Γιόγκα: Γυμναστική ή θρησκεία; Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου



Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου:

Διαβάζοντας πριν λίγο καιρό το περιοδικό GEO που μοιράζεται μια φορά το μήνα μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» βρήκα ένα αφιέρωμα στη γιόγκα εμπλουτισμένο και με πολλές φωτογραφίες. Φυσικά περίμενα να διαβάσω αυτά που ακούω από αυτούς που ασχολούνται με την γιόγκα, που τελευταία αυξάνονται πολύ και στην Ελλάδα, και αυτά που τύχαινε να ακούσω στα ΜΜΕ. Ότι δηλαδή είναι ένα διαφορετικό είδος γυμναστικής με πολλά οφέλη στην υγεία και στο μυαλό. Αυτά που διάβασα όμως έλεγαν και πολλά άλλα πέρα από αυτά !

«Τον 21ο αιώνα η γιόγκα έχει γίνει παγκόσμια επιχείρηση. Μόνο οι Αμερικανοί ξοδεύουν κάθε χρόνο περισσότερα από 16 τρισεκατομμύρια για μαθήματα και εξοπλισμό… Ενώ οι χριστιανικές εκκλησίες στις ΗΠΑ χάνουν συνεχώς μέλη, στη γιόγκα υπάρχει αδιάκοπη προσέλευση. Κάποιοι θέλουν απλώς να απαλλαγούν από τους πόνους που έχουν στην πλάτη, άλλοι να ικανοποιήσουν τις πνευματικές αναζητήσεις τους…». Και μόνο από τα λόγια αυτά καταλαβαίνουμε ότι η γιόγκα δεν είναι απλώς γυμναστική, αλλά έχει θρησκευτικές προεκτάσεις.

Το GEO πήρε συνέντευξη από τον Δρ M. Singleton που ασχολείται στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου εδώ και χρόνια με την γιόγκα κι έχει γράψει και αρκετά βιβλία. Λέει λοιπόν ο Δρ Singleton : « Η γιόγκα ξεκίνησε από την Ινδία και αρχικά ήταν μόνο διαλογισμός. Τον 11ο αιώνα αναπτύχθηκε η Hatha Yoga οποία συνδύαζε την αναπνοή και τον διαλογισμό με συγκεκριμένες ασκήσεις γυμναστικής, αυτές που γνωρίζουμε και σήμερα εμείς σαν γιόγκα.

Αυτή η γυμναστική χρησίμευε για να μπορούν να διαλογίζονται για πολλή ώρα. Πολύ αργότερα, αρχές του 20ου αιώνα, άρχισαν οι Ινδοί δάσκαλοι να τονίζουν τα οφέλη αυτής της γυμναστικής για την υγεία και ξύπνησαν το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων και των Αμερικανών».

Βλέπετε λοιπόν το ωραίο μάρκετινγκ που εφαρμόζει η γιόγκα ; Προσαρμόζεται και παρουσιάζεται ανάλογα με το τι θέλει ο κόσμος. «Στη γιόγκα ενυπάρχει η αλλαγή» είναι το σλόγκαν. Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί ήθελαν μια γυμναστική που να κάνει το σώμα δυνατό και υγιές και κρατάει καθαρή τη σκέψη. Αυτό ακριβώς παρουσιάστηκε ότι πετυχαίνει η γιόγκα. Νομίζω ότι και οι μεγαλύτερες ιδιοφυίες του μάρκετινγκ θα υποκλινόντουσαν μπροστά στους ελιγμούς της γιόγκα !

«Ο ινδουισμός είναι αναμφίβολα το λίκνο της γιόγκα. Η άποψη ότι η γιόγκα ανήκει σε μια θρησκεία είναι και από ιστορική σκοπιά λανθασμένη. Η γιόγκα ήταν πάντα ανοιχτή σε όλους».

