Ο φωτισμός και ο διαφωτισμός – Του Απόστολου Παπαδημητρίου



Τα Φώτα είναι από τια παλαιότερες γιορτές της Εκκλησίας. Κατ’ αυτήν πανηγυρίζεται η βάπτιση του Χριστού, την οποία ακολούθησε ο τριετής δημόσιος βίος Του, η διδασκαλία, το πάθος και η ανάστασή Του. Τα Θεοφάνεια ή Επιφάνεια, για τους χριστιανούς της Δύσης, σηματοδοτούν τον φωτισμό της ανθρωπότητας με την είσοδο του Θεού στην ιστορία της ανθρωπότητας. «Ο επιφανείς, Χριστέ ο Θεός, και τον κόσμον φωτίσας δόξα σει» είναι η φράση κατάληξης του απολυτικίου της γιορτής. Και ο λαός του Θεού έδωσε στη γιορτή το όνομα Φώτα, επειδή με την επιφάνειά του ο Χριστός φώτισε τον κόσμο. Σε ανάμνηση του γεγονότος της βάπτισης η Εκκλησία καθιέρωσε την ακολουθία αγιασμού των υδάτων, ο οποίος λαμβάνει επί αιώνες πανηγυρικό χαρακτήρα σε τόπους κοντά σε θάλασσα, λίμνη ή ποταμό. Την παράδοση αυτή σεβάστηκαν και οι κατακτητές μας, ακόμη και αλλόθρησκοι. Ο λαός του Θεού φρόντιζε να φέρει στον ναό σκεύος, για την παραλαβή του αγιασμένου ύδατος. Το χρησιμοποιούσε αυτό για τον αγιασμό όχι μόνο των μελών της οικογένειας, αλλά και των ζωντανών και των χώρων, ως τον βρωμερό στάβλο, για να έχουν τα πάντα την ευλογία του Θεού. Και διατηρούσε, με την προσθήκη νερού, απόθεμα προς χρήση καθ’ όλο το έτος. Και δεν έκρυβε την ικανοποίησή τους, που ο αγιασμός παρέμενε χωρίς αλλοίωση, ένδειξη ότι η πίστη μας είναι ζωντανή, σε αντίθεση με άλλες, ακόμη και χριστιανικές.

Κύλισαν αιώνες. Το αρχικά ενιαίο εκκλησιαστικό σώμα διασπάστηκε. Στη Δύση η ασκητική θεώρηση του βίου και οι παραδόσεις υποτιμήθηκαν στο έπακρο. Η νοησιαρχία υπό την επιρροή του φιλοσοφικού στοχασμού οικοδόμησε οίκημα με θεμέλιο όχι τη διδασκαλία του Χριστού. Η πίστη αλλοιώθηκε, η εικόνα του προσώπου παραμορφώθηκε. Οι συνέπειες υπήρξαν οδυνηρές. Η εν Χριστώ ελευθερία υποκαταστάθηκε από το φρικτό καθεστώς της φεουδαρχίας και την «ιερή εξέταση». Ο φωτισμός του Χριστού από τον, κατά γενική παραδοχή, σκοταδισμό του Μεσαίωνα. Και όταν η αυθαιρεσία έφθασε σε ακραίες εκδηλώσεις προκάλεσε την αντίδραση, η οποία εκδηλώθηκε με τη λεγόμενη θρησκευτική μεταρρύθμιση. Γνώρισμα αυτής δεν ήταν η αναζήτηση της χαμένης στον χώρο του δεσποτικού παπισμού αλήθειας, αλλά η αυθαίρετη πορεία με βάση όχι την παράδοση της αγνοημένης στη Δύση αρχέγονης Εκκλησίας, αλλά τις προσωπικές πεποιθήσεις και αντιλήψεις των μεταρρυθμιστών. Και η νέα πλάνη αποδείχθηκε χειρότερη από την πρώτη, όπως μαρτυρεί η πολυδιάσπαση στον χώρο των μεταρρυθμιστών και ο ακατάσχετος πολλαπλασιασμός των «εκκλησιών» στον χώρο τους! Καυχήθηκαν ότι στον «ορθολογισμό» οικοδόμησαν την «αληθινή» πίστη στον Χριστό. Γι’ αυτό και στάθηκαν ιδιαίτερα εχθρικοί και πολέμιοι των λαϊκών παραδόσεων, τις οποίες συλλήβδην απέρριψαν ως δεισιδαιμονίες του «σκοτεινού» παρελθόντος!

