Αριστερή Συμπόρευση: Κόβουν την ενίσχυση των λιγνιτικών περιοχών για να χρηματοδοτήσουν τους Βιομήχανους ιδιοκτήτες αιολικών και Φωτοβολταϊκών



Ακόμα μια απόδειξη για το πώς εννοεί η Κυβέρνηση και η ΕΕ την «ενεργειακή μετάβαση» που την ονόμασε μάλιστα και «δίκαιη», ήρθε στη δημοσιότητα, για να επιβεβαιώσει ακόμα μια φορά τις θέσεις μας. Εξ αρχής επισημάναμε πως δεν πρόκειται για κάποια ευαισθησία, του κ. Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης της ΝΔ, που αφορά την προστασία του Περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων της Περιοχής μας. Αντίθετα πρόκειται για αποβιομηχάνιση της Περιοχής, ιδιωτικοποίηση της παραγωγικής βάσης της ΔΕΗ και «γιουρούσι» των μεγάλων συμφερόντων του Κεφαλαίου στην Ηλεκτρική Ενέργεια που προωθεί και γεωπολιτικά συμφέροντα των Ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Συγκεκριμένα: Σύμφωνα με Υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο απερχόμενος ΥΠ.ΕΝ κ. Χατζηδάκης, παραμονή Πρωτοχρονιάς και ελάχιστες μέρες πριν αποχωρήσει από το Υπουργείο (ΦΕΚ Β’ 5901 31/12/2020), αλλάζει την κατανομή εσόδων που προέρχονται από τον πλειστηριασμό δικαιωμάτων ρύπων. Πρόκειται για χρήματα που πληρώνει η ΔΕΗ κυρίως στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων για να αγοράσει δικαιώματα εκπομπής ρύπων για τους Πετρελαϊκούς και λιγνιτικούς Σταθμούς της.

Από αυτά τα δικαιώματα, μέχρι «χθες», το 6% πήγαινε στις περιοχές όπου λειτουργούσαν αυτοί οι Σταθμοί. Σε ότι αφορά τους λιγνιτικούς, κυρίως στη Δυτική Μακεδονία και στην Αρκαδία. Με την προαναφερθείσα απόφαση του κ. Χατζηδάκη αυτό το 6% μειώνεται σε 1% !!!

Είναι ο ίδιος Υπουργός και οι άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες που πηγαινοέρχονταν το τελευταίο διάστημα στην Περιοχή μας χύνοντας «κροκοδείλια δάκρυα» για τη ζημιά που υφίσταται η περιοχή από το κλείσιμο της λιγνιτικής δραστηριότητας και υπόσχονταν αναπλήρωση των θέσεων εργασίας και του χαμένου εισοδήματος. Σ’ αυτά τα πλαίσια άλλωστε, τα πολλά δις ευρώ που έταζαν για το ταμείο «Δίκαιας μετάβασης» έγιναν τελικά 750 εκατομμύρια που κι αυτά πρέπει να μοιραστούν με τη Μεγαλόπολη, την Κρήτη και άλλα 40 νησιά του αιγαίου που «μεταβαίνουν» από το Πετρέλαιο στο LNG.

Που πάνε όμως αυτά τα λεφτά τα οποία προέρχονται από την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων; Απλά μαζί με πολλά άλλα γίνονται επιδοτήσεις για του Βιομηχάνους αιολικών και Φωτοβολταϊκών βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Συγκεκριμένα: Το 78% των εσόδων από τα δικαιώματα ρύπων θα αποτελεί πόρο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που χρηματοδοτεί τους βιομήχανους Φ/Β και ανεμογεννητριών (μεταβλητών ΑΠΕ) και τροφοδοτείται εκτός των άλλων και από το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) που είναι ένας τεράστιος φόρος 27% επί της κατανάλωσης ρεύματος και τον πληρώνουν οι οικιακοί καταναλωτές! Όλα αυτά μαζί (πάνω από 2 δις ευρώ ετησίως) μπαίνουν στις τσέπες αυτών που ψευδώς αποκαλούνται επενδυτές αφού δε βάζουν ούτε ένα Ευρώ από ιδίους πόρους.

Και αυτό είναι μόνο ένα από τα έξη μέτρα στήριξης των Βιομηχάνων μ.ΑΠΕ που εξήγγειλε πρόσφατα ο κ. Χατζηδάκης.

Τα άλλα πέντε είναι:

Ενίσχυση του ΕΛΑΠΕ κατά 25 εκατ. Ευρώ το 2020 και άλλα τόσα το 2021 από το Ειδικό Τέλος Έκδοσης Βεβαίωσης Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας

Εφάπαξ έκτακτη χρηματοδότηση της τάξης των 110 εκατ. Ευρώ στο 2020 -για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της πανδημίας του κορωνοϊού…

Θέσπιση εφάπαξ έκτακτου τέλους χρέωσης προμηθευτών ίσο με 2 ευρώ/Mεγαβατώρα για το έτος 2021. (υπολογίζεται σε 110 εκατ ευρώ)

Επιβολή πράσινου τέλους στην κατανάλωση πετρελαίου κίνησης (diesel) ίσου με 0,03 ευρώ/λίτρο για την ενίσχυση πράσινων δράσεων (ανάπτυξης έργων ΑΠΕ, ανάπτυξη ηλεκτροκίνησης)

Υιοθέτηση μηχανισμού ισόποσης αυξομείωσης μεταξύ Χρέωσης Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) και ΕΤΜΕΑΡ. Αυτό το μέτρο υπολογίζεται να δώσει στον ΕΛΑΠΕ και από εκεί στις τσέπες των Βιομηχάνων ΑΠΕ 50 εκ. Ευρώ ετησίως κατ αρχήν και 200 εκ. Ευρώ ετησίως μετά το 2024..

Σε ότι αφορά τα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων εκτός του 78% που πάει στις μ.ΑΠΕ άλλο ένα 16,5% θα διατεθεί σε επιχειρήσεις που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα(;!) Το 3,5% των εσόδων θα κατευθυνθεί στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Και για να πιστοποιήσουν τις «κλιματικές τους ευαισθησίες» δίνουν το υπόλοιπο 1% στον νέο Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α).

Τελικός απολογισμός: Το 98% των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 πάει απ’ ευθείας στους Βιομηχάνους!

Επίσης τα στοιχεία αυτά είναι μια απάντηση σε όλους αυτούς που υποστηρίζουν στα σοβαρά πως οι Ανεμογεννήτριες και τα Φωτοβολταϊκά που καταστρέφουν τα βουνά, τους κάμπους και τα δάση μας «δε χρηματοδοτούνται πια» ……

Ο λόγος πλέον ανήκει στους εργαζόμενους και στο λαό. Να περάσουμε στην αντεπίθεση. Να μην επιτρέψουμε άλλο την «επιδοτούμενη καταστροφή»

Το Γραφείο Τύπου της «Αριστερής Συμπόρευσης για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.