Δηλαδή η γιόγκα, που πιστεύω να καταλάβατε ότι τελικά είναι κυρίως θρησκεία με βοηθητική τη γυμναστική, δεν είναι θρησκεία με στεγανά όπως ας πούμε το Ευαγγέλιο. Είναι κυρίως ινδουισμός που παίρνει στοιχεία από όλους, βουδισμό, Ισλάμ , πολυθεϊσμό, ειδωλολατρία … με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνεις σε ποια θρησκεία ανήκουν. Μα μήπως αυτό δεν είναι που θέλουν να πετύχουν οι μεγάλοι αυτού του κόσμου, μια θρησκεία που να είναι μίγμα όλων των θρησκειών ;

Στην ερώτηση του GEO «γιατί η γιόγκα γνωρίζει τέτοια επιτυχία ;» Απάντησε ο Δρ. Singleton «Στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις χρειάζονται ένα τρόπο για να χαλαρώνουν από το άγχος και θέλουν να νοιώθουν ότι συνδέονται με κάτι πραγματικό και βαθύ. Η γιόγκα ικανοποιεί τις πνευματικές αναζητήσεις στις σύγχρονες κοινωνίες».

Αφού στην Δύση παρουσίασαν στους ανθρώπους ο Καθολικισμός και ο Προτεσταντισμός ένα παραμορφωμένο Χριστό που φυσικά δεν ξεδιψάει την ανθρώπινη ψυχή, ήταν φυσικό να επιδιώξουν οι άνθρωποι να ξεδιψάσουν με το θολό νερό της γιόγκα και με άλλα θολά νερά.

Στην Ελλάδα όμως που έχουμε το γάργαρο και κρυστάλλινο νερό της Ορθόδοξης Πίστης μας δικαιολογούμαστε ; Α συγγνώμη, ξέχασα ότι στην Ελλάδα παρουσιάζεται η γιόγκα μόνο σαν γυμναστική.

20 σχόλια στο άρθρο “Γιόγκα: Γυμναστική ή θρησκεία; Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

  1. Καινούριο μαγαζάκι,μοντέρνο και φανταχτερό,λογικό να παίρνει την πελατεία,κύριε Παπαδόπουλε!Για να γίνεις ανταγωνιστικός,πρέπει να ανεώσεις την πραμάτεια σου!Ετσι λειτουργεί η αγορά!

  2. “Μιση ώρα διαλογισμός την ημέρα είναι απαραίτητος.
    Εκτός αν είσαι πολύ απασχολημένος,οπότε χρειάζεται μια ώρα”
    Saint Francois de Sales! 1567-1622.Γαλλος Επίσκοπος και Αγιος!!
    Τι να πούμε και εμεις τώρα….

  3. Αφού στην Δύση παρουσίασαν στους ανθρώπους ο Καθολικισμός και ο Προτεσταντισμός ένα παραμορφωμένο Χριστό που φυσικά δεν ξεδιψάει την ανθρώπινη ψυχή, ήταν φυσικό να επιδιώξουν οι άνθρωποι να ξεδιψάσουν με το θολό νερό της γιόγκα και με άλλα θολά νερά.

    Σας συγχαίρω κ. Παπαδόπουλε εκφράζετε την ορθόδοξη εκκλησιολογία.

  4. Ὁ περισσότερος κόσμος ὅταν ἀκούει «γιόγκα» βάζει στό νοῦ του ὅτι πρόκειται γιὰ «γυμναστική». Δυστυχῶς ἡ γυμναστική γιόγκα δέν εἶναι καθόλου ἀθώα. Ἡ Γιόγκα εἶναι ὁ προθάλαμος γιά τόν Διαλογισμό
    Διαλογισμός: Μια επικίνδυνη πρακτική
    Του Κωνσταντίνου Ψαρά, πρώην οπαδού τού “Υπερβατικού Διαλογισμού” https://emmadimitris.blogspot.com

  5. Ποιος πιστεύει πως όταν κάποιος μένει ακίνητος σε μια συγκεκριμένη σταθερή θέση σώματος, αυτό είναι γυμναστική ; Και την ώρα που μένει ακίνητος να λέει το ”om” ; Το ”om” είναι μία φράση του διαλογισμού που ονομάζεται mantras και είναι μαγική συλλαβή, που επαναλαμβάνεται πολλές φορές.
    ο μεσαιωνικός

  6. Ορθόδοξη "γιόγκα"

    - Edit

    Απαντήστε

    Ο κορονοιος εδειξε οτι οι βασιλιαδες ειναι εντελως γυμνοι και βαθμους” ιεροσυνης “στην γιογκα θα εφευρουν για να επιβιωσουν…..
    Ειναι πολλα τα λεφτα…..