Η τραγικότητα του δυτικού χριστιανισμού έγκειται στη θεμελίωσή του στη νοησιαρχία και τον «ορθολογισμό», με τα οποία πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να πείσουν τους μη χριστιανούς να αποδεχθούν την πίστη του Χριστού, στην ουσία τη δική τους πίστη. Έτσι το οικοδόμημά τους, χωρίς θεμέλιο τον Χριστό, σαρώθηκε και έπεσε με πάταγο κατά την εποχή του λεγόμενου «διαφωτισμού». Είχε προηγηθεί, κατά τη λεγόμενη «αναγέννηση», η αμφισβήτηση της αυθεντίας του επί γης «αντιπροσώπου» του Θεού. Ακολούθησε η αμφισβήτηση του ίδιου του Θεού, ως Θεού της ιστορίας. Απωθήθηκε αρχικά στους «ουρανούς», ως Θεός αδιάφορος για τα πλάσματά του, για να οδηγηθεί στην ανυπαρξία, που διακήρυξε κατά τρόπο τραγικό ο Νίτσε με την κραυγή «ο Θεός πέθανε»! Οι «θεοκτόνοι» άνθρωποι καταστάθηκαν οι ίδιοι θεοί και ανέλαβαν να φωτίσουν τον κόσμο με τα δικά τους «φώτα», τα του «διαφωτισμού»! Και ο κόσμος πορεύεται έκτοτε με την αλαζονεία και την έπαρση των διαχειριστών του ανθρωποκτόνου πειράματος.

Καθησυχάζουν αυτοί τους λαούς ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ανησυχίας, καθώς αυτοί γνωρίζουν να διαχειρίζονται τις κρίσεις, που οι ίδιοι προκαλούν! Ο εγωισμός δεν επιτρέπει να αναφωνήσουν το του Γκαίτε: «Αχ! σπούδασα φιλοσοφία και νομική και ιατρική και, αλίμονο, θεολογία
με κόπο και μ’ επιμονή· και να ‘μαι ‘δω με τόσα φώτα, εγώ μωρός, όσο και πρώτα! (από τον μονόλογο του «Φάουστ»).

Από τα φώτα της Δύσης θαμπωθήκαμε και μεις, όταν, μετά από αιματηρές θυσίες, ξαναγευτήκαμε ψευδαίσθηση εθνικής ελευθερίας. Οι δυτικόπληκτοι ομογενείς μας, στη υπηρεσία των ξένων «προστατών» μας, μετέφεραν τα «φώτα» της Εσπερίας και στη χώρα μας, να μας ξεστραβώσουν, κατά τον Μακρυγιάννη. Ο λαός μας αντιστάθηκε στην αλλοτρίωσή του με όσες δυνάμεις καλλιέργησε υπό καθεστώς δουλείας. Τελικά φαίνεται να υποκύπτει αποδεχόμενος ως μοιραίο το «ανήκομεν εις την Δύσιν»! Πόσοι πονούν, που εφέτος δεν αγιάστηκαν τα ύδατα με πρόσχημα την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού; Στη γείτονα Τουρκία πάντως τα ύδατα αγιάστηκαν στον Βόσπορο και μέσω αυτών και όλη η θάλασσά μας.

Ας παρουσιάσουμε κάποια συμβάντα των τελευταίων ετών. Στη δεξαμενή των Αθηνών προσφέρεται ο σταυρός στον άθεο (;) πρωθυπουργό και στον τότε χωρίς εκκλησιαστικό ήθος δήμαρχο της Αθήνας, για να τον ρίξουν στα νερά, να αγιαστούν! Δεν το ζήτησαν εκείνοι. Πρόσωπα της Εκκλησίας τον πρόσφεραν φέροντάς τους ίσως σε αμήχανη θέση. Άλλη φορά σε ακριτική μας πόλη, ο τοπικός μητροπολίτης, πρόσφερε στον ίδιο πρωθυπουργό τον σταυρό να τον περάσει στον λαιμό του κολυμβητή που αψήφησε το κρύο και βούτηξε στα παγωμένα νερά. Σαν να είχε πέσει όχι για τον Χριστό των φώτων, αλλά για τον πρωθυπουργό. Αυτή η από την παλιγγενεσία διαχρονική υποταγή της διοικούσας Εκκλησίας στον Καίσαρα, κατέστησε αυτόν θρασύ. Τελευταία συνέπεια είναι η λήψη μέτρων, που θέτουν εμπόδια στο λειτουργικό έργο της Εκκλησίας. Τη θέλουν απλά ως θεραπαινίδα της Πολιτείας, ένα είδος φιλανθρωπικού σωματείου. Και τα μέτρα περιορισμού τυγχάνουν της επιδοκιμασίας των τηλεοπτικών και άλλων μέσων, τα οποία στοχοποιούν τους πιστούς ως επικίνδυνους για την υγεία του λαού μας. Και υπάρχουν και εκκλησιαστικά πρόσωπα που τα δέχονται όλα χωρίς να εκφέρουν την παραμικρή αντίρρηση! Βέβαια είναι και κάποιοι φανατικοί, που δίνουν αφορμές με την προκλητική τους στάση, από την οποία επωφελούνται οι πολέμιοι της Εκκλησίας.

