομάδες -τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιανουαρίου- την οικονομική δραστηριότητα, ώστε να προλάβω την όποια ενδεχόμενη επίπτωση της χαλαρότητας που φυσιολογικά υπήρχε τις ημέρες των γιορτών. Θεωρώ ότι εάν είχαμε κάποια τέτοια ένδειξη θα το είχαμε ήδη δει. Δεν το βλέπουμε, ευτυχώς. Και να σας πω γιατί δεν το βλέπουμε; Διότι στη μεγάλη πλειοψηφία οι πολίτες συμμορφώθηκαν».

Μητσοτάκης: Γνωρίζω τις δυσκολίες των ανθρώπων του Πολιτισμού

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι γνωρίζει τις δυσκολίες που περνούν οι άνθρωποι του Πολιτισμού. «Να γνωρίζουν όλοι οι συμπολίτες μας και οι ειδικές κατηγορίες εργαζόμενων ότι θα σταθούμε δίπλα στον καθένα και στην κάθε μία που έχουν ανάγκη. Μάλιστα η Κυβέρνηση απέκτησε και Υφυπουργό αρμόδιο για τα θέματα του σύγχρονου πολιτισμού. Νομίζω ότι ήταν κάτι το οποίο έπρεπε να γίνει για να υποστηριχθεί το εξαιρετικό έργο το οποίο κάνει η Υπουργός Πολιτισμού, η Λίνα Μενδώνη. Και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά το πόσο δύσκολα περνάνε ειδικά οι άνθρωποι του πολιτισμού, το πόσο «πλάτη» έχουν βάλει και το πόσο είναι παρήγορο ότι και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, μέσω άλλων καναλιών, μέσω online παραστάσεων, κρατούν ζωντανή τη δημιουργικότητά τους και δίνουν μία διέξοδο σε μία κοινωνία η οποία πάντα αναζητεί και θα πρέπει να αναζητεί τον πολιτισμό ως διέξοδο. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που επέλεξα να κρατήσω ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία τις ημέρες των εορτών και πιστεύω ότι κάναμε καλά, στείλαμε ένα μήνυμα ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που είμαστε πολύ περισσότερο χρόνο στο σπίτι το να διαβάσουμε, ως κοινωνία, λίγο περισσότερο μόνο καλό θα μας κάνει.

Πηγή: iefimerida.gr

4 σχόλια στο άρθρο “Μητσοτάκης: «Την Παρασκευή ελπίζω να έχουμε το πράσινο φως των ειδικών για να αρχίσουμε να ανοίγουμε την αγορά»

  1. Ο αλλος νταλκας!στελιος!!!

    - Edit

    Απαντήστε

    Αλλο νταλκα εχεις κυριακουλη!!
    Ο διαλογος με την τουρκια δεν θα γινει στην αγκυρα,στην πρωτευουσα,αλλα για πρωτη φορα στην Κωνπολη και απο το παραθυρο,εκει που θα συνεδριαζετε,θα βλεπεις την Αγια Σοφιά που εγινε τζαμί!
    Και θα βλεπεις τον χοτζα να βγαινει στο τζαμι,αργα σαν σουρουπω- νει και οταν θα πει το μπιρ αλλαχ,το στηθος σιγα να μην ματωνει!!
    Σε παιζει στα δακτυλα του,ο πιο εξυπνος πολιτικος που υπαρχει,ο σουλτανος!!
    Επι των ημερων σου,τζαμι ενα,η Αγιά Σοφιά,τζαμί δυο η Μονή της Χώρας!!
    Επι των ημερων σου το ουρουτσ ρεις,στις γραμμες Ροδου- ναυσταθμου Σαλαμινας!!
    Και αφου δεν ειδε καποια αντιδραση, ο ερντογαν,σε σερνει σε διαλογο!!
    Ξεκινα γρηγορα τις διαπραγματευσεις,γιατι αν καθυστερησεις,βλεπω το πατριαρχειο,τζαμι νουμερο τρια!!
    Και τον πατριαρχη που υπηρετησε στον τουρκικο στρατο,ως αξιωματικος,να ψελνει δεξια τω Υπερμαχω…και ζερβα ο μουεζινης το: σαν βγαινει ο χοτζας στα τρια τα τζαμια!!!
    Ελπιζεις τωρα να μιλησουν οι ειδικοι,για νανοιξεις την αγορα!!
    Την αγορα για ολη την ελλαδα και οχι για την Κοζανη!!
    Εδω μας φορτωνεις καμια 30 ρια κρουσματα παραπανω,για να το βουλωνουμε!!
    Τοσο υπευθυνος;τοσο μεγαλος πολιτικαντης;
    Και ο σουλτανος σε περι- μένει στην γωνια και οι Κοζανιτες θα ” τουρκεψουν” και θα σε περιμενουν διπλα στο καμπαναριο,αν μεχρι τοτε δεν εχει γινει μιναρες ημισεληνατος!!
    Οταν θα πας στην Κωνπολη να ντυθεις καταλληλα στα ” κοκκινα” ,θα σε αναλαβει η εθνικη ράφτρα!!
    ” τσολιαδακι θα γινώ
    Και θα φοραω φέσι”
    Χρώματος μπλέ;

  2. Ο αλλος νταλκας!στελιος!!!

    - Edit

    Απαντήστε

    ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ!!
    μπιρ Αλλαχ σημαινει : ενας ο Αλλαχ!bir!!
    Και ντορτ σημαινει: τεσσερα!dort!ντορτια που λεμε εμεις στο ελλαντα!!
    Για να δουμε τι θα φερεις,παιζοντας με τον σουλτανο;
    Εξαρες;αλτι;alti η δυο και ασσο!ικι βε μπιρ!iki ve bir;
    Iyi yolcuklar istanbul’ da basbakan!! ιί γολτζουκλαρ ισταμπουλ ντα μπασμπακαν!!!Καλο ταξιδι στην Κωνπολη πρωθυπουργε!!
    Istanbul: κωνπολη!!
    istanbul απο το: εις την πολη!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.