  7. Ορθόδοξη "γιόγκα"στελιος

    - Edit

    Απαντήστε

    Σημασια εχει αυτο το γαργαρο και κρυσταλλινο νερο του Χριστου να το μεταφερουν στους ανθρωπους ικανοι και αξιοι και οχι οργισμενοι “πνευματικοι πατερες” που το κρυσταλλενιο νερο στα χειλη τους γινεται βορβορώδες!!
    Υπηρχε ενας επισκοπος, τωρα ειναι τεως,ο οποιος επινε μεγαλες ποσοτητες του γαργαρου νερου και σε ανυποπτο χρονο: χωριζε τον ελληνικο λαο σε εθνικοφρονες και μιασματα,σε ελληνες και κομμουνιστες,λες και οι κομμουνιστες δεν ειναι ελληνες,σε ανθρωπους και ρομα,λες και οι ρομά δεν ειναι ανθρωποι και πινοντας παλι το κρυσταλλινο νερο,παλι ο χωρισμος σε ανθρωπους και μεταναστες,λες και οι μεταναστες δεν ειναι ανθρωποι,σε ανθρωπους και ομοφιλοφιλους,λες και οι ομοφιλοφιλοι δεν ειναι ανθρωποι και πινοντας μπολικο γαργαρο νερο,ειπε το αμιμητο,: η χρυση αυγη,η ελπιδα του εθνους!!
    Βεβαια αυτος επι χουντας,ο νερουλος,επειδη ξεξιψασε απο το αληθινο νερο του Χριστου,διοριστηκε στρατιωτικος ιερεας στην Μακροννησο,για να ξεδιψουν οι κομμουνιστες με τον καθάριο λογο του,εκει τοσο ξεδιψασμενος που εκανε εθνικη και θρησκευτικη και ηθικη διαπαιδαγωγηση στους κομμουνιστες και οι κομκουνιστες ειχαν καθε πεμπτη,ενα θεατρο σκιων,να γελασει και λιγο το πικραμενο χειλακι τους!!
    Ο αρχιερεας της χουντας,ο αρχι- ιερωνυμος και οι αλλοι οι δεσποταδες,ξεδιψασμενοι με το νερο του Θεου,ευλογουσαν τους δικτατορες,ταυτιζαν οι μολυσμενοι,την Παναγια με την γυναικα του παπαδοπουλου( δυο Δεσποινες ελεγαν: μια στον ουρανο και μια στην γη,Δεσποινα λεγαν την γυναικα του παπαδοπουλου και πινοντας παλι απο το φρες νερο του Χριστου,αποκαλουσαν τον δικτατορα,σωτηρα του εθνους!!
    Τωρα θα πεταχτει καποιος και θα πει:” διορθωνε τον ιερεα”
    Που ελεγε ο Χρυσοστομος,το ελεγε ομως τον τεταρτο αιωνα ,στις αρχες του χριστιανισμου!!
    Που να ηξερε ο δόλιος τι θα γινοταν απο τον 4ο αιωνα και μετα!!
    Που να ηξερε οτι θα ακολουθησουν οι πιο φονικοι πολεμοι του κοσμου,οιμθρησκευτικοι πολεμοι!!
    Αφου στα χρονια του και υπηρχε τοση φαγωμαρα….
    Απο το 325( Α’ οικουμενικη Συνοδος), μετο καλημερα που ελεγε ενας επισκοπος,αιρετικος,με το “καλημερα “που ελεγε ο Πατριαρχης Αγιος Ιωαννης ο Χρυσοστομος, τον κυνηγησαν και πεθανε κυνηγημενος στην εξορια!!
    Και εχουμε και αλλους ξεδιψασμενους ,αποτο νερο του Θεου,στην περιοχη μας μερια,τοσο ξεδιψασμενοι,που αποκαλουν με κηρυγματα αγιοπατερικα,χριστοκεντρικα,αγαπητικα,παρηγορητικα,τους ανθρωπους: ανθρωπιειδη και την Βουλη των ελληνων: βοθρο!
    Και για να σπασει η μονοτονια ριχνει και κανενα: ζητω η χωροφυλακη ,σε ηχο πλαγιο του δευτερου,για να μην ξεχναμε την γενια μας,την καταγωγη μας!!
    Εγω ειμι το υδωρ της ζωης απο την μια μερια και απο την αλλη: εμεις ειμαστε το βορβορώδες νερο!!!
    Ποια η ψυχολογια των μαναδων που ακουνε απο καθαρα,γλυκα,μελιρρυτα ” χειλη” πνευματικου,να αποκαλει τα παιδια τους: ανθρωποειδη;
    Με ολα τα παραπανω που ακουνε και βλεπουν οι ανθρωποι,οχι μονο γιογκα θα κανουν,αλλα θα διαλογιζονται ομαδικα στους δρομους και στις πλατειες!
    Ηλθε και ο κορονοιος και η ανυπαρξια των παραπανω εγινε πιο ηχηρη!!
    Ως βασιλεις ξεγυμνωθηκαν απο την πρωτοκαθεδρια της επιστημης και μαλλον αν εχουν λιγη τσιπα,πρεπει να βρουν λιγο χρονο για διαλογισμο την ημερα,οπως ειπε ο Αγιος Φρανσουαμτης γαλλιας!
    Επισκοπος και Αγιος!!
    Και αυτο το: οι καθολικοι και προτεστεντες παραμορφωσαν το προσωπο του Χριστου και οι ορθοδοξοι ριχτηκαν στην γιογκα;
    Μονο Αινστάνειος νους μπορει να το εξηγησει!!
    Εδω αξιζει να γραφτει το ποντιακο γνωμικο: αλεπον τρωει και η ζεπιρα πρεσκεται!!!
    Σταματαω εδω γιατι θελω να ξαναδιαβασω και να σχολιασω,αυτο που ειπε,η υφυπουργος της μεταναστευτικης πολιτικης,η Βουλτεψη: διπλα στους ανθρωπους ζουνε οι ρομά!!
    Τιτλος βιβλιου: οταν οι πολιτικοι και θρησκευτικοι υποκριτες,οι ξεδιψασμενοι με τον κρυσταλλινο λογο του Χριστου,μας ξεδιψουν με τον βορβορώδη λογο τους!!!