Εφέτος δεν αγιάστηκαν τα ύδατα. Οι «καλικάντζαροι» δεν αποσύρθηκαν από το προσκήνιο της χώρας μας.

Χοροπηδούν και διαλαλούν την πραμάτεια τους. Μπορούμε, ως λαός, να κάνουμε και χωρίς Χριστό! Ο πλανήτης μας έχει πλημμυρίσει από φώτα! Είναι πλέον καιρός να πορευθούμε και μεις στον δρόμο της προόδου που άνοιξαν οι λαοί της Δύσης, οι «διαφωτισμένοι»! Πότε θα συναισθανθούμε το πνευματικό μας σκοτάδι;

«ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»

5 σχόλια στο άρθρο “Ο φωτισμός και ο διαφωτισμός – Του Απόστολου Παπαδημητρίου

  1. Ο διαφωτισμος και ο σκοταδισμος!!στελιος

    - Edit

    Απαντήστε

    Αχ! Τι κριμα!
    Επρεπε ολοι την ημερα των Θεοφανειων,Επιφανειων και Φώτων να βρισκομασταν στον Ναο και να ακουγαμε λογον παραμυθίας,παρηγορητικον,ιεροπατερικο,χριστοκεντρικον,αγαπητικον,απο χειλη του αντιδιαφωτισμου,λογον που αρχισε και εκλεισε με τα ανθωποειδη!!
    Καθολου θεοκτονος λογος!!
    Γλυκυς και μελισταλακτος!!
    Και μετα απο τους ασπασμους και τα: καλη φωτιση!καλη φωτιση!
    Υπο το πατερικον και αγρυπνο ομμα του χρυσο- στόμου πατρος,του μελιρρυτου ποταμου με λογια: τα ανθωποειδη!!
    Και μετα στο σπιτι για φαγητο κρατωντας στα δακτυλα του ενος χεριου τον αγιασμο εκ χειρων αγιασμενων ,αφου πρωτα αποκαλεσε τους ανθρωπουςανθρωποειδη!!
    Ποιος ειναι ο θεοκτονος,ο διαφωτισμος η ο σκοταδισμος των λεγοντων: τα ανθρωποειδη!!
    Υπαρχουν καλικαντζαροι καθ ολην την διαρκειαν του ετους και το δωδεκαημερον γινονται πιο οργισμενοι,πιο “τα ανθρωποειδη”
    Αν δεν υπηρχε ο δια- φωτισμος,το καμπαναριο του Αγιου Νικολαου θα ηταν σημερα,μιναρες,μπουρτζ χαλιφα!!
    Και στην πλατεια θα παίζονταν ο ” καραγκιοζης,ο αντιδιαφωτιστης”
    Και αλλοι καραγκιοζηδες με κοκκινο σκουφακι και στραβη την ημισελινο,θα βλεπαν τον χατζη- αβατη( τουρκικη λεξη: χατζη κυνηγο- av: το κυνηγι),τον κακομοιρη,δουλοπρεπη,κολακα και τον χατζη- μεμετη( χατζη+ μεχμετ= μωαμεθ)
    Μηπως και ο θουριος του διαφωτιστη Ρηγα ειναι θεοκτονος;
    Που μιλαει για τον ξεσηκωμο των ελληνων;
    Μαλλον σας ενοχλουν οι στιχοι: να σφαξουμε τους λυκους,που στον ζυγο βαστουν,και χριστιανους και τουρκους,σκληρα τους τυρανουν;
    Η ενοχλει εσας τους αναλλοιωτους,το παρακατω του θουριου:
    Βουλγαροι κι αρβανητες
    Αρμενιοι και ρωμιοι
    με μιαν κοινην ορμη
    για την ελευθερία να ζωσωμεν σπαθι,
    πως ειμαστε αντριωμενοι παντου να ξακουσθει..
    Μηπως σας ενοχλει το παρακατω,παλι απο τον θουριο και ειναι θεοκτονο;
    ελατε με εναν ζηλο,σε τουτον τον καιρο
    να κανωμεν τον ορκον,
    Επανω στο σταυρον!!
    Μηπως σας ενοχλει το θεοκτονο του Κοραη,του πρωτομαστορα του διαφωτισμου:
    Δια τι τοση ακαρπια απο τον τοσον καρποφορο της θρησκειας σπόρον;
    Διοτι εσπειρετο εις λαον απαιδευτον. απο ιερατειο απαιδευτον!!!
    Εμεις συναισθανομαστε το πνευματικο ΦΩΣ,απο το σχολειό ακομα,ως συντοπιτες του Ρηγα μας,τρεις εικονες κρεμονταν( στον τοιχο) πανω απο τα κεφαλια των αγαπημενων μας δασκαλων!!
    Του Χριστου και εκ δεξιων και εξ ευωνυμων,του Ρηγα μας και του Κοραη μας!!
    Και το νομισμα για τα 200 χρονια απο την εναρξη της επαναστασεως,ειναι μια γκραβουρα του Θεοφιλου( αλλος πατριωτης μου για λιγα χρονια,ζωγραφιζε στην Ανακασια,στους προποδες του Πηλιου) και ειναι ζωγραφισμενη η Ελλαδα,ημιθανης,λαβωμενη και εκ δεξιων και εξ ευωνυμων παλι οι μεγαλοι διαφωτιστες,Κοραης και Ρηγας,προσπαθουν να την α ν α σ τ η σ ο υ ν!!
    Ας γραφει ο καθενας ο,τι θελει,υπαρχει και ο Βολταιρος,αλλα για μας που μεγαλωσαμε στο χωριο μου ” παρεα με τον Ρηγα” δεν τον αφηνουμε απροστατευτο με τα αδυναμα φτερα μας τον αγκαλαζουμε και αυτον και τον Θουριο του!!
    Αν δεν υπηρχε ο διαφωτισμος,στο καμπαναριο- μιναρε θα ανεμιζε μια κοκκικη σημαια με ισια σαν κυπαρισσι ημισελινο!!
    Μπερδεψαμε “τον θεοκτονο διαφωτισμο” με την θεοκτονο υποκρισια και τον ραγιαδισμο και με κηρυγματα οχι θεοκτονα,αλλα θεο-αγαπητικα,τυπου: τα ανθρωποειδη!!
    Ο διαφωτισμος ανοιξε τα ματια,τον νου και ο ορθολογισμος θα βρει το εμβολιο που θα σωσει την ανθωποτητα!!
    Οι καλικαντζαροι πριονιζουν το δενδρο της λογικης,διαφωτισμου και ανορθολογισμου…
    Ο διαφωτισμος των υποκριτων!!
    Χωρις εισαγωγικα!!