  8. Ορθόδοξη "γιόγκα"στελιος

    - Edit

    Απαντήστε

    Κυριε Παπαδοπουλε γνωριζω οτι ειστε καλοπροαιρετος και θα μου πειτε οτι υπαρχουν και οι εξαιρεσεις!
    Το γνωριζω,εγκρινω και επαυξανω,αναφερθηκα στις γενικευσεις,γιατι καποιοι νομιζουν πως ολα πανε “πριμα” στον χωρο των Εκκλησιων!!
    Η γιογκα δεν ειναι το “απλωμα και το μαζεμα των χεριων” με διαλογισμο,αλλα το απλωμα και το μαζεμα του νου,διαλεγομενος με την αληθεια και το φως της μερας!!
    Την νυχτα ξερουμε πως γινονται τα φοβερα και μεγαλα εγκληματα!!
    Μια νυχτα που γιορταζε ο Αγιος Βαρθολομαιος στο Παρισι,χριστιανοι
    καθολικοι για να τον τιμησουν,κατεσφαξαν στα σκαλοπατια του πανυγηριζοντος ναου,30.000 χριστιανους Ουγενοτους!!
    Μηπως δεν εχει δικαιο ο Δαλαι Λαμα,ο ενας απο τους δυο εκπροσωπους του Λαμαισμου που αναμεσα στα σοφα του γνωμικα λεει και το περιφημο:ο υπνος ειναι ο καλυτερος διαλογισμος;
    Μαλλον εννοουσε τον ” υπνο” της νυκτος!!!
    Μηπως ο ιδιος δεν γνωριζει,τι εγινε την Νυχτα του Αγιου Βαρθολομαιου και το ξερουμε μονο εμεις,απο την ιστορια γυμνασιου;
    Και αυτος εχει δυο ματια μεγαλα και δυο αυτια δυνατα που ακουει και βλεπει,τι γινε ται στην ” χαμένη Ατλα- ντίδα”
    Α! Αυτος!δεν ειναι χριστιανος,δεν γεννηθηκε,φυτρωσε στις πετρες του Θιβετ!!
    Καλυτερα θα ηταν στην αρχη του χωριου και της πολης,να υπηρχε μια στερνα με το κρυσταλλινο νερο του Χριστου και να ξεδιψανε οι διψασμενοι,παρα τα αληθινα Του λογια ,να τα ακουμε απο ανθρωπους που εχουν ” βουλιαξει” στις στερνες των λασπο- νερων της υποκρισιας!!
    Ειναι δυνατον ενας Ιεραρχης να επικοινωνει με τον Θεο,να “διαλεγεται” με τον Θεο και να αποκαλει τους ανθρώπους: ανθρωποειδη; η ο αλλος Ιεραρχης να αποκαλει τους ανθρωπους: μιασματα; και ο αλλος Ιεραρχης να ταυτιζει την Παναγιά με την Δεσποινα του δικτατορα;
    Συμφωνειτε με τους παραπανω τρεις Ιεραρχες η με τους τρεις Ιεραρχες που σπουδασαν ολες τις επιστημες και τα αρχαια ελληνικα και τα μαθηματικα και την ιατρικη και την ρητορικη( δικηγορικη) και την θεολογικη και μετα ντυθηκαν το τιμημενο ρασο,στο τελος,συναισθανομενοι το βαρος του …εργου του Λευιτου,διακονου του Χριστου;

  9. ΡΩΣΙΑ: Η Τατιάνα Γκορίτσεβα διηγείται την μεταστροφή της από την γιόγκα στον Χριστό

    Ὁ φίλος μου Β. [ὁ ὁποῖος καί τήν ὁδήγησε στή yoga] ἐργαζόταν σ᾽ ἕνα σταθμό Πρώτων Βοηθειῶν. Μιά φορά μοῦ διηγήθηκε, ὅτι στή διάρκεια μιᾶς στοχαστικῆς περισυλλογῆς εἶδε, στήν ὄχθη τῆς λίμνης, ἕνα μεθυσμένο νά πέφτη μέσα καί νά κινδυνεύη νά πνιγῆ. Ὁ Β. σκέφθηκε, ὅτι δέν ἦταν δυνατόν νά διακόψη τό στοχασμό του καί ὁ ἄνθρωπος πνίγηκε.
    Ἡ διήγησι αὐτή τοῦ φίλου μου σήμανε τό τέλος τῆς φιλίας μας. Μέ ἔκανε νά φρίξω».
    Ἀρχιμ. Ἰωάννου Κωστώφ Ὁ Ἧχος τῶν Θεϊκῶν Βημάτων
    ἐκδ. Ἅγ. Ἰωάννης ὁ Δαμασκηνός Ἀθήνα 2011

    1. …Και από τότε που έγινε χριστιανή,όπου βλέπει μεθυσμένο Ρώσο,πέφτει στα νερά για να τον σώσει!Γιαυτό έχουν μειωθεί ραγδαία οι θανάτοι μεθυσμένων Ρώσων από πνιγμό!Και ζήσαν οι μεθυσμένοι Ρώσοι καλά και οι χριστιανοί που τους σώζουν καλύτερα!

      1. Ποσο ψευτες!ποσο απατεωνες!πνιγηκε καποιος,γιατι ο αλλος δεν διεκοψε τον στοχασμο!
        Και ο φιλος του εγινε αρχιμανδριτης….δηλαδη Ρασπουτιν να κατασκοπευει τις αλλες θρησκειες…απλα να ρουφ……ει!!
        Και ολους αυτους τους φταει ο διαφωτισμος και ορθολογισμος!!
        Ανθρωπακια!καλικαντζαροι που πριονιζετε το δενδρο της λογικης!
        Θα γλυτωσουμε απο τον κορονοιο με τετοιους σκοταδιστες!!!

        1. Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου,στις 11.07.2020,στην παραλία Stanley Beach,στην περιοχή Al-Adscha,δέκα άτομα πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να σώσουν ένα παιδί που κινδύνευε!Δεν τα κατάφεραν γιατί τα ρεύματα στην περιοχή είναι πολύ δυνατά και ο βυθός βραχώδης!Τι σημαίνει αυτό;Οτι η μουσουλμανική θρησκεία ήταν η αιτία για την αυτοθυσία αυτών των ανθρώπων;Αν ναι,καιρός να γίνουν μουσουλμάνοι η Τατιάνα Γκορίτσεβα και ο ανώνυμος που αναφέρει το παράδειγμά της!Ενας άνθρωπος-γομάρι,παραμένει και συμπεριφέρεται σα γομάρι ασχέτως θρησκείας!Και ένας Ανθρωπος είναι Ανθρωπος,άσχετα από ποιόν Θεό (η μη) λατρεύει!Ακατανόητο,όμως, για τους καθ’ ημάς χριστιανούς,βεβαίως!Πόσο εγωιστές και πόσο πορωμένοι!