  2. Ο διαφωτισμος και ο σκοταδισμος!!στελιος

    - Edit

    Απαντήστε

    ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
    Μπερδευτηκα με το σελινο και το δικταμο και τα πορτοκαλια που πουλουσε ο ανθρωπος μεσα στην βροχη και το κρουσταλλωμενο κρυο και ανθρωποι του θεοκτονου διαφωτισμου με χειροπεδες τον σερνουν απο τον Αννα στον Καιαφα,απο την δικη της νυρεμβεργης,στους στρατιωτικους δικαστες της δικης των εξι,λες και πιασαν τον εγκληματια του αιωνα,τον ηθικο αυτουργο της διασπορας του κορονοιου!!
    Παιδια και αυτοι του θεοκτονου διαφωτισμου και του ορθολογισμου;
    Ο διαφωτισμος και ο ” φωτισμος,” των φαρισαιων και υποκριτων και των ” σφαξε με αγα μου ν (α) αγιασω”
    ” Θ αφησουμε αυτον τον κοσμο ακριβως ετσι οπως τον βρηκαμε: ανοητο,αδικο και κακό”
    Βολταιρος!!
    ” ξερεις απο τι πεθανε η μητερα Πεγκ;απο το σκοταδι.”
    Σαμουελ Μπεκετ,ιρλανδος συγγραφεας,νομπελ 1969
    ” υπηρχε ενα χερι στο σκοταδι και κρατουσε μαχαιρι( χειροπεδες,λογω επικαιροτητας)
    Neil Gaiman,βρετανος συγγραφεας!!
    ” απο φυσικου της η μαυριλα πρεπει να’ ναι και κλεπταποδοχος”
    Ελυτης( ΣΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΝ)

  3. Ο «Διαφωτισμός» θέλησε να είναι ένας συνεπής μηδενισμός, άρνηση κάθε «νοήματος» (αιτίας και σκοπού) της ύπαρξης, του κόσμου, της Ιστορίας.