  10. Ο ηχος της υποκρισιας!!στελιος

    - Edit

    Απαντήστε

    Ειναι δυνατον ενας ανθρωπος και δη κληρικος,να επικαλειται την μαρτυρια,μιας ρωσιδας,ονοματι τατιανας,μαλλον μυθομανους, για να προσβαλλει αλλα θρησκευματα και εδω τον διαλογισμο και την γιογκα; και να θεωρει μυθευματα και αποκυηματα φαντασιας,ως αξιοπιστες πηγες;
    Ειναι δυνατον να πνιγεται ενας ανθρωπος και ο φιλος της να στοχαζεται παθητικα;
    Ποιος ειναι πιο επικινδυνος ανθρωπος η μυθομανης η αυτος που εγραψε στο βιβλιο του φανταστικα και γελοιοδεστατα!!
    Ξεπερασε και την φαντασια του Ασίμωφ!
    Και ολα αυτα για λιγη αναγνωρισιμοτητα απο αυτους που ζητιανευουν το ” θαυμα” και αυτους που δεν ανεχονται το διαφορετικο!
    Γιαυτο σχολιασα ειρωνικα στο προηγουμενο σχολιο μου,πως αυτος που αρνηθηκε την βοηθεια,εγινε ” αρχιμανδριτης”
    Εφριξε γιαυτο που εκανε ο φιλος της και αρνηθηκε την γιογκα!!
    Δυο φορες πονηρος ο ” αρχιμανδριτης!
    Μια γιατι πιστεψε μια τατιανα απο την ρωσια και δευτερη γιατι καταδικαζει εναν ανθρωπο που δεν γνωρισε,ως απαθη και αμετοχο, μπροστα σε ενα τραγικο συμβαν!!
    Η τατιανα ξεμπροστιασε τον φιλο της και ο ” αρχιμανδριτης” τον εκανε βουκινο μεσα στο βιβλιο του!!
    Αληθεια στον ” συγγραφεα του παραμυθιου” γιατι δεν ειπε και το ονομα του απαθους φιλου της και ειναι ο Β
    Σε ενα αλλο βιβλιο που θα γραψει ο παραμυθας,θα ξερουμε το ονομα του φιλου της ολοκληρο και η φιλη του θα ειναι η Τ
    Αυτο το βιβλιο ο φαντασιοπληκτος να το στειλει σ αυτους που κανουν γιογκα και τους προσβαλλει και θα του πουν: ο ηχος των θεικων βηματων ακουγεται μεσα σου,παραφραζοντας ενα γνωμικο του ινδουισμου: ο ηχος των κυματων ακουγεται μεσα σου!!
    Η Τατιανα Γκοριτσεβα και ο Β!!
    Η Τατιανα απαλλασσεται λογω “μεγαλης αγαπης” στον φιλο της και ο ” “αισωπος” λογω μωρίας!!!
    Ποσο φθηνοι!ποσο δειλοι!ποσο ανθρωπακια!!
    ποιος ρασπουτιν,ποιος τετζελ,μικρα ανθρωπακια καταδικαζουν ανθρωπους,καταδικαζουν θρησκειες,καταδικαζουν και το δικαιωμα στον αλλον να σκεφτεται διαφορετικα!!
    Στα πονηρα και υποκριτικα βιβλιαρακια τους,αντικαθρεφτιζονται ολες οι πυρές της ιερας εξετασης!!!
    Οταν λιθοβολουσαν τον πρωτομαρτυρα του χριστιανισμου,Στεφανο,ο ανθρωπος που κρατουσε τα ενδυματα των φονιαδων ηταν ο Σαυλος,ο μετεπειτα Αποστολος Παυλος,εβλεπε ανθρωπους που σκοτώναν και αυτος παρακολουθουσε!!
    Α! Αλλο ο μετεπειτα αγιος αποστολος …..και αλλο ο Β’!
    Ο ενας ηταν Ιουδαιος και Β εκανε γιογκα!!