  4. Ο διαφωτισμος και ο σκοταδισμος!!στελιος

    - Edit

    Απαντήστε

    Απευθυνομαι σε σενα που αποκαλεσες τον Διαφωτισμο: συνεπη μηδενισμο!!
    Διαβασε το παρακατω κειμενο και ισως καταλαβεις,τι ειναι Διαφωτισμος και τι σκοταδισμος των παραεκκλησιαστικων και των διαχρονικα υποκριτων που εν ονοματι του Θεου ,αιματοκυλισαν την ανθρωποτητα με τους μεγαλυτερους ανθρωποκτονους πολεμους της Ιστοριας ,τους θρησκευτικους πολεμους!!
    “Απευθυνομαι σε σενα,Θεέ,που δημιουργησες ολα τα οντα.
    Κανε ,αυτοι που αναβουν κερια με το φως της ημερας για να σε λατρεψουν να ανεχονται αυτους που αρκουνται στο φως του ήλιου Σου!
    Κανε, αυτοι που φορουν ασπρο ρασο για να σου δειξουν την αγαπη τους ,να μη μισουν αυτους που σε αγαπουν το ιδιο,φορωντας μαυρο ρασο!!
    Βολταιρος!!
    Στο παραπανω που βλεπεις τον συνεπη μηδενισμο;( λες και υπαρχει ασυνεπης μηδενισμος), που βλεπεις αρνηση της υπαρξης,του κοσμου,της Ιστοριας;
    Απο την μια μερια,ο καθαρος λογος του Βολταιρου και απο την αλλη μερια,τα ψευτικα κηρυγματα ,τα οργισμενα κηρυγματα,τα ζητω! ζητω!οι εξουσιες,η χωροφυλακη και τα κηρυγματα που αποκαλουν δημιουργηματα του Θεου: ανθρωποειδη!!
    Και τα κηρυγματα των αμβροσιονιστων που αφοριζουν ανθρωπους και ψεκαζονται με κολονιες,για να υποβαθμισουν την επιστημη,αλλα τρεχουν σαν βρεγμενα γατάκια,να καταλαβουν καψουλες και Μ.Ε.Θ!!
    Ποιοι σκοτωνουν τον Θεό;ο Βολταιρος και ο Κοραης και Φεραιος;
    Το ειπε ο Ανθιμος,ο Επισκοπος Αλεξ/πολεως,μια φωνη βοώντος στην ερημο των φαρισαιων και υποκριτων!
    Τι ειπε;
    ” σκοτωσαμε τον Θεο με τα οργισμενα και ψευτικα κηρυγματα μας!!
    Μονο τον Θεο;
    Τα παρακατω ειναι ονοματα δασκαλων του Γενους!
    Αυτοι ποτισαν το δενδρο της ελευθεριας με τις ιδεες τους και καποιοι με το αιμα τους!
    Και Ω! Της υποκρισιας σας και του σκοταδισμου!!
    Ολοι ειναι εκπροσωποι του ελληνικου διαφωτισμου ,συνεχεια του Ευρωπαικου Διαφωτισμου!!
    Και οι δασκαλοι του Γενους,συνεπεις μηδενιστες;
    Θα ζωντανεψουν οι δασκαλοι σας στο Δημοτικο Σχολειο και θα πιασουν την βεργα…
    Παμε!
    Ευγενιος Βουλγαρης!
    Νεοφυτος Δουκας!
    Θεο- φιλος Καίρης!
    Δημητριος Φωτιαδης- Καταρτζης!
    ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ!!!
    ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ!!!
    Κωνσταντινος Κούμας!!!!!
    Κωνσταντινος Βαρδαλαχος!
    Μηνας Μηνωιδης!!
    Ιώσηπος Μοισιοδακας!!!
    Κωνσταντινος Οικονομου ο εξ Οικονόμων!!!
    Θεοκλητος Φαρμακιδης!!!
    Φωτιαδης Λαμπρος!
    Ψαλίδας Αθανασιος!!!!
    Ποιοι ηθελαν απαιδευτο τον λαο σε χρονους που παντα τα’σκιαζε η φοβερα και τα πλακωνε η σκλαβιά;
    Ο Διαφωτισμος η ο σκοταδισμος;
    Ο Κοραης,ο Ρηγας; η οι σκοταδιστες;
    Σκοταδιστες,ολοι που αφορισαν Αγωνιστες και ανθρωπους του Πνευματος και ταυτιστηκαν με τους πολιτικους δυναστες,απ αρχης του Ελληνικου Κρατους μεχρι σημερα!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.