  11. κ. Παπαδόπουλε σε ποιον απευθύνεται το άρθρο; Σε παιδάκια; Το γάργαρο νερό είναι το καλλίτερο σας επιχείρημα;

    Τα άρθρα σας κάθε φορά ισχυροποιούνται την εικόνα κάποιου που θεωρεί οτι όλα πρέπει να μεταφράζονται και να συμβαδίζουν με την ορθ. Θρησκεία.

    Υπάρχουν και αλλά πράγματα στη ζωή εκτός απο τη θρησκεία.

    Και πως έχετε τέτοια έπαρση και προσβαλετε άπειρο κοσμο που ασπάζεται αλλες θρησκείες η καμμία και λέτε οτι όλοι είναι παραπλανημένοι;

    Νομιζω οτι δεν καταλαβαινετε πολλά για την ανθρώπινη φυση.

  12. Τι εννοείτε κύριε Χαράλαμπε με την “Ορθόδοξη Πίστη”; Αν εννοείτε τη σταύρωση του Χριστού, όλος ο κόσμος την έχει, γιατί σε όλο τον κόσμο έγινε γνωστή. Μήπως εννοείτε κάτι άλλο; Και τί;

    1. Παπαδόπουλος Χαράλαμπος

      - Edit

      Απαντήστε

      Σάπιο Μήλο δεν έχει καμιά αξία να γνωρίζεις την αλήθεια, αν δεν την ζεις. Και ο διάβολος γνωρίζει την αλήθεια αλλά αρνείται να την ζήσει. Όταν ο βαπτισμένος Ορθόδοξος Χριστιανός αγωνιστεί με ειλικρίνεια και φιλότιμο (όχι με εγωισμούς και υπερηφάνιες) να ζήσει όπως διδάσκει η Ορθόδοξη Εκκλησία πολύ σύντομα θα γνωρίσει εμπειρικά τον αληθινό Θεό. “Γεύσασθε και ίδετε οτι χρηστός ο Κύριος” . Η Ορθοδοξη Πίστη ειναι όπως η επιστήμη. Κάμνεις πείραμα και απο το αποτέλεσμα καταλαβαίνεις την αλήθεια και όχι με θεωρητικές αποδείξεις όπως θα περίμενε ο JJ και πολλοί άλλοι.

      1. κ. Παπαδόπουλε μη χάνετε τα λόγια σας , ένας είναι ο σχολιαστής δεμένος με πνεύμα πλάνης. Εκθέτει παιδαριωδώς στο διαδίκτυο τα υποπροϊόντα του. Κατάντημα !! Παρωδία ανθρώπου ! κατάφερε να είναι δούλος στην ίδια του τη λογική.
        Συνεχίστε την εξαίρετη αρθρογραφία σας !!

  13. Μα κ. Χαράλαμπε, όλοι οι χριστιανοί σε όλο τον κόσμο ανεξαρτήτως δόγματος, αν είναι καλοκάγαθοι, αγωνίζονται να αγαπήσουν θυσιαστικά, επειδή ακριβώς ξέρουν ότι και ο Χριστός μας αγάπησε θυσιαστικά. Ζουν την αλήθεια κι εκείνοι.

    Τι παραπάνω δηλαδή κάνουνε οι Ορθόδοξοι, που τους δίνει το δικαίωμα να καυχώνται; Ποιά άλλη αλήθεια ξέρουν και ζουν πέρα από την αλήθεια της αγάπης της σταυρικής θυσίας του Χριστού;

    Αυτό ρωτάω.

  14. Ο Καθολικισμός και ο Προτεσταντισμός δεν ξεδιψά γιατί είναι σαν το νερό τους!Φούλ στο ανθρακικό!Μιά γουλιά πίνεις,τρεις φορές ρεύεσαι!Βουδισμός,Ινδουισμός;Νερό από τον Γάγγη!Τίγκα στο κολοβακτηρίδιο!Μια γουλιά και…τρεχάτε ποδαράκια μου!Αντε να συγκριθούν με τα δικά μας ”Βίκος” ή ”Σέλι”!Που πάν οι Καραμήτροι;Εχει δίκιο ο κύριος Παπαδόπουλος